Chléb a přírodní živý kvas

Chléb má pro náš organismus optimální složení – pouze o chlebu a vodě vydržíme poměrně dlouhou dobu. Dneska navíc můžeme vybírat mezi tolika druhy, že si každý přijde na své. Jak ovšem poznáme ten, který je vyroben pouze přírodním kvasem?

Validity: 27.3 - 7.3.2017

Vyšší podíl živého kvasu = vyšší kvalita chleba

Chléb je podle platné vyhlášky definován jako pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím. Má mít tvar veky, bochníku nebo formový. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního živého kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Starší generace preferuje „kyselejší“ chléb s klasickým živým kvasem a s vysokým podílem žitné mouky. Mladší generace si zase oblíbila chléb vyráběný modernější technologií s nižším podílem kvasu, který je kypřený droždím a obsahuje více mouky pšeničné než žitné. 

Jaké u nás máme druhy chleba?

V současné době se v České republice vyrábí nespočetné množství druhů chleba. Členění na druhy a skupiny upravuje vyhláška Ministerstva zemědělství.
Skupiny se člení podle podílu mouky.

Chléb pšeničnýMinimálně 90 % pšeničné mouky
Chléb žitnýMinimálně 90 % žitné mouky
Chléb žitno-pšeničnýVíce než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky
Chléb pšenično-žitnýVíce než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky
Chléb celozrnnýMinimálně 80 % celozrnné mouky
Chléb vícezrnnýMinimálně 5 % vícezrnných obilnin
Chléb speciálníMinimálně 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.

Další zajímavosti o chlebu se dozvíte v průběhu celého března na webu Akademie kvality. V průběhu celého měsíce uveřejníme další články, ve kterých se dočtete například jak správně chléb uchovávat, jak prospívá našemu zdraví či jak si vybrat ten nejkvalitnější přímo v obchodě. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality jako Klasa či Regionální potravina. 

Recepty

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

TOPINKA S HOVĚZÍM STEAKEM A ŽAMPIONY

Salát s chlebovými krutony

Jak na to

Jak na to

Jak na to

 Sáhněte pro tradiční chléb z žitného kvasu