Tipy a rady Brusinky – nejen léčivé, ale i chutné v omáčkách či koláčích

Jejich léčivá šťáva je vhodná do punčů či koktejlů a v receptech je můžete vyměnit za běžně dostupné rozinky.

Brusinky mají jasnou červenou barvu, pocházejí ze Severní Ameriky a severní Evropy. Kvetou začátkem léta a sbírají se na podzim. Existuje jich více než 100 odrůd. Severoameričtí indiáni je používali ještě před příchodem Kolumba. Pro komerční účely se začaly pěstovat téměř před 2 000 lety.

Léčivé brusinky

Brusnice brusinka je nízký keř, který dorůstá do výšky přibližně 25 centimetrů. Plody brusinky jsou malé červené bobulky. A právě ty jsou zdrojem obrovského množství vitamínu C, A, K, karotenu, vlákniny a antioxidantů. Obsahují kyselinu citronovou, jablečnou, benzoovou a šťavelovou. Bohaté jsou na minerální látky, jako je magnesium, kalcium, mangan, fosfor a sodík.

Kromě toho, že efektivně pomáhají při léčbě zánětu močového měchýře a ledvin, také snižují hladinu cholesterolu a pomáhají stabilizovat rytmus srdce. Američtí indiáni je též používali na obklady ran. Podobný dezinfekční a protizánětlivý účinek, který chrání močové ústrojí, využívali v boji proti otravě krve. Brusinky jsou účinné proti rýmě, chřipce či skleróze. Používají se jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky a revmatizmu.

Obsahují také omega-3mastné kyseliny, které obnovují buňky, takže výtažky z nich čím dál tím častěji naleznete v pleťových krémech. Pravidelná konzumace zamezuje rozšiřování bakterií v dutině ústní a potlačuje vznik onemocnění zubů.

Brusinky jsou vhodným doplňkem stravy během hubnutí. Podporují pročištění organismu, zlepšují trávení a urychlují vyprazdňování. Pozor však na pravidelný pitný režim, protože bez něj brusinky nebudou účinné.

Pěstování, sběr, skladování a zpracování

Pěstování brusinek vyžaduje speciální rašelinový substrát, zavlažování není zapotřebí. Sběr je nejlepší provádět ručně, aby se předešlo poškození plodů. Plody se sbírají v období plné zralosti, kdy jsou zcela červené, nejvíc během měsíců srpna a září. Také se sbírají brusinkové listy, a to opatrným odtržením, aby se nepoškodily. Listy se sbírají zároveň s plody v témže období. Jsou užitečné právě na prochladnutí a léčbu onemocnění močových cest – můžete si z nich spolu s plody vyrobit léčivý čaj. Plody se mohou konzumovat syrové, ale nejčastěji se listy a plody suší, a to ve stínu, případně na slunci, maximálně však při teplotě 40 °C. Skladují se na suchém místě bez světla.

Po sběru brusinky dále nedozrávají. Vhodné je zužitkovat plody do dvou dní od sběru, protože pokud je necháte stát při pokojové teplotě, zkazí se. Vakuově zabalené vydrží v lednici až čtyři týdny.

Brusinky se dají sušit také v troubě. Důležité je nechat pootevřená dvířka a často je kontrolovat, aby moc nepřeschly. Pokud chcete sušené brusinky hydratovat, namočte je na pár hodin do vody nebo do džusu.

Dobře se skladují mražené. Rozložte je do jedné vrstvy do sáčku nebo mrazuvzdorné dózy a skladujte v lednici až šest měsíců.

Co, s čím, kde?

Brusinky si velmi dobře rozumí s jablky, hnědým cukrem, kukuřicí, smetanou, javorovým sirupem, pomeranči, hovězím masem, cukrem, mandarinkami či vlašskými ořechy. My jsme je v kuchyni vyzkoušeli a můžeme se pochlubit vánoční štolou s kandovaným ovocem a brusinkami nebo listovým salátem s kozím sýrem a brusinkami.

Brusinkový džem

Z brusinek se dá vyrobit chutný brusinkový džem. Na jeho přípravu použijeme pěkné, barevné a zralé plody. Neměly by být příliš zralé, protože měkké brusinky mají horší želírovací schopnost, a nedozrálé brusinky jsou zase velmi trpké. Brusinky obsahují velké množství tříslovin, kyselin a pektinových látek, které výslednému brusinkovému džemu dodají příjemnou pikantní chuť.

Jak si připravit středně ostrý a sladký brusinkový džem?

Je to velmi jednoduché. Dávku džemu vaříme maximálně z 1,5 kg ovoce. Z 1 kg ovoce odpaříme 0,45 litru vody a přidáme 0,8 kg cukru. Nepřidáváme pektinové přípravky ani kyselinu.

Zavařené brusinky

Brusinky se dají zavařit bez přidání cukru a vody, hovoříme o zavaření ve vlastní šťávě.

Čisté ovoce naložíme do sklenic, zavaříme a sterilizujeme. Ovoce nesmí být poškozené a zavařovat je možné jenom zdravé plody. Zavařené brusinky můžeme podávat s grilovaným sýrem, ale vhodné jsou také na výrobu brusinkových omáček.

Brusinková omáčka

Jak jsme již psali výše, zavařené brusinky umíme použít na výrobu jednoduché brusinkové omáčky.

Co na to potřebujeme?

V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, přidáme víno a brusinky. Směs vaříme na středním ohni a mícháme, dokud se tekutina neodpaří a omáčka nezhoustne.

Brusinkovou omáčku podáváme ještě teplou, výborně se hodí k divočině.


Brusinkové čatní

Nezapomínejme však ani na omáčku k masu na indický způsob – brusinkové čatní. Taková brusinková omáčka je výborná ke krůtímu, drůbežímu či kachnímu masu. Určitě neodoláte a brusinkové čatní ochutnáte s pečenými brambory anebo krevetami, s paté či sorbety – všude tam se brusinky cítí jako doma.

Na brusinkové čatní potřebujeme:

Do hrnce vložíme brusinky, zalijeme vodou, přidáme cukr, skořici, zázvor a vaříme, dokud se brusinky nezačnou rozpadat (cca 15 až 20 minut). Přidáme nasekaná jablka, rozinky a najemno nakrájený celer. Redukujeme dalších 20 minut, dokud směs nezhoustne. Necháme vychladnout a podáváme s grilovaným masem či pečeným bramborem.

Co takhle dát si brusinkovosýrové jednohubky na chuť?

Brusinkový sirup

Šťáva z plodů brusinek je vitamínovou bombou pro organismus. Z brusinek si však umíme připravit také chutný a zdravý brusinkový sirup.

Lze ho použít na palačinky anebo na dochucení oblíbených nápojů. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Co na to potřebujeme:

Všechno dohromady vaříme na mírném ohni asi 20 minut, následně necháme vychladnout, přepasírujeme přes sítko a nalijeme do vhodné nádoby. Brusinkový sirup skladujeme v lednici.

Zdroj: liecive-caje.sk, harvettotable.com, zdravoteka.sk, konzervovanie.sk, korunnycukor.sk

Publikováno: před 4 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7