Co s vajíčky po Velikonocích? Máme pro vás 3 skvělé recepty!

Vařená vejce můžete zpracovat na tisíc různých způsobů. Někdy je ale těžké vymyslet něco nového a nesklouznout ke klasice, kterou děláme nejčastěji. Sepsali jsme pro vás několik tipů, se kterými domácí jídelníček po Velikonocích osvěžíte.

Validity: 2.3 - 2.3.2017

Tucty kraslic v kuchyni nejsou po Velikonocích ničím výjimečným. Inspirujte se našimi recepty a zpracujte koledu do pestrého menu. Když budete jídla obměňovat, neuslyšíte žádné „ach jo, už zase vajíčka“. Připravte si vaječné chuťovky, nebo plnohodnotné hlavní chody. V našem seznamu je pro každého něco.

Vajíčka jsou velmi bohatá na živiny. Obsahují mnoho bílkovin, vitamínů i minerálů.

Vajíčka jsou velmi bohatá na živiny. Obsahují mnoho bílkovin, vitamínů i minerálů.

10 chutných jídel z natvrdo uvařených vajec

Hledáte inspiraci na jednoduchá jídla z vykoledovaných vajec? Máme pro vás 10 rychlých tipů, jak připravit chutné pohoštění pro rodinu i přátele. Za nimi pak najdete podrobněji rozepsanou ještě trojici našich oblíbených receptů.

1. Jarní salát

Saláty s vejci jsou lehké, zdravé a receptů existuje celá řada, takže je můžete i vesele obměňovat.

2. Ďábelská vejce s guacamole

Pokud už se vám klasická ďábelská vejce zajídají, zkuste je skombinovat s avokádovým guacamole.

3. Sendviče s tuňákem

Tuňák jde s vajíčky krásně dohromady. Jen přidejte trochu majonézy a vše vložte do toustového chleba.

4. Skotské vejce

Oblíbenou pochoutkou je i velikonoční skotské vejce. Připravte si ho třeba dle našeho receptu.

5. Francouzské brambory

Do zapečených brambor můžete kromě vařených vajec přidat takřka vše, co vám chutná.

6. Plněná vejce

Rádi mlsáte u televize? Udělejte si ke sledování třeba plněná vejce se šunkou a červenou paprikou.

7. Koprová omáčka

Rozděluje Čechy na ty, kteří ji milují, a ty, kteří ji nenávidí. Patříte k první skupině? Není nač čekat!

8. Sekaná s vejci

Kromě klasické masové směsi můžete po Velikonocích připravit i sekanou pečeni s celým vejcem.

9. Vaječná tlačenka

Té zabijačkové se sice úplně nevyrovná, ale k chuti rozhodně přijde.

10. Španělský ptáček

Po Velikonocích se dobře připravuje i španělský ptáček. Nejlépe chutná s dobře uvařenou rýží.

Když doma nemáte všechny ingredience na španělského ptáčka, připravte jednodušší sekanou s vejci.

Když doma nemáte všechny ingredience na španělského ptáčka, připravte jednodušší sekanou s vejci.

3 osvědčené recepty na pokrmy z vykoledovaných vajec

Pokud chcete vsadit na jistotu a udělat něco, na čem si pochutná celá rodina, připravte některý z následujících receptů. Jsou ověřené generacemi a mnoho lidí je řadí dokonce mezi svá nejoblíbenější jídla.

1. Lehká vajíčková pomazánka

Klasika, na kterou mnoho z nás nedá dopustit nejen po Velikonocích. Vajíčková pomazánka je skvělá ke snídani, svačině i večeři. Navíc existuje v mnoha různých variacích, takže ji můžete připravit i stylem „co dům dal“.

Na tuhle dobrotu si většinou nevzpomeneme, jak je rok dlouhý, a pak se jí po Velikonocích přejíme. Ještě že existuje tolik různých variací, které můžeme střídat.

Na tuhle dobrotu si většinou nevzpomeneme, jak je rok dlouhý, a pak se jí po Velikonocích přejíme. Ještě že existuje tolik různých variací, které můžeme střídat.

Na přípravu vajíčkové pomazánky budete potřebovat:

  • 100 g pomazánkového másla
  • 100 g smetanového sýru
  • 4 vejce natvrdo
  • 1 svazek pažitky nebo jarní cibulky
  • 1 lžičku hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

Vejce a pažitku nasekejte najemno a utřete se všemi dalšími ingrediencemi. Pomazánku následně vychlaďte v lednici a podávejte s oblíbeným pečivem – třeba s celozrnnou bagetkou. A pokud vás klasická vajíčková pomazánka už omrzela, udělejte si doma třeba chléb s tvarohovou pomazánkou a vajíčkem nebo lučinovou pomazánku.

2. Tradiční kulajda vonící po houbách

Sytá bílá polévka, která má svůj původ na jihu Čech, skvěle poslouží jako předkrm i jako hlavní chod. Je totiž opravdu vydatná. Máme pro vás jednoduchý recept na její přípravu, podle kterého ji uvaříte raz dva.

Pravá jihočeská kulajda je delikatesa, která k nám vábí i zahraniční turisty. Když ji připravíte z čerstvých hub, posunete její chuť ještě o úroveň výš.

Pravá jihočeská kulajda je delikatesa, která k nám vábí i zahraniční turisty. Když ji připravíte z čerstvých hub, posunete její chuť ještě o úroveň výš.

Na přípravu kulajdy budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 4 lžíce celozrnné mouky 
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 malých brambor hrst sušených hub
  • 2 lžíce octa
  • 1 svazeček kopru hrst petrželky
  • 4 vejce natvrdo
  • 250 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Po chvilce ji zasypte moukou a nechte zhnědnout. Poté přilijte asi 2 litry vody a přidejte všechno koření. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a přihoďte do hrnce spolu s houbami. Když brambory změknou, přidejte ocet a najemno nasekanou petrželku s koprem. Vše nechte chvilku povařit a nakonec přihoďte vajíčka pokrájená na malé kousky a přilijte smetanu. Polévku ještě chvilku povařte a podávejte samotnou, nebo s pečivem.

3. Bramborový salát jako od babičky

Bramborový salát přijde k chuti nejen o Vánocích. Udělejte si ho i po svátcích jara a zužitkujte vajíčka, která vám doma zůstala. Máme pro vás jednoduchý recept, který hravě zvládnou i úplní začátečníci.

Víte, že recept na bramborový salát najdete i v téměř 200 let staré Domácí kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové? Dnes si na této dobrotě pochutnávají lidé v mnoha koutech světa.

Víte, že recept na bramborový salát najdete i v téměř 200 let staré Domácí kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové? Dnes si na této dobrotě pochutnávají lidé v mnoha koutech světa.

Na přípravu salátu budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 1 cibuli
  • 4 sterilované okurky
  • 150 g mixu kořenové zeleniny (mrkve, celeru a petržele)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř, případně lák z okurek

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a následně je oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Stejně tak pokrájejte i vařenou kořenovou zeleninu, okurky a vejce natvrdo. Vše smíchejte a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, majonézu a hořčici. Směs dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi trochu kyselejší chuť, zakápněte salát ještě lákem z okurek. Podávejte s řízkem, rybou nebo vinnou klobásou.

Další recepty na kulinářské dobroty s vajíčky najdete v našich Tesco receptech.

Mobilní aplikace
Potraviny
on-line
Zobrazit více