Tipy a rady Hrachová kaše zasytí i zahřeje. Proč tak milujeme kaše?

Historie

Původní středoevropská kuchyně byla relativně těžká a regionálně různorodá. Člověk se tehdy musel stravovat v souladu s těžkou fyzickou prací, aby mohl přežít. Naše kuchyně dostávala impulzy z okolních kuchyní, a to zejména ze slovenské, polské, rakouské a maďarské. Každodenní strava se skládala z lokálních surovin a denně se konzumovaly obilné kaše. Postupně se do jídelníčku dostaly luštěninové kaše, jako je například oblíbená hrachová.

Luxusní hrachová kaše

Hrách je významná zemědělská plodina, která poskytuje nejstabilnější úrodu. To je jeden z důvodů, proč byl oblíbený v minulosti.

Nejcennější na hrachu je jedinečná kombinace hořčíku a nukleových kyselin. Nukleové kyseliny jsou látky, které podporují zdravé dělení a růst buněk. Prostřednictvím těchto látek regenerují a omlazují náš organismus. Proto je hrách mimořádně vhodný pro děti, dospívající mládež a starší osoby. Nejstravitelnější je ve formě kaše. Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je skvělý také do dietního jídelníčku.

Hrachová kaše nemusí být jen laciné jídlo připravené z hrachu a cibule. Můžete ji obohatit přidáním kořenové zeleniny. Hrachová kaše se často podává s roštěnkou, uzeným masem, opečenou klobásou nebo uzeným tofu.

Co na vylepšenou hrachovou kaši potřebujete:

Postup:

Olivový olej rozpalte na pánvi a orestujte na něm kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky. Přidejte cibuli a česnek. Promíchejte a orestujte. Potom přidejte hrách, který jste nechali namočený minimálně 2 hodiny, podlijte vývarem a vařte doměkka. Když je hrách změklý, vypněte, přidejte citronovou šťávu, dochuťte solí a černým pepřem a rozmixujte.

Co se zbytkem namočeného hrachu?

Pokud jste namočili hodně hrachu, tak ho nevyhazujte. Připravte si z něj výbornou sváteční hrachovou polévku, která bude chutnat druhý den ještě lépe.

Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin. Nebojte se s nimi experimentovat. Vynikající je také naše domácí hrachová kaše s párkem. Klasika, kterou znáte ze školní jídelny, avšak v mnohem chutnějším provedení.

Obilné a zeleninové kaše

Kaše z luštěnin, zeleniny nebo obilnin nasladko i naslano mají u nás dlouhou historii. Pojďme se společně podívat na to, které kaše jsou u nás kromě té hrachové nejoblíbenější.

Hrachová kaše zasytí i zahřeje. Proč tak milujeme kaše?
Bramborová kaše

Co může být zajímavého na obyčejné bramborové kaši? Pro někoho je to levná příloha, jiný ji vnímá jako vydatné jídlo. Uvařit brambory, zalít je mlékem a přidat kousek másla zvládne opravdu každý. Ale co když má bramborová kaše lepkavou konzistenci a vůbec není chutná? Při její přípravě je důležité dodržovat několik pravidel. O která se jedná?

  • Na přípravu používejte výhradně brambory typu C, nikdy nedělejte kaši z nových brambor, jsou plné škrobu. Ze starých brambor bude kaše chutnější a jemnější.
  • Oloupané brambory vždy před přípravou bramborové kaše opláchněte studenou vodou, zbavíte je části nepotřebného škrobu.
  • S vařením brambor to nepřehánějte, rozvařené brambory jsou příliš vodnaté a nepřidají na kvalitě výsledné kaše.
  • Kaši připravujte vždy s mlékem, nikoli s vodou, případně ji zjemněte smetanou ke šlehání.
  • Používejte živočišné máslo, minimálně 82%. Nejdříve ho vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Na 1 kg brambor je potřeba cca 100 g másla.

Krupicová kaše

Krupicovou kaši máme spojenou s vůní domova a dětství. I když to vypadá jako jednoduché jídlo, dá se snadno pokazit. Jak ji uvařit, aby nebyla příliš řídká ani tvrdá jako beton?

  • Při přípravě krupicové kaše nepoužívejte nízkotučné mléko, nejlepší je plnotučné.
  • Mléko nechte pořádně prohřát, krupici do něj přidávejte pomalu, až bude vroucí.
  • Máslo přidávejte rovnou do kaše během vaření, rozpustí se v ní rovnoměrně.
  • Cukr přidejte do kaše až na závěr, nepřipálí se vám o hrnec.
  • Ideální poměr lahodné krupicové kaše je 1 dl mléka na 1 polévkovou lžíci krupice.

Ovesná kaše

Oves je lehce stravitelná a zdraví prospěšná obilnina, která velmi dobře působí na naše tělo. Patří mezi nejmladší kulturní obilniny. Jeho přednosti byly zaznamenány už před naším letopočtem a živily se jím germánské kmeny. Jeho konzumace přinášela velké množství síly a energie.

Proč je vhodné pravidelně konzumovat ovesnou kaši?

  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zmírňuje riziko rakoviny.
  • Obsahuje velké množství minerálů, jako je měď, železo a mangan.
  • Pomáhá při hubnutí, protože má nízký glykemický index a tělo ji tráví pomaleji.
  • Obsahuje beta-glukan (typ rozpustné vlákniny), který má pozitivní vliv na imunitní systém, protože aktivuje bílé krvinky, jejichž úlohou je detoxikace střevní flóry.
  • Beta-glukan také zrychluje metabolismus a snižuje riziko obezity.

Zdroj: wikipedia.org, polnoinfo.sk, vedanadosah.sk, chutodnaty.sk, detoxtela.sk, nazdravie.sk

Publikováno: před 3 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek