Hrnce, pánve, litinové nádobí, teflon: opravdu záleží na tom, v čem vaříte

Nůž, mísa, talíř, hrnec a pánvička – bez nich se neobejde žádný šéfkuchař ani obyčejná kuchařka. Na první pohled se zdá, že nezáleží na tom, jestli vaříte v hrnci nebo v hluboké pánvi. Ale jakmile poznáte rozdíly mezi hrncem a pánvičkou a vezmete v úvahu jejich tvar a materiál, z kterého jsou vyrobeny, zjistíte, že vaření může být mnohem efektivnější a výhodnější. Pojďme se na ně nejdříve podívat z hlediska funkčnosti.

Hrnec je kuchyňské náčiní s vysokými stěnami, které směřují vzhůru a rozvádějí teplo v rámci celého obsahu, nejen na místě dna. Na vnějších stranách má hrnec úchytky, “uši”. Hrnec používáme na vaření polévek, omáček, těstovin a jiných pokrmů, které vaříme ve větším množství tekutiny. 

Kastrol je méně vysoký než hrnec. Používá se na přípravu menších porcí a pokrmů, rýže, brambor a dušeného masa.

Pánve jsou mělké, jejich stěny mohou směřovat vzhůru jako u hrnce, ale někdy mohou být také zakřivené v mírném úhlu. Pánve obvykle mívají jednu dlouhou rukojeť a někdy také “ucho” na protější straně. Rukojeť je buď pevně přichycena nebo se může dát z pánve odejmout. Pánev s odnímací rukojetí můžete použít také jako pekáč. Pánve jsou ideální na smažení masa, přípravu omelet, pečení anebo také dušení. V hluboké pánvi můžete dokonce uvařit i polévku.

Základní vybavení kuchyně by mělo zahrnovat:

  • Velký hrnec s pokličkou
  • Středně velký hrnec s pokličkou
  • Velký kastrol s pokličkou
  • Malý kastrol s pokličkou
  • Hlubší pánev na smažení
  • Pánev na palačinky

Tvary hrnců a pánví jsme už probrali. Nyní se zaměříme na výhody a nevýhody jednotlivých materiálů.

Nerezová ocel

Nádobí z nerezové oceli je odolné, má dlouhou životnost a můžete ho umývat v myčce. Nevýhodou nádobí z nerezové oceli je nízká míra tepelné vodivosti, což má vliv na délku přípravy pokrmů. Doporučujeme vám vybrat si výrobky vyšší kvality, kvůli kterým sice budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale ještě Vaše vnoučata budou zaručeně toto nádobí používat.

Měď

Měděné nádobí má perfektní tepelnou vodivost a zpočátku vypadá nádherně. Nicméně, čistě měděné nádobí reaguje s alkalickými a také kyselými pokrmy, a ty pak mohou získat kovovou příchuť. Nemyjte měděné nádobí v myčce a pravidelně ho leštěte. Nicméně, pokud vám měděné nádobí v kuchyni učarovalo a nechcete se ho navzdory nutné zvýšené péče vzdát, vyberte si měděné hrnce s nerezovým nebo cínovým povrchem. Získáte tak nádobí se skvělou tepelnou vodivostí a odolností vůči vlivům jídla.

Hliník

Hliníkové nádobí je lehké, cenově dostupné a má výbornou tepelnou vodivost. Na druhou stranu se může snadno poškrábat a zdeformovat, protože hliník je velmi lehký. Také může reagovat s jídlem, takže Vaše rajčatová omáčka může získat kovovou příchuť. S čistě hliníkovým nádobím se můžete rovnou rozloučit, přinejmenším kvůli zdravotním důvodům. Dejte přednost smaltu, což je anodizovaný hliník, který také výborně vede teplo, je odolný proti poškrábání a zdravotně nezávadný.

Litinové nádobí

Litinové hrnce a pánve jsou těžké, přirozeně nepřilnavé, odolné, a navíc vedou teplo rovnoměrně a dlouho ho udrží. Z těchto důvodů jsou ideální při dlouhé přípravě jídla při nižších teplotách, např. na dušení nebo vaření v páře. Slabší stránkou litinového nádobí je velká časová náročnost, obtížnější údržba a nevhodnost použití při vaření kyselých pokrmů., Litinového nádobí nebudete se muset vzdát, pokud zvolíte smaltované litinové nádobí místo čisté litiny.

Teflon

Teflon, také známý jako PTFE nebo polytetrafluoroethylen, se začal používat jako povrchová vrstva hrnců a pánví díky odolnosti vůči agresivním substancím, nepřilnavosti a hladkému povrchu. Teflon je tedy pouze ochranná vrstva na jiném materiálu. Je odolný vůči kyselinám, louhu, alkoholu a vysoké teplotě, nesnese se pouze s jiným kovovým materiálem. Nepoužívejte proto na teflonové nádobí kovové vařečky, nože nebo vidličky.

Indukční nádobí

Vaření na indukční varné desce je nejrychlejší způsob přípravy jídla. Využívá vlastností magnetismu, který zahřívá pouze indukční hrnec, a ne žádné okolní materiály, a tudíž nedochází k tepelným ztrátám. Indukční nádobí můžete použít také při vaření na plynovém vařiči, sklokeramické desce nebo na elektrické plotýnce, ale v případě hrnce s feromagnetickým dnem pouze na indukční desce. Jestli je hrnec feromagnetický, zjistíte velmi snadno – pokud udrží magnet, bude také fungovat na indukční desce.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál, nakupujte hrnce a pánve u ověřených obchodníků. Z široké palety výrobků si vyberete ten, který vám padne do oka a do ruky a vydrží vám dlouho v kuchyni. A pokud se něco pokazí, budete se mít kam obrátit se svou stížností.

Publikováno: před 12 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7