Tipy a rady Bezlepkové recepty – jak na ně?

Lepek, který se ve skryté podobě nachází v mnoha potravinách, překvapí každého začínajícího celiaka. Bohužel potravinová alergie dnes postihuje až 3 % populace a u dětí mladších tří let je to až 8 %. Silní alergici mohou mít problém s mikročásticemi alergenů, a proto je nevyhnutelné zavést v kuchyni přísný systém a rozdělit ji na lepkovou a bezlepkovou část.

Systém v kuchyni

Vyčleňte si v kuchyni místo, kde budete skladovat jen bezlepkové potraviny. Pomůže vám to při vaření a hledání surovin na bezlepkové recepty.

Pokud používáte doma topinkovač, je třeba ho po každém použití pečlivě vyčistit, jinak může být nebezpečný pro člena rodiny, který trpí intolerancí lepku.

Totéž se týká všech otevřených balení kečupu, hořčice, majonézy, másla nebo marmelád. To vše může být kontaminováno lepkem.

Zbavte se starých plastových a dřevěných misek a plastových příborů na krájení. Vyměňte je za nerezové, kupte si nový cedník a upřednostněte nerezové pánve. Bezlepkové recepty jsou náročné na kuchyňské vybavení, ale pokud do něj budete investovat, určitě se vám to vrátí na kvalitě jídla.

Bezlepkové recepty – jak na ně?
Bezlepková kuchyně

Bezlepkových receptů je mnoho. Nemusíte se bát, že byste nesehnali suroviny. Polovina běžných surovin se dá lehce nahradit bezlepkovými alternativami. Stačí být v kuchyni trochu kreativní a znát pár důležitých pravidel. Bezlepkové recepty, které jste si z různých důvodů v minulosti uchovali, se vám budou hodit.

V první řadě se musíte naučit pracovat s bezlepkovými obilninami a výrobky z nich, tedy s bezlepkovými moukami. Hravě dokážete vyměnit kukuřičnou mouku za pohankovou nebo zvolit jinou alternativu. Na trhu jsou dostupné další bezlepkové potraviny, jako jsou směsi bezlepkové mouky, které vám při vaření nebo pečení mohou pomoci. Oceníte je zejména tehdy, když budete připravovat domácí bezlepkový chléb. U ostatních bezlepkových potravin si dejte pozor na jejich složení – sice neobsahují lepek, ale jsou často obohacené o jiné přidané látky, cukr nebo barviva.

Jak vyčarovat z běžných receptů bezlepkové?

Nemusíte se obávat toho, že už nikdy nebudete moci jíst oblíbenou pizzu nebo sladké pečivo. Slané pizza tyčinky z bezlepkové mouky si můžete připravit doma a výsledná chuť vás mile překvapí.

Vynikající jsou také křupavé domácí bagety z bezlepkové mouky, které plně nahradí klasické pečivo.

Zdroj: verywellfit.com, simplygluten-free.com

Publikováno: před 4 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7