Zdravý životní styl Zdraví Domácí jablečný ocet – univerzální lék

Ve světových žebříčcích nejzdravějších potravin si stále drží pozici v první desítce. Jablka jsou mimořádně bohatá na důležité antioxidanty, flavonoidy a vlákninu.

Co patří mezi nejdůležitější benefity jablka?                    

1. Zlepšuje funkci mozku a předchází neurologickým chorobám

Studie z roku 2006 dokazuje, že kvercetin (jeden z antioxidantů nacházející se v jablku) pomáhá snižovat úbytek buněk, který způsobuje zápal neuronů.

2. Prevence demence

Konzumace jablečné šťávy zlepšuje paměť, což pomáhá pacientům s Alzheimerem.

3. Snížení rizika mozkové příhody

Vědci dospěli k závěru, že jezení jablek je spojené se sníženým rizikem trombózy.

4. Snížení hladiny zlého cholesterolu

Ženy, které jedí jablko každý den, mají o 23 % méně zlého cholesterolu a 4 % víc toho dobrého, zjistilo se už po 6 měsících testování.

5. Snížení rizika cukrovky

Lidé, kteří konzumují týdně tři porce ovoce (jako jsou např. jablka, hrozny, borůvky nebo hrušky), mají o 7 % nižší riziko vzniku cukrovky než ti, kteří to nedělají.

6. Předcházení vzniku rakoviny prsu

Výzkum rakoviny dokazuje, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny včetně jablek přináší pacientům zdravotní výhody. Jablka pomáhají při léčbě nemocí tohoto typu.

7. Obezita

Jablka příznivě ovlivňují střevní bakterie – brání obezitě a s ní spojeným onemocněním.

Jablka obsahují velké množství vitamínů a důležitých živin. Od vitamínu C, který je silným přírodním antioxidantem schopným zvyšovat odolnost těla vůči infekcím, přes komplex vitamínů B, které jsou klíčové při tvorbě červených krvinek až po vlákninu, která zabraňuje rozvoji chorob a brání růstu zlého cholesterolu.


Jak využít jablka doma?

Jedním z nejlepších octů je ten jablečný. Často je ovšem problém sehnat ho surový, nefiltrovaný a organický, protože výrobci používají různé techniky na úkor kvality. Domácí jablečný ocet je rychlý a lehký způsob, jak spotřebovat zbytky jablek užitečným způsobem. Je výborným domácím lékem na všechno od bradavic, přes spáleniny až po reflux. Kromě toho je vhodný do salátových dresinků. Když přidáte jablečný ocet do vody, kterou napájíte dobytek, zdravotní stav zvířat se může výrazně zlepšit. Jablečný ocet také pomáhá proti hromadění usazenin v nádobách na zalévání květin.

Recept na domácí jablečný ocet

Nejvíce ekologickým a zároveň výhodným ekonomickým řešením je vyrobit si jablečný ocet z odpadu – budete na to potřebovat jen slupky a jadérka. Úplně vám postačí konzumovat jablka a odkládat při tom odpad, z kterého si vyrobíte ocet. Ale existují i další tipy, jak využít jablečné slupky.

Co budete potřebovat?

  • zbytky jablek – jadérka, slupky, dokonce i rozdrcené části (nepoužívejte ale plesnivé části)
  • 1/2 šálku cukru nebo medu
  • vodu
  • velkou potravinářskou nádobu se širokým hrdlem
  • látku na přikrytí nádoby z přírodního materiálu
  • 2 polévkové lžíce surového jablečného octa na nastartování fermentace (nemusí být)

Postup přípravy:

  1. Zbytky jablek necháme na vzduchu zoxidovat. Poté jak zhnědnou je umístíme do velké nádoby, zasypeme cukrem nebo medem a zalejeme vodou tak, aby byly ponořené. Ideální je mít větší nádobu, ve které směs dobře promícháme a ocet bude mít dostatečný prostor na fermentaci.
  2. Použít můžeme libovolné množství odpadu z jablek, dokonce můžete nádobu průběžně doplňovat.
  3. V případě potřeby použijeme 2 polévkové lžíce surového jablečného octa. Není to potřebné, ale pomáhá to nastartovat fermentaci.
  4. Naplněnou nádobu přikryjeme přírodní látkou, upevníme gumičkou, aby do ní nevnikly mušky a necháme ji fermentovat na tmavém místě v pokojové teplotě. Postupem času se na hladině vytvoří povlak, který je znakem, že je čas přestat přidávat další jablečné zbytky.
  5. V prvním týdnu promícháme nádobu denně. Ocet necháme kvasit celý měsíc a poté ho můžeme začít ochutnávat abychom zjistili, jak je silný. Přecedíme ho přes plátno. Pokud je ještě moc zkalený, cezení opakujeme.
  6. Hotový ocet použijeme v kuchyni – na vaření, čištění, pro členy rodiny i pro zvířata a v neposlední řadě pro zdraví.

Víte, že?

Kromě jablečného octa se na údržbu domácnosti drží i jiné druhy. Vyzkoušejte ocet z citrusů, který si poradí se špínou i plísní.

Pokud máte doma zbytky ne zrovna nádherných jablek, nevyhazujte je. Udělejte z nich domácí dětskou výživu jako je jablečné pyré.

Jablka s nepěknou slupkou raději zabalte do alobalu a upečte si voňavá zapečená jablka.

zdroj: medicalnewstoday.com, wikipedia.org

Publikováno: před 3 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7