Tipy a rady Čerstvé koření po ruce neboli kuchyňská úprava bylinek

Přesazujeme bylinky
Do začátku budeme potřebovat několik velmi důležitých prvků. Připravte si:

  • květináč o hloubce asi 15–20 cm nebo balkonový truhlík; použít můžete jakýkoli kontejner, avšak musí mít otvor umožňující odvádění přebytečné vody,
  • pytel s připravenou zeminou,
  • hrst kůry,
  • kamennou drť, která bude fungovat jako drenáž; může to být štěrk, keramzit nebo keramika rozbitá na kousky.

Jak připravit květináč? Napřed zakryjte dno drtí. Několik centimetrů bude zcela stačit. Dále přidejte zeminu a ponechejte cca 4–5 cm volného prostoru od zeminy po horní okraj květináče. Po zasazení vybrané rostlinky doplňte zbytek kůrou. Voda díky ní zůstane v zemi a nebude se odpařovat.

Péče
Při každodenní péči o bylinky pamatujte, že půda se nesmí vysušit. Při zalévání dávejte pozor, aby proud vody nebyl příliš silný. Připravte si na bylinky samostatnou láhev, která vám umožní je zavlažovat pomalu a jemně. Pokud během výsadby zvolíme správnou nádobu i drenáž, neměli bychom se obávat nadbytečné vody. Občas se také podívejte na listy a stonky. Snažte se odstraňovat žloutnoucí části rostlin. Totéž platí pro škůdce. Jen si pamatujte, že to nemáte dělat, když je rostlina mokrá.

Konec sezóny
Jednoleté byliny po skončení sezóny recyklujeme společně se zeminou. Trvalky můžete uchovávat v interiéru. Pamatujte, že je třeba vybrat pro ně chladnější místo, např. verandu. Těchto několik jednoduchých pravidel, která jsme vám dnes vám dnes nastínili, vám umožní těšit se z výjimečné chuti a vůně jídla každý den. Takže? Kdo se první vydá pro tymián?

Publikováno: před 10 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6