Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Dali byste si šťavnatou klobásku? Nebo křupavou slaninu či pořádně propečené vepřové? Vše se krásně kroutí na grilu a vám se už sbíhají sliny. Ale zároveň dobře víte, že léto je již za rohem, a ještě více než po klobáskách vaše srdce touží po ladných křivkách v dvoudílných plavkách. Nezoufejte, máme pro vás pár tipů, co si můžete během grilování bezpečně naložit na talíř a neublížit tak svému dietnímu snažení.
Maso ano, ale to hubené
Sáhněte po libovém mase, jako je krůtí či kuřecí. Je jedno jestli prsa nebo stehna. Můžete napodobit například špízy prokládané zeleninou. Vytvoříte tak pestrou směs chutí a barev. Nebo si jen tak upečte libové maso ve formě hamburgeru či párku. Domácí salsa na bázi okurky a odtučněného jogurtu je ideální přílohou
Pravidlo jednoho talíře
Naberte si na talíř jen jedenkrát a vyberte si moudře. Z kuřecího masa odstraňte kůži a z jiných druhů odřízněte tučné části. Pokud se na grilovačce neobejdete bez párků, dbejte na vysoký podíl masa a dejte si jen jednu nožičku. Na talíř si naložte i brambory ve slupce a salát. Pokud je v nabídce těstovinový či rýžový salát, nebojte se ho, ale jen v případě, že není zalitý majonézou či mastným dresinkem. Tabu by měl být majonézový salát i zelný coleslaw. Nepřidávejte si ani extra plátky sýra na hamburgery.
Dejte šanci rybám
Přestože ryby nebývají královnami grilovaček, nezapomínejte, že i ony jsou vhodnou alternativou. Ryby jsou výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin. A ty jsou zase důležité pro kardiovaskulární systém. Kromě toho jsou zodpovědné i za to, že ugrilované rybky jsou krásné šťavnaté. Nechte si dovézt čerstvou rybu přímo domů!
Trošku zelené neuškodí
Zelenina v sobě nese obrovský nutriční potenciál - když se správně griluje nad žhavými uhlíky. Vsaďte na lilek, zelený chřest, cuketu, papriku, rajče, které můžete připravit nakrájené na kousky nebo na kroužky napíchnuté jako špíz. Nezapomeňte, že zelenina je bohatá na vitamin A a karotenoidy, které jsou základem pro dobrý stav pleti a sliznic. Bonusem je vysoký podíl vlákniny.
Chutná salsa bez majonézy
Mějte se na pozoru před bramborovými lupínky a lákavou krémovou salsou, bez kterých se neobejde žádná grilovačka. Množství omáček se vyrábí z majonézy, oleje, smetany a jsou plné kalorií. Pokud to ale jen trošku jde, zůstaňte u rajčatových nebo jogurtových sals, dobrou volbou jsou i okurkové tzatziki.
Voda a sklenka vína
Nejlepším nápojem ke grilování je obyčejná voda. Ta vás zavlaží, usnadní trávení a dovolí vám vychutnat si čistou chuť vybraných dobrot. Vyhněte se slazeným nápojům, které komplikují organismu zpracování jídel, stejně tak i alkoholu. Jedna či dvě sklenky vína si dovolit můžete, neboť v malém množství zdraví prospívá. Pro lepší zpracování metabolismem "zalijte" každou sklenku vína sklenicí vody.
Na závěr dezert
Namísto dezertu sáhněte po ovoci se slupkou, které vám dodá vlákninu potřebnou na trávení. Nebo ovoce napíchněte na špejli a ugrilujte. Smíchejte více druhů a připravte si ovocný salát, nebo si udělejte domácí džus či smoothie. V horkých měsících přijde vhod ovocná ledová drť.
Štíhlý tip:
Naplňte si žaludek zeleninovým salátem nebo vajíčkem natvrdo, sníte tak méně. Hranolky a sladkosti nahraďte salátem a ořechy.