ČOKOLÁDOVÉ SUFLÉ S VIŠNĚMI

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Formičky (o průměru 8 cm) vymažeme změklým máslem a vysypeme jemným cukrem. Přebytek cukru odstraníme.

Višně vložíme do hrnce. Vlijeme 1/5 šálku vody a přidáme 1 lžíci třtinového cukru. Ovoce povaříme na mírném ohni, dokud nezměkne.

Škrob rozmícháme ve 1/4 sklenice vody. Postupně přidáváme do rozvařených višní, až získáme požadovanou hustotu.

Smetanu přivedeme k varu a přidáme 2 lžíce třtinového cukru.

Čokoládu nakrájíme na malé kousky a vložíme do misky.

Do misky s čokoládou přilijeme vařící smetanu s cukrem a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté necháme vychladnout.

Oddělíme žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu.

Žloutky přidáme do misky s čokoládou a promícháme.

1/3 vyšlehaných vaječných bílků přidáme do čokoládové hmoty a promícháme.

Čokoládovou hmotu přidáme do zbytku bílkového sněhu. Jemně, ale rychle promícháme.

Suflé vložíme do trouby předehřáté na 220 °C. Po 30 sekundách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme po dobu 15 minut s horkým vzduchem. Pokud použijeme troubu bez horkovzdušného ohřevu, pak pečeme suflé cca o 5 minut déle. Podávejte ihned, protože suflé rychle klesá.

Den sv. Valentýna

Valentýnské dárky od srdce

Šťastný Valentýn