Tipy a rady Hroznové víno: Zpracujte ho 7 chutnými způsoby

Zelené či červené bobule hroznů si zaslouží vaši pozornost. Nenajdete ovoce, které by mělo více vitamínu B6, jako právě hroznové víno. Jeho nedostatek se projevuje slabou imunitou, malou odolností vůči stresu, častým kažením zubů, problémy s krví. Kromě B6 obsahují hrozny i vitamíny B1, B2 a B3, C, A, kyselinu listovou, mangan, draslík. Hrozny tak udržují v normě krevní tlak, srdce, ledviny, ale i psychiku. Pouze diabetici by se měli o konzumaci hroznů raději poradit se svým lékařem.

Hrozny jsou šťavnaté a proto nevydrží dlouhé skladování. Při sklizni buďte opatrní, abyste je obouchali a skladujte je v chladničce. Hrozny myjte až tehdy, když je jdete jíst. Omyté hrozny se kazí ještě rychleji.

Co s hroznovým vínem, když ho máte více, než stíháte sníst? Kromě koláčů z něj uděláte džem, sirup, šťávu, hrozny můžete zavařit nebo usušit či zamrazit.

Jak zpracovat hroznové víno?

Než začnete z hroznů dělat džem, šťávu, nebo jej zavaříte či usušíte, na chvíli je namočte do vody. Voda vyplaví případné nechtěné “obyvatele” a špínu. Pak hrozny odstopkujte, přičemž kontrolujte, zda bobule nejsou poškozeny, nahnilé. Ještě jednou je omyjte a můžete začít se zpracováním.

Hroznová šťáva sterilovaná

Hroznová šťáva je velmi zdravá, pít by ji měli ti, kteří mají problémy s krví. Dobrá je i na očistné kúry. Nejlepší je čerstvě vylisovaná hroznová šťáva, ale můžete ji také zmrazit, případně ji i sterilizovat. Očištěné hrozny vařte na mírném ohni za občasného míchání asi hodinu. Potom šťávu přeceďte a změřte. Na litr hroznové šťávy dejte kilo cukru a 15 g kyseliny citrónové. Převařte, pěnu sesbírejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Hroznový sirup zavařujte asi 20 minut na 80 - 90 °C.

Hroznový sirup bez sterilizace

Na kilo hroznů počítejte 150 g krystalového cukru a dvě deci vody. Vodu s cukrem vařte v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Omyté a očištěné hrozny odšťavněte v odšťavňovači nebo rozmixujte v mixéru a přeceďte přes síto. Smíchejte s cukrovým sirupem a nechte vychladnout. Skladujte v chladničce.

Džem z hroznového vína

Na džem z hroznů budete potřebovat kilo bobulek - červené nebo bílé  hrozny, půl kila cukru a šťávu z poloviny citronu. Při kyselejších odrůdách hroznů dejte cukru více. Hrozny dejte do hrnce, podlijte je troškou vody, aby se bobule nepřipálily a na slabém ohni vařte asi čtvrt hodiny, pěnu odstraňte. Směs přeceďte, dvakrát propasírujte a povařte s cukrem a citronem, dokud není dostatečně hustá. Dejte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby vychladly.

Tip: Hroznový džem můžete ochutit hřebíčkem, badyánem, kardamomem, skořicí, vanilkou či jiným aromatickým kořením.

Zkuste i hruškové želé s hroznovým vínem a chilli

Hroznový džem s vínem

Na kilo hroznů budete potřebovat 1 deci vína, 350 g cukru a čtvrt lžičky kyseliny citrónové. Hrozny rozmačkejte, dejte do hrnce s vínem a za občasného míchání přiveďte k varu. Potom přidejte cukr, kyselinu a na slabém plameni za stálého míchání zredukujte na přiměřenou hustotu. Dejte do sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Zavařené hrozny: Hroznový kompot na zimu

Na hroznový kompot budete potřebovat očištěné bobule hroznů a nálev z litru vody a 30 deka cukru. Hrozny v zavařovacích sklenicích zalijte nálevem a dejte sterilizovat na 15 - 20 minut při teplotě 80 °C. Dávejte pozor, aby teplota nepřekročila 90 stupňů, jinak zavařené hrozny popraskají.

Nasušte si domácí rozinky

Máte rádi sušené rozinky? To je dobře, protože zabraňují tvorbě zubního plaku a mají všechny vitamíny a minerály, jaké mají čerstvé hrozny. Domácí sušené hrozny mají vůči koupeným jednu výhodu - nejsou ošetřovány oxidem siřičitým proti oxidaci a změně barvy. Proto kupované sušené rozinky, ale i ostatní ovoce pořádně omyjte, než si na něm pochutnáte.

Na sušení jsou vhodnější odrůdy bez zrníček, ale pokud vám nevadí chroupání, nebo se vám chce "piplat" s jejich vybíráním, klidně si nasušte jakoukoliv odrůdu hroznů. Hrozny očistěte a bobule namočte do vody asi na hodinu. Popraskají a budou se rychleji sušit. Sušení velkých bobulí urychlíte jejich rozřezáním na polovinu. Sušte v sušičce dle programu, nebo v troubě při teplotě 30 - 70 °C. Čím bude teplota vyšší, tím rychleji se hrozny vysuší, ale při vyšších teplotách se ztrácejí nutriční hodnoty hroznů. Hrozny vysušíte přibližně za 10 hodin.

Palačinkové trhance s rozinkami

Kandované hrozny: Zkuste něco jiného

Hrozny v cukru není obvyklý způsob zpracování, ale zkusit to můžete a později použijete kandované hrozny jako sladkost nebo do dezertů. Připravte si nálev z litru vody a 300 g cukru a nechte ho přejít varem. Hrozny dejte do nádoby a zalijte sirupem. Na druhý den sceďte sirup přes síto do hrnce, sirup převařte a pokud je příliš řídký, doplňte cukr, aby byl dost hustý. Hrozny dejte zpět do nádoby, zalijte sirupem a toto opakujte 10 dní. Pak hrozny nechte pořádně okapat a vysušit. Takto jej můžete zamrazit nebo dát do sklenic, případně posypat práškovým cukrem a skladovat na tmavém místě.

Letní osvěžení: Hroznové smoothie

Zdroj: biostrava.zarucene.sk, senzarecepty.cz, recipeland.com


Publikováno: před 10 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7