icon_search

    Poradíme vám, jak poznat opravdu dobrou mouku

    Když se řekne mouka, nejspíše se vám vybaví bílý prášek nebo krupička – surovina pro křehké a nadýchané moučníky.

    Validity: 29.11 - 22.11.2017

    Hlavní obilovinou v Evropě, Americe, Austrálii a západní Asii je totiž pšenice. U nás se však setkáváme i s žitem a dále také s ovsem na výrobu vloček a ječmenem, který je hlavní surovinou pro pivovarský průmysl. Obilné výrobky slouží jako zdroj jednoduše dostupné energie ve formě škrobu, který je velmi snadno a rychle stravitelný. Velká část obilovin je navíc pěstována pro krmné účely. Bez nich bychom tedy neměli produkty živočišné výroby, jako jsou maso, mléko či vejce.

    V celozrnných pšeničných moukách je vyšší obsah vlákniny. Ta má charakteristické složení i specifické vlastnosti. Významnou středoevropskou raritou je výroba žitného chleba a kynutých knedlíků. Typická je pro nás i příprava moučníků na bázi třených a šlehaných těst. K tomu jsou třeba hrubé a polohrubé mouky. Na jedné pšeničné lince současně proto získáváme až 9 výrobků – hrubou a jemnou krupici, hrubou a polohrubou mouku, mouky hladkou světlou, polosvětlou a tmavou, dále pak krmnou mouku a otruby.

    Mouka by měla mít vyrovnanou barvu a granulaci. Když k ní přičichnete, neměli byste cítit žádné další pachy. Odstín mouky se liší podle toho, z jakého druhu obilí je vyrobená. Mouky pšeničné mají bílou barvu s nažloutlým odstínem. Tmavé mouky jsou o něco tmavší a jejich odstín je žlutošedý. Mouky celozrnné mají hnědavý nebo načervenalý odstín, žitné jsou pro změnu šedobílé se zelenomodrým odstínem. Pro pečení je vhodná mouka z jádra zrna, kde je nejvíce kvalitního lepku, který je potřebný pro dosažení objemu pečiva (např. extra 00, T500).

    Na obalu nebo etiketě musí být uveden název skupiny a podskupiny výrobku, dále složení, hmotnost, výživové hodnoty, doporučené podmínky skladování, název výrobce, datum min. doby trvanlivosti výrobku a také alergenní složky.

    Na obalech se vyskytují také různá loga se značkou kvality. Nejznámější značkou je Klasa. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Další tipy najdete na www.akademiekvality.cz

    Recepty

    KŘEHKÉ KOŠÍČKY S ČOKOLÁDOU

    DOMÁCÍ TOUSTOVÝ CHLÉB

    KUŘECÍ VÝVAR S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI

    ŠPENÁTOVÉ PALAČINKY

    Jak na to

    Jak na to

    Jak na to

    Jak na to

    Mobilní aplikace
    Potraviny
    on-line
    Zobrazit více