Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pečení je jen jeden z důvodů, proč hledáte náhradu vajec. Může to být alergie, dieta, nebo veganský životní styl, kdy se vyhýbáte ve stravě všem živočišným produktům. V takových případech je dobré vědět, čím vším se dá nahradit vajíčko při pečení i vaření.
Nač slouží vajíčka při pečení a vaření?
Vajíčka mají důležitou roli. Slouží jako "lepidlo", tedy spojovací materiál a zároveň i jako kypřidlo. Takže suroviny drží pěkně pohromadě a zároveň je i jemně nadzvedávají a dělají vzdušnějšími.
Pokud je v receptu 3 a více vajec, jsou vajíčka hlavní složkou a bez nich se vám jídlo nepodaří.
Nahrazujte pouze 1–2 vejce, více ne.
Ovesné vločky
Při pečení sušenek vajíčko nahradí ovesné vločky. Dvě–tři polévkové lžíce ovesných vloček počítejte jako jedno vajíčko.
Mletá lněná semínka
Smíchejte 1 polévkovou lžíci mletých lněných semínek se třemi lžícemi vody. Nechte pár minut odstát, až vznikne krémovitá hmota, podobná rozmíchanému vajíčku.
Použijte do: moučníků, masných nádivek, karbanátků, placek a všude tam, kde vajíčko slouží jako spojovací materiál
Chia semínka
Podobně fungují i chia semínka. Jednu lžíci chia semínek zalijte třemi–čtyřmi lžícemi vody a nechte čtvrt hodiny odstát, až vznikne želatinová hmota. S ní nahraďte vajíčko v receptu.
Použijte do: moučníků, masných nádivek, karbanátků, placek a všude tam, kde vajíčko slouží jako spojovací materiál
Banán
Máte málo vajec do koláče? Nahraďte je banánem! Na jedno vejce počítejte polovinu většího zralého banánu nebo jeden, který rozmačkáte nebo rozmixujete na kaši. Ideální pokud má již hnědé tečky nebo je trochu přezrálý. Myslete však na to, že váš kulinářský výsledek může chytit jemně banánovou příchuť.
Použijte do: moučníků, pudinků, krémů
Jablečné pyré
I jablečné pyré nebo dětská výživa slouží jako náhrada vajec v koláčích. Jedno vajíčko nahradí 5 lžic pyré, smíchaných s lžičkou prášku do pečiva. Podobně jako u banánů, i tady myslete na trochu jinou konzistenci a svěžejší chuť po jablíčkách.
Použijte do: koláčů, palačinek, lívanců
Želatina nebo agar
Čirá prášková želatina nebo agar také poslouží namísto vajíčka. Lžíce agaru smíchaná se lžící vody nahradí jedno vejce, sáček želatiny poslouží jako tři vejce.
Použijte do: moučníků, pudinků, krémů, palačinek, lívanců
Instantní droždí
Polovina sáčky instantního droždí, smíchaná se 100 ml teplé vody, poslouží v případě nouze jako náhrada jednoho vejce.
Použijte do: moučníků
Arašídové máslo
Tři lžíce arašídového másla udělají při pečení stejnou službu, jako jedno vajíčko. Použijte však máslo hladké, ne s kousky arašídů a v úvahu berte i slanou chuť arašídového másla a jeho barvu.
Použijte do: moučníků a krémů
Prášek do pečiva
I lžičkou prášku do pečiva, smíchaným s lžící oleje a lžící vody, můžete nahradit vejce.
Použijte do: palačinek, lívanců, škubánků, placek, těstíčka na obalování
Vanilkový puding
1 + 1 = 1. Je to nelogické? Ale kdeže! 1 lžička vanilkového pudingu + 1 lžička oleje = 1 vejce. A už je to jasné, že?
Použijte do: moučníků, pudingů, krémů
Pivo
Chystáte se obalovat maso, ale vejce už nemáte? Namísto mléka a vejce použijte pivo a maso obalte tradičním způsobem.
Použijte do: trojobalu na maso, těstíčka na obalování masa
Hrachová mouka
Pivo v trojobalu se vám nezamlouvá? Jako náhradu vajíčka při obalování masa můžete použít i hrachovou mouku. Lžíci hrachové mouky rozmíchejte se dvěma lžícemi vody a použijte místo vejce.
Použijte do: trojobalu a těstíček na obalování
Vepřové řízky obalované v hrašce
Strouhaný brambor
V slaných a masných jídlech poslouží namísto vajíčka 2–3 lžíce syrového nastrouhaného bramboru.
Použijte do: placek, karbanátků
Cizrnové voda
Že vám to nesedí? Je to tak, voda z konzervovaného cizrny dokáže nahradit vajíčko až tak, že ji můžete použít místo tuhého sněhu z bílků. Na jeden vaječný bílek počítejte dvě polévkové lžíce cizrnové vody, na jedno celé vejce tři lžíce. Nálev sceďte přes sítko, odeberte potřebné množství a šlehejte. Elektrickým šlehačem budete mít rostlinný sníh bez bílků hotový za čtvrthodinu, ručně to bude trvat déle. Pro lepší výsledek můžete přidat ztužovač šlehačky, ale zvládnete to i bez něj.
Použijte do: všude tam, kde potřebujete použít sníh z bílků
Sójové mléko
Sójový lecitin v sójovém mléce dokáže to, co vajíčko. A tedy s ním uděláte snadno i majonézu. Jelikož to dokáže jen sójový lecitin, jiná mléka nepoužívejte. Ohlídejte si i obsah cukru v sójovém mléce, abyste majonézu ve výsledku neměli sladkou.
Použijte do: majonézy, krémů
Silken tofu
Možná se trochu naběháte, než najdete tofu zpracované do hedvábné konzistence. Odměnou vám bude tak dokonalá náhrada vajíčka, že ho rozmixované můžete použít na míchaná vejce. Klidně i s cibulkou.
Použijte do: smaženice a všude tam, kde je vajíčková konzistence potřebná
Chybí vám vajíčka? Objednejte si je v Tescu a nechte si je dovézt přímo domů!
Zdroj: swansonvitamins.com, veganskehody.sk, proalergiky.cz, Zuzana Pavelková Šafářová