Sušené ovoce je jeden ze způsobů, jak si i na podzim přivolat chuť léta. No a kdo by neměl rád sušená jablka v zimě? Máte strach, že doma sušit nezvládnete? Nebojte se, je to brnkačka.
Sušení je jednou z nejstarších metod konzervování potravin. Oblíbené jsou nejen sušené plody běžně dostupné v supermarketech, ale také domácí sušení. Sušením se odstraňuje z potravin voda, čímž se zpomaluje růst mikroorganismů. Odstraněním vody se snižuje hmotnost a objem, což je výhodou při skladování. Sušení na slunci je nejjednodušším způsobem sušení. Takto se suší zejména rýže, obilí, rozinky nebo rajčata. Nevýhodou je, že sušení na slunci nemáme pod kontrolou a je nevyzpytatelné. Pro výrobu kvalitních sušených potravin je vhodné používat sušičku. Existuje několik typů – od solárních přes elektrické až po ty na biomasu.
Teplota sušení se musí regulovat, aby se zabránilo přehřátí a znehodnocení ovoce. Většina ovoce se suší při teplotě přibližně 60–70 ℃. Plody se suší, dokud nedosáhnou požadovaného finálního obsahu vlhkosti, což je 15 % v případě konvenčního sušení a 25 % v případě osmotického, tj. ovoce ošetřené cukrem.
Většina komerčně prodávaného sušeného ovoce je před sušením namáčena do cukrového sirupu. Ovoce se ponoří do koncentrovaného roztoku cukru až na 18 hodin. Před sušením se opláchne v čisté vodě, aby se odstranil přebytečný sirup. Zelenina a některé druhy ovoce jsou před sušením blanšírovány, aby se zachovala jejich barva. Po krátkém blanšírování se rychle ochladí ponořením do ledové vody. Další nevýhodou kupovaného sušeného ovoce je proces síření. Síření sice zachovává barvu, ale zbytečně „obohatí“ ovoce o chemické konzervační látky.
Tak co, přesvědčili jsme vás, že domácí sušené ovoce bez přidání chemických konzervačních látek je zdraví prospěšnější? A pro milovníka masa doporučujeme vyzkoušet sušené maso.
Doporučená tloušťka řezu pro vybrané ovoce
Ananas: 2–3 mm
Mango: 6–8 mm
Banán: 5 mm
Rajče: 3–5 mm
Jablka: 5–7 mm
Jahody: 5–6 mm
Švestky: na polovinu, pokládat rozkrojenou stranou dolů
K sušení potravin dobře poslouží sušičky. Nemusíte se bát, že by šlo o nějakou velkou investici. Dobrý model koupíte od 800 do 2 500 Kč, ty nejkvalitnější se samozřejmě pohybují v mnohem vyšších cenových hladinách.
Klíčové parametry při výběru sušičky:
Při sušení ovoce se někdy může stát, že jsou některé kousky vlhčí než jiné. Sušené ovoce ukládáme do plastových nebo skleněných dóz. Dózy by měly být naplněné maximálně do dvou třetin a pevně uzavřené. Jednou za den je po dobu 2–4 dnů protřeseme. To způsobí, že nadbytečná vlhkost v některých kouscích bude absorbována těmi suššími. Snížíme tak pravděpodobnost nákazy a hnití. Při skladování je velmi důležitý výběr nádoby, do které potraviny umístíme. Nádobu je potřeba vzduchotěsně uzavřít, měla by být čistá, netoxická, odolná vůči vlhkosti a měla by chránit obsah před světlem. Nikdy nepoužíváme nádoby z pozinkované oceli. Ideální prostor na skladování je chladné, tmavé a suché místo. Čím je prostor chladnější, tím budou mít potraviny delší životnost. Na světle ovoce a zelenina ztrácejí barvu a obsah vitamínů A a C, proto pokud je skladujete ve skleněných průhledných nádobách, přelepte je vrstvou látky, aby byly lépe chráněné.
Je na vás a preferenci členů vaší rodiny, které ovoce nebo zeleninu se rozhodnete sušit. Ať už je to ovoce, které milují děti, nebo spíše sušená rajčata, jež s oblibou dáváme do rizota a těstovin. Snažte se zpracovat všechny přebytky v kuchyni a co nejméně zbytečně vyhazovat. Ať už mražené, nebo sušené, jednoduše je využijte v kuchyni naplno.
Zdroj: wikihow.com, fao.org, dodomacnosti.sk