Velikonoční pečení: Poradíme, jak upéct nejlepšího beránka, mazanec nebo jidášky

Velikonoce jsou spojené s celou řadou tradic a symbolů. A svou symboliku má i velikonoční beránek, mazanec či jidášky. Jakou? Nejen to se dozvíte v tomto článku. Mimo to vám doporučíme ty nejlepší recepty na velikonoční pečení a přidáme pár zaručených rad a tipů, aby se pečení beránka, jidášků nebo mazance opravdu vyvedlo.

Validity: 2.3 - 2.3.2017

Velikonoční beránek – aby lahodil nejen vaší chuti, ale i oku

Na velikonočním stole by určitě neměl chybět velikonoční beránek. Příprava těsta není obvykle příliš náročná. Problém ale často nastává při vyklepávání z formy. Ouška, čumáček nebo rovnou celá hlavička – to jsou části, které se lehce připálí a pak snadno oddělí od zbytku těla. Nepodceňujte proto vymazaní a vysypání formy a maximální pozornost věnujte právě těmto problémovým částem.

Křesťané v beránkovi vidí Ježíše Krista. U Židů beránek symbolizuje stádo, které vede Hospodin.

Křesťané v beránkovi vidí Ježíše Krista. U Židů beránek symbolizuje stádo, které vede Hospodin.

K vymazání použijte máslo nebo jiný tuk, vysypat jej můžete hrubou moukou, strouhankou, krupičkou či kokosem. Beránek půjde také snáze vyklepnout, když přes formu po vyndání z trouby přehodíte mokrou utěrku.

Připálení zabrání alobal

Stává se vám, že beránkovi připálíte hlavu nebo jinou z okrajových částí? I s tím vám poradíme. Jednoduše postačí, když hlavu, případně jinou náchylnou část obalíte navíc alobalem. Pak se vám beránek nepřipálí.

Záležet si dejte i při zdobení beránka. Beránka z tmavého těsta jednoduše pocukrujte, naopak světlého beránka pomažte čokoládovou polevou. Chcete-li zakrýt drobné nedokonalosti nebo vykouzlit nádherné kudrlinky, použijte sníh z bílků nebo šlehačku. Očička jednoduše nahraďte lentilkami, rozinkami, případně čokoládovými čočkami a nezapomeňte na červenou stužku kolem krku. Ta symbolizuje ukřižování. 

Se zdobením beránka si můžete dát práci. Ale i v jednoduchosti je krása – tady postačil moučkový cukr

Se zdobením beránka si můžete dát práci. Ale i v jednoduchosti je krása – tady postačil moučkový cukr

Receptů na beránka je mnoho. Co domácnost, to jiný zaručený recept. My jsme pro vás ty nejlepší recepty na velikonočního beránka posbírali na tescorecepty.cz. Tak co, dáte přednost tradičnímu beránkovi, nebo letos zkusíte upéct i méně tradičního beránka z celozrnné mouky, který je nejen chutný, ale i zdravý?

O Bílé sobotě zadělejte těsto na mazanec

Velmi oblíbený o Velikonocích je i mazanec. Ten by neměl být dusivý, ale naopak vláčný a hlavně chutný. Základem je správně vykynuté a vypracované těsto. Dejte si i velký pozor, abyste kvasinky nezahubili hned na počátku, například příliš horkým mlékem.

Nezapomeňte udělat na vrchu mazance křížek, jako symbol ukřižování.

Nezapomeňte udělat na vrchu mazance křížek, jako symbol ukřižování.

Signálem správně vykynutého těsta je jeho velikost. Těsto by mělo mít stejnou nebo podobnou velikost jako po upečení. Druhým znakem správně nakynulého těsta je, že když do něj píchnete prstem, důlek se nezacelí.

Podle tradice se do bochánku přidávalo to, co se vykoledovalo. Měl symbolizovat konec půstu. Tradiční mazanec se tak dá ozvláštnit mandlemi či rozinkami. Přidáním tvarohu, jablek či smetany bude váš mazanec vláčnější.

Nejlepší recept na mazanec je jistě ten tradiční s mandlemi. Existují však i zdravější varianty. Například mazanec z celozrnné mouky nebo mazanec ze špaldové mouky, jejichž příprava je poměrně jednoduchá. 

Mazanec může být i krásnou ozdobou svátečního stolu.

Mazanec může být i krásnou ozdobou svátečního stolu.

Na Zelený čtvrtek si upečte jidášky

Velmi oblíbeným velikonočním pečivem jsou jidášky. Symbol jidášovy zrady, který vám má zaručit zdraví. Základem receptu je kvásek, mouka, máslo a vejce. Podle chuti pak můžete přidat mandle, brusinky, citronovou kůru, ořechy či rozinky, které klidně nechte přes noc naložené v rumu. Chuti se meze nekladou! Z těsta pak vyválejte válečky a ty smotejte podle vaší fantazie. Tvarem připomínají provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Jidášky - sladké velikonoční pečivo, které vám má zaručit pevné zdraví.

Jidášky - sladké velikonoční pečivo, které vám má zaručit pevné zdraví.

 

Po upečení je potřete rozšlehaným vejcem a posypte moučkovým cukrem, mákem, sezamem, skořicí či opraženými vločkami. Výborné jsou také potřené máslem smíchaným s medem.

Recept na jidášky pro vás připravil tým tescorecepty.cz. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte i velikonoční jidáše bez lepku.

Mobilní aplikace
Potraviny
on-line
Zobrazit více