icon_search

    Poradíme Vám, jak vybrat opravdu dobré kuřecí maso

    Kuřecí maso, jehož obliba stále roste, se dá v kuchyni zpracovat doslova na stovky způsobů. Má příznivou cenu, je lehce stravitelné a jeho konzumace je ze zdravotního hlediska velice pozitivní. Obsahuje nejen bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty, ale také minerální látky a vitaminy. V porovnání s ostatními druhy masa má kuřecí maso nižší energetickou hodnotu a nepatrné množství tuku a cholesterolu.

    Validity: 8.2 - 12.2.2018

    Výrobní proces je kontrolován od přípravy krmných směsí přes vylíhnutí kuřat a jejich výkrm na farmě až po konečné zpracování na finální výrobky. Dodržováním tzv. welfare zvířat, moderního jatečného opracování, důkladného vychlazení a vícefázové kontroly jakosti je zaručena prvotřídní kvalita a bezpečnost drůbežího masa. V České republice se používá výhradně chlazení vzduchem, případně chlazení vzduchem s mírným mlžením, zaručující vyšší kvalitu masa, a hlavně nižší nebo žádný obsah zbytkové vody.

    Při označování kuřecího masa musí být na etiketě nebo obalu výrobku uveden zejména název výrobku, výrobce a jeho adresa. Nesmí chybět ani údaj o třídě jakosti, stav, ve kterém je kuřecí maso uváděno na trh, což znamená, zda se jedná o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou (u čerstvého kuřecího masa naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího masa datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení). Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a kde byla poražena.

    Kromě označení země původu je kuřecí maso na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou (oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa). Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. Podle předpisů EU je uvádění způsobu chovu v případě kuřecího masa nepovinný údaj. Je pouze na uvážení výrobce, zda způsob chovu uvede při označování výrobků. Jedná se např. o údaje o volném chovu kuřat nebo způsobu krmení (krmeno kukuřicí apod.).

    Na obalech se vyskytují také různá loga se značkou kvality. Nejznámější značkou je Klasa. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky.

    Další tipy najdete na www.akademiekvality.cz

     

    Recepty

    HOUBOVÝ KRÉM SE SÝROVO-ŠUNKOVÝMI KNEDLÍČKY

    VĚNEČKY SE ŽLOUTKOVÝM KRÉMEM

    KUŘECÍ KAPSA SE SÝREM A ŠPENÁTEM

    Kuřecí závin

    Jak na to

    Jak na to

    Jak na to

    Jak na to

    Mobilní aplikace
    Potraviny
    on-line
    Zobrazit více