Tipy a rady Domácí sušené ovoce? Poradíme vám, jak sušit jablka nebo švestky

Sušené ovoce je jeden ze způsobů, jak si i na podzim přivolat chuť léta. No a kdo by neměl rád sušená jablka v zimě? Máte strach, že doma sušit nezvládnete? Nebojte se, je to brnkačka.

Sušení je jednou z nejstarších metod konzervování potravin. Oblíbené jsou nejen sušené plody běžně dostupné v supermarketech, ale také domácí sušení. Sušením se odstraňuje z potravin voda, čímž se zpomaluje růst mikroorganismů. Odstraněním vody se snižuje hmotnost a objem, což je výhodou při skladování. Sušení na slunci je nejjednodušším způsobem sušení. Takto se suší zejména rýže, obilí, rozinky nebo rajčata. Nevýhodou je, že sušení na slunci nemáme pod kontrolou a je nevyzpytatelné. Pro výrobu kvalitních sušených potravin je vhodné používat sušičku. Existuje několik typů – od solárních přes elektrické až po ty na biomasu.

Teplota sušení se musí regulovat, aby se zabránilo přehřátí a znehodnocení ovoce. Většina ovoce se suší při teplotě přibližně 60–70 ℃. Plody se suší, dokud nedosáhnou požadovaného finálního obsahu vlhkosti, což je 15 % v případě konvenčního sušení a 25 % v případě osmotického, tj. ovoce ošetřené cukrem.

Většina komerčně prodávaného sušeného ovoce je před sušením namáčena do cukrového sirupu. Ovoce se ponoří do koncentrovaného roztoku cukru až na 18 hodin. Před sušením se opláchne v čisté vodě, aby se odstranil přebytečný sirup. Zelenina a některé druhy ovoce jsou před sušením blanšírovány, aby se zachovala jejich barva. Po krátkém blanšírování se rychle ochladí ponořením do ledové vody. Další nevýhodou kupovaného sušeného ovoce je proces síření. Síření sice zachovává barvu, ale zbytečně „obohatí“ ovoce o chemické konzervační látky.

Tak co, přesvědčili jsme vás, že domácí sušené ovoce bez přidání chemických konzervačních látek je zdraví prospěšnější? A pro milovníka masa doporučujeme vyzkoušet sušené maso.

Jak sušit

  • V první řadě si vyberte ovoce, které se na sušení hodí. Ne všechny druhy ovoce jsou vhodné k sušení, proto vybírejte ty, co si zachovají svoje vlastnosti i po sušení. Z hroznového vína můžete získat dva druhy sušeného ovoce: sultánky ze sladkého bílého nebo zeleného vína a rozinky, které jsou z velkých sladkých hroznů, jako je třeba odrůda Muškát.
  • Vybírejte si zralé a pevné ovoce. Ovoce, které je poškozené nebo nezralé, nebude mít takovou výživovou hodnotu. Sušení může skončit špatně a sušené ovoce nebude chutné, protože nezralé plody ještě nemají dostatečný obsah cukru.
  • Vybírejte ovoce, které máte opravdu rádi a dokážete ho v kuchyni využít. U nás jsou oblíbená hlavně sušená jablka, protože jsou dostupná po celý rok a můžete je jíst sušená jen tak na chuť.
  • Před sušením ovoce důkladně omyjte pod tekoucí vodou a zbavte ho nečistot. Umyté ovoce osušte papírovou utěrkou. Pokud jde o bobule, umístěte je do cedníku a opláchněte.
  • Důležitá je také tloušťka řezu. Silné kusy ovoce se suší pomaleji než ty tenké. Velmi tenké kousky mají zase tendenci se přilepit na sušicí plato a je potom těžké je odstranit. Silnější kusy nemusí být ve středu úplně vyschlé a nebudou se dobře skladovat. Velké ovoce krájíme na plátky s přibližnou tloušťkou 0,3–0,6 cm. Drobné ovoce a bobule můžeme nechat v celku. Pokud ovšem bobulové ovoce obsahuje semínka, bude vhodné překrojit ho na polovinu a semínka odstranit. Dávejte si také pozor na to, aby bylo ovoce zbaveno všech stonků a listů. 

Doporučená tloušťka řezu pro vybrané ovoce

Ananas: 2–3 mm
Mango: 6–8 mm
Banán: 5 mm
Rajče: 3–5 mm
Jablka: 5–7 mm
Jahody: 5–6 mm
Švestky: na polovinu, pokládat rozkrojenou stranou dolů

  • Na krájení ovoce ideálně používejte jenom nože z nerezové oceli.
  • Nakrájené ovoce naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plátky ovoce rozložte rovnoměrně, dbejte na to, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly a nedotýkaly. Pokud používáte profesionální sušičku a neplánujete ovoce sušit v troubě, jednoduše ho rozložte na sušicí plochu. Jak správně sušit ovoce, najdete v návodu každé sušičky.
  • Troubu předehřejte na minimální teplotu, ideálně 50 ℃. Pamatujte, že ovoce se má sušit, ne vařit, proto ho vkládejte do trouby až po jejím důkladném předehřátí.
  • Délka sušení závisí na druhu ovoce, přesné teplotě a tloušťce plátků. Sušení může trvat 4–8 hodin. Dávejte pozor na ovoce a sledujte, jestli se scvrkává, ale bez spálení. Nezvyšujte teplotu pro urychlení procesu sušení. Tím tak akorát ovoce spálíte, zničíte vitamíny a hlavně už nebude vhodné ke konzumaci.
  • Když je ovoce dostatečně vysušené, vyndejte ho z trouby. Mělo by mít spíše žvýkačkovou konzistenci než křupavou.


Sušička – jak si správně vybrat?

K sušení potravin dobře poslouží sušičky. Nemusíte se bát, že by šlo o nějakou velkou investici. Dobrý model koupíte od 800 do 2 500 Kč, ty nejkvalitnější se samozřejmě pohybují v mnohem vyšších cenových hladinách.

Klíčové parametry při výběru sušičky:

  • hranatý tvar – skladnost
  • automatické vypnutí – pojistka přehřátí
  • časovač
  • tiché a rovnoměrné sušení
  • možnost nastavení teploty na 35 ℃ na sušení bylinek
  • výškově nastavitelná plata
  • plata uzpůsobená na vložení do myčky

Skladování

Při sušení ovoce se někdy může stát, že jsou některé kousky vlhčí než jiné. Sušené ovoce ukládáme do plastových nebo skleněných dóz. Dózy by měly být naplněné maximálně do dvou třetin a pevně uzavřené. Jednou za den je po dobu 2–4 dnů protřeseme. To způsobí, že nadbytečná vlhkost v některých kouscích bude absorbována těmi suššími. Snížíme tak pravděpodobnost nákazy a hnití. Při skladování je velmi důležitý výběr nádoby, do které potraviny umístíme. Nádobu je potřeba vzduchotěsně uzavřít, měla by být čistá, netoxická, odolná vůči vlhkosti a měla by chránit obsah před světlem. Nikdy nepoužíváme nádoby z pozinkované oceli. Ideální prostor na skladování je chladné, tmavé a suché místo. Čím je prostor chladnější, tím budou mít potraviny delší životnost. Na světle ovoce a zelenina ztrácejí barvu a obsah vitamínů A a C, proto pokud je skladujete ve skleněných průhledných nádobách, přelepte je vrstvou látky, aby byly lépe chráněné.

Je na vás a preferenci členů vaší rodiny, které ovoce nebo zeleninu se rozhodnete sušit. Ať už je to ovoce, které milují děti, nebo spíše sušená rajčata, jež s oblibou dáváme do rizota a těstovin. Snažte se zpracovat všechny přebytky v kuchyni a co nejméně zbytečně vyhazovat. Ať už mražené, nebo sušené, jednoduše je využijte v kuchyni naplno.

Zdroj: wikihow.com, fao.org, dodomacnosti.sk

Publikováno: před 2 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7