Tipy a rady 10 nejlepších marinád a omáček na steaky

Dobrý steak můžete připravit dvěma způsoby – buď ho připravíte bez jakékoliv chuťové úpravy, nebo jej nejprve budete marinovat. I milovníci pravé masové chutě hovězího steaku si rádi dopřejí osvěžení v podobě chutně marinovaného masa či steaku přelitého lahodnou omáčkou. Marinovat však nemusíte pouze hovězí. Jakékoliv maso, odleželé v marinádě, získá fantastickou chuť. Doplňte ji ještě některou z omáček a gurmánské potěšení je na světě.

Základní složky marinády

Každá dobrá marináda v sobě spojuje tři základní složky:

  • tukovou
  • kyselou
  • aromatickou

Jako tuk se používá zpravidla kvalitní olivový nebo řepkový olej. Olej v marinádě drží přísady na povrchu masa a rozpouští aromatické látky rozpustné v tucích, například z bylinek a pepře.

Kyselou složku v marinádě zastupuje, například citrónová nebo jiná ovocná šťáva, vinný ocet, balsamico, worcester. Maso dělá jemným a křehkým, ale při dlouhém působení ho vysušuje. Myslete na to, když budete maso nakládat do marinády.

Aromatické složky jsou všechny ty, které po smíchání dávají masu charakteristickou, jedinečnou chuť. Ať už je to česnek, med, sójová omáčka nebo hořčice.

Jak dlouho marinovat maso?

Poměrně často převládá názor, že čím déle se maso marinuje, tím lépe. Není to tak. Stačí půl hodina – hodina na to, aby se chutě dostaly do všech vláken masa. Ideální je marinovat maso přes noc. Kyselé složky v marinádě mohou při dlouhém marinování maso vysušovat.

Jak dlouho marinovat jednotlivé druhy masa? 

Recepty na marinády na steak

Jednoduchá marináda

Suroviny

  • 2 PL sušené bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL sušeného česneku
  • 1 citrón
  • 2 PL sušené petrželky
  • 80 ml sójové omáčky
  • 80 ml worcesterové omáčky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 125 ml olivového oleje

Vše spolu smíchejte a marinujte maso.

Steaková marináda

  • 60 ml sójové omáčky
  • 125 ml panenského olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 60 ml worcesterové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL sušené petrželky
  • 2 PL sušené bazalky
  • 1 lžičku mletého pepře

Všechny ingredience smíchejte. Steak marinujte alespoň dvě hodiny.

Jednoduchá bylinková marináda

Rychlou marinádu připravíte ze sójové a worcesterové omáčky, cibule, česneku, medu, olivového oleje a čerstvých bylinek.

  • 120 ml sójové omáčky
  • 80 ml olivového oleje
  • 60 ml worcesterové omáčky
  • 40 g jemně nasekané červené cibule
  • 2 PL medu
  • 2 PL nakrájené mladé cibulky
  • 2 lžičky nasekaného tymiánu
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 PL červeného vinného octa

Vše spolu smíchejte a po půl hodině v marinádě marinujte steak.

Teriyaki marináda

Poměrně známá marináda dodá dokonalou chuť steakům, vepřovému i kuřecímu masu.

  • 250 ml sójové omáčky
  • 125 ml vody
  • 125 ml ananasového džusu
  • 2 PL cukru
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 1 PL worcesterové omáčky
  • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku sušeného česneku

Všechny ingredience dejte do hlubší misky a dobře smíchejte, dokud se dokonale nespojí do jedné tekutiny. Potom v teryiaki marinádě marinujte maso.

Tip: Namísto ananasového džusu můžete použít pomerančový.

Hořčicová marináda

  • 1,5 PL hořčice
  • 1 najemno nasekaný stroužek česneku
  • 60 ml sójové omáčky
  • 1 PL medu
  • sůl a pepř podle chuti

Vše spolu smíchejte a po 15 minutách natřete na maso a marinujte.

Zdá se vám to málo? Prosím – zde je dalších 12 fantastických marinád!

Omáčky k steakům

Podobně jako marinády, i omáčky tvoří s masem dokonale chuťově vyvážený celek. Maso na talíři můžete omáčkou přelít nebo ji podávejte v mističce, do které si budete namáčet kousky masa.

Rychlá česneková omáčka

Pokud nemáte mnoho času, zachrání vás rychlá česneková omáčka. Do rozpuštěného másla propasírujte stroužek česneku a nasekejte čerstvou petrželku. Omáčku podávejte v mističce a kousky masa v ní namáčejte.

Domácí omáčka na steak

Při přípravě této omáčky si trochu postojíte u sporáku, ale výsledek stojí za to. Zmrazená vám vydrží i 2–3 týdny.

  • 2 PL olivového oleje
  • 1 červená cibule najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev, nakrájená
  • ½ malého celeru
  • 2 PL nasekané petrželky
  • špetka chilli papriky
  • 1 lžičku sušené papriky
  • ½ lžičky oregana
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • 100 ml worcesterové omáčky
  • 60 ml balsamica
  • 60 ml červeného vinného octa
  • 2 PL cukru
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 2 PL rozinek
  • kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
  • 2 PL pomerančové šťávy
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 250 ml vody

V pánvi na mírném ohni za stálého míchání pět minut prohřívejte česnek, mrkev, celer, petrželku, chilli, papriku, oregano a bazalku. Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání povařte další tři minuty.

Přidejte všechny ostatní přísady, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte ještě 20 minut. Často míchejte, aby se omáčka nepřipálila. Pokud rychle zhoustne, přidejte trochu vody, aby se mohla vařit 20 minut. Na konci vaření bude omáčka hustá.

Vyndejte z ní bobkový list a směs rozmixujte. Přeceďte ji přes sítko do skleněné nádoby a můžete podávat.

Chimichurri omáčka

Chimichurri omáčka je jihoamerická verze pesta. Hodí se k masu, ale i do salátů nebo na těstoviny. Příprava je jednoduchá a když se vám chimichurri podaří, můžete ji 2 týdny skladovat v mrazničce.

  • 2 šálky nasekané petrželky
  • ¼ šálku čerstvého oregana (můžete použít i 2 lžíce sušeného, ​​ale výsledek není tak chutný)
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • ⅛ lžičky sušené červené papriky
  • ¾ šálku panenského olivového oleje
  • sůl, pepř podle chuti

Petrželku, oregano, česnek, vinný ocet, papriku, sůl a pepř rozmixujte. Směs smíchejte s olivovým olejem a nechte hodinu odstát při pokojové teplotě, aby se chutě a vůně spojily.

Krémová omáčka z modrého sýra

Sýrová omáčka je jemná a přitom s plnou chutí, skvěle doplňuje masovou chuť steaku. Omáčku z modrého sýra podávejte teplou.

  • 500 ml smetany na vaření nebo na šlehání
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 150 g sýra s modrou plísní, např. Gorgonzola
  • máslo
  • podle chuti pepř, případně stroužek česneku

Smetanu v hrnci přiveďte do varu, teplotu snižte a za častého míchání vařte, dokud se nezredukuje na polovinu. Odložte stranou a do horké smetany nasypte nastrouhaný parmezán a sýr s modrou plísní. Míchejte, dokud se sýry neroztají a směs nebude spojena. Teplou omáčkou z modrého sýra přelijte steak.

Krémová křenová omáčka

Jednoduchou křenovou omáčku můžete použít v kombinaci se steakem, ale výborná je i místo majonézy do hamburgeru.

250 ml zakysané smetany smíchejte s 2 polévkovými lžícemi nastrouhaného křenu. Zjemněte lžičkou citronové šťávy a podle chuti dosolte a dokořeňte. Nechte odstát a za dvě hodiny podávejte.

Zkuste jemnou brusinkovou omáčku bez přidaného cukru

Zdroj: afamilyfeast.com, stockpillingsmoms.com, lowcarb.com, recepty.cz

Publikováno: před 7 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7