Ostatní Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé?

Sezóna čerstvého ovoce je v plném proudu a vy už určitě ve velkém obrážíte místní tržiště v honbě za těmi nejkrásnějšími plody. Letní nabídka je plná šťavnatých a především zdravých plodů. Chcete-li si je vychutnávat co nejdéle, musíte vědět, jak je správně skladovat a také, jak dlouho vlastně vydrží v poživatelném stavu, aniž byste museli z jablka odkrajovat shnilé části, protože je vám líto ho vyhodit.

Brambory ve tmě a rajčata v pokoji

Skladování v lednici může poškodit některé druhy zeleniny, jako jsou např. brambory, které pak mohou mít nepříjemnou chuť a texturu. Brambory i cibuli byste měli skladovat mimo jakýkoliv zdroj tepla nebo slunečního světla. Rajčata a lilek zas můžete nechat dozrát při pokojové teplotě a potom je uložit do lednice, čímž jim prodloužíte životnost. Křupavost celeru a chřestu můžete opět dodat tak, že je uložíte stonkem dolů do malého množství vody a zchladit dokud nebude tato zelenina zase čerstvá jako těsně po nákupu.

Když zeleninu vkládáte do plastových sáčků, udělejte do nich několik dírek, aby mohl dovnitř proudit vzduch. Zeleninu a ovoce také skladujte ve zvláštních boxech, jelikož některé ovoce produkuje etylén, který urychluje dozrávání jiných druhů. A i přesto, že některé druhy zeleniny a ovoce vydrží čerstvé dost dlouho, snažte se je sníst co nejdříve kvůli výborné chuti a nutriční hodnotě.

Ani list nazmar: Využijte každou část zeleniny

Do lednice nebo do spíže?

Chladné a vlhké prostředí lednice některým druhům ovoce a zeleniny neprospívá. Mění jejich chuť a strukturu, zastavuje proces zrání. Proto raději dejte do spíže:

  • brambory,
  • cibuli,
  • česnek,
  • rajčata
  • okurky
  • dozrávající ovoce (banány, avokádo, broskve, nektarinky ...)

V lednici se bude líbit už zralému ovoci a zelenině, protože chlad je udrží déle čerstvé.

Čerstvé ovoce a zeleninu vám přivezeme přímo domů 

Jak dlouho vydrží zelenina a ovoce čerstvé?

Druh

V tmavé a chladné spíži

V ledničce

Brambory

1 – 2 měsíc

1 – 2 týdny

Cibule

1 měsíc

14 dní

Rajčata

3 – 5 dní

2 – 7 dní

Paprika

5 dní

5 – 7 dní

Brokolice


3 – 5 dní

Mrkev, petržel

1 týden

2 – 3 týdny

Celer

10 dní

2 – 3 týdny

Kapusta, zelí

2 týdny

2 – 3 týdny

Houby


2 – 5 dní

Špenát

2 – 3 dny

3 – 5 dní

Chřest

3 – 4 dny

5 – 7 dní

Avokádo

Do úplného dozrání

3 – 4 dny

Jablka

3 týdny

3 – 6 týdnů

Banány

Do úplného dozrání

5 dní

Třešně, višně

1 den

3 - 5 dní

Ostružiny, maliny, jahody, borůvky

1 den

2 - 3 dny

Hroznové víno

1 den

1 týden

Pomeranče

10 dní

3 týdny

Broskve, meruňky, švestky

2 dny

3 – 5 dní




Tipy na vaření bez plýtvání se vám hodí každý den .

Zdroj: weightwatchers.com, thrillist.com, doposlednejomrvinky.sk

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7