Ostatní 5 tipů, jak zužitkovat zbytky chleba nebo pečiva

Mnoho lidí vyhazuje již jeden den staré pečivo, ročně tak v Evropě skončí v popelnicích až tři miliony tun pečiva. Je to velké plýtvání, protože suchý chléb je v mnoha případech ještě možné zachránit a využít.

Čerstvá strouhanka nebo kostičky do polévky
Z pečiva si můžete například vyrobit domácí strouhanku. Pečivo nejprve rozlomte na drobné kousky a potom rozdrťte a rozemelete v mlýnku opatřeném noži. Řízky na příští nedělní oběd už pak můžete obalovat ve vlastní strouhance. Pokud budete mít strouhanky víc, můžete ji i zamrazit.
Doma si můžete připravit i chlebové kostičky do polévky. Na plátky chleba natřete rozpuštěné a osolené máslo, chleba nakrájejte na malé kostičky a potom nechte několik minut péct v troubě při teplotě 200 stupňů.

Houskové knedlíky
Ale ze staršího pečiva připravíte nejenom strouhanku a kostičky do polévky, můžete z něj vykouzlit i chutnou přílohu: třeba houskové knedlíky. Ke čtvrt kilogramu suchého bílého pečiva přilijte 3 dl vlažného mléka, vše důkladně promíchejte a počkejte, až se mléko vsákne do pečiva. Nakrájejte nadrobno jednu cibuli, svazek petrželové natě a vše osmahněte na malém množství másla. Potom vše přidejte k rozmočené směsi pečiva a mléka, osolte a opepřete, rozklepněte jedno vajíčko a celou směs důkladně propracujte. Z takto vzniklého těsta vytvořte kulaté knedlíky, které necháte asi 15 minut povařit ve vodě a nová podoba starého pečiva je na světě!  
Rychlý a levný oběd
Přidáte-li několik dalších ingrediencí, můžete ze staršího pečiva připravit i plnohodnotný pokrm. Nejen plátky chleba osmažené ve vajíčku k snídani, ale například chlebový nákyp. Do pekáče položte plátky chleba a zalijte směsí připravenou z vajíček a smetany, ochucenou solí, pepřem a bylinkami.  Na povrch můžete položit na plátky rozkrájená rajčata, papriku a podle toho, co najdete ještě v ledničce, třeba i plátky šunky, tvaroh nebo mozzarellu, další varianty jsou téměř neomezené. Nakonec vše můžete posypat strouhaným sýrem, pokrýt na kolečka nakrájenou cibulí a pak v troubě dokřupava zapéct. Pokud byste podobný pokrm připravovali ze sladkého pečiva nebo koláčů, pak na plátky nakrájené pečivo namočte nejprve do mléka a směs připravenou z vajíček a smetany dochuťte cukrem, vanilkovým cukrem, rozinkami a skořicí. Povrch můžete posypat nastrouhanou čokoládou a ořechy. Během chvilky tak budete mít na stole rychlý, chutný a levný oběd.  

Nakupujte online s Tesco. Je to rychlé a jednoduché!

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7