Zdravý životní styl Moderní a fit strava Jíst více zeleniny je snadné. Objevte triky, jak na to

V naší krajině ještě donedávna panoval názor, že jediné vegetariánské jídlo je smažený sýr s hranolky a že květák chutná nejlépe smažený v těstíčku. Takové názory nás však naštěstí rychle opouští a dávají přednost jiné pravdě: že zelenina je nejlepší v co největších a nejrozmanitějších dávkách! Dovolte si popustit uzdu své fantazii a přivítat na svém talíři konečně tolik zeleniny, kolik si vaše tělo doopravdy zaslouží!

Zapojení zeleniny do denního jídelníčku je extrémně důležité pro naše psychické i duševní zdraví. Zelenina totižto překypuje vitaminy, minerály a antioxidanty posilující obranyschopnost a také normální fungování orgánů lidského těla. Navíc s sebou její konzumace přináší spousty dalších výhod. Mezi jinými zejména nízký kalorický přísun znamenající lepší kontrolu hmotnosti. Zdravotnické organizace nás vybízejí k tomu, abychom zeleninu konzumovali několikrát za den, ale pro mnohé z nás to není tak jednoduché. Problémů je hned několik:

  • Nevíme, jak zeleninu připravovat tak, aby nám chutnala.
  • Je pro nás rychlejší jíst polotovary bez zeleniny.
  • Zcela neznáme výhody zeleninových pokrmů.

Abyste jedli více zeleniny, nemusíte se stát vegetariánem. Pouze se naučte, jak mít zeleninu každý den na talíři a jednoduše se jí nepřejíst. Pomůžeme vám!

Přidávejte zeleninu do svých smoothies

Zelenina váš může provázet hned od rána a to chutném a výživném smoothies. Pokud jste zvyklí na sladké smoothies s ovocem, nemusíte své chutě a návyky měnit hned. Do svého obvyklého borůvkového smoothies postupně začněte přidávat špenátové listy, do jablkově-banánové směsi přidejte i kadeřavou kapustu. Právě jeden hrnek kadeřavé kapusty totiž obsahuje 206 % vaší denní potřeby vitaminu A, 134 % vitaminu C a až 684 % denní potřeby vitaminu K.

Smoothies s okurkou, avokádem a špenátem vás postaví na nohy každý den!

Místo tuňákové raději avokádová pomazánka

I pomazánky jsou místem, kam zelenina více než patří. Zdravé zeleninové pomazánky můžou nenápadně přidat do vašeho jídelníčku opravdu velké množství zdravé zeleniny bez toho, abyste museli neustále chroupat saláty.

Tip: Na extra rychlou zeleninovo-sýrovou pomazánku nakrájejte na kostičky zelenoučervenou papriku, cibulkumrkev, smíchejte je s jemným krémovým sýrem a dochuťte solí a pepřem. Jednoduché a opravdu chutné!

Avokádová pomazánka je zcela nenápadným způsobem, jak na talíř „propašovat“ opravdu výživnou zeleninu.

Květáková pizza? Proč ne?

I při přípravě pizzy můžete být kreativní a myslet na to, že do svého jídelníčku máte zakomponovat více zeleniny. Místo šunky a sýru na ni totiž můžete jednoduše naskládat růžičky květáku, které ji dodají báječnou chuť i vzhled. Pokud do toho chcete jít opravdu „po hlavě“, vyzkoušejte i pizzu s květákovým těstem. Připravíme ji takto:

Květák si rozmixujeme a asi čtyři minuty necháme v na páře. Usušíme a v míse smícháme se dvěma vejci, ¼ hrnkem mouky, oreganem, bazalkou, sušeným česnekem, solí a pepřem. Vytvarujeme do tvaru pizzy, pokryjeme rajčaty, sýrem nebo dalším květákem a 15 minut pečeme asi na 200 °C.  

Recept na květákovou pizzu si opravdu vychutnáte.


Salátový wrap je skvělý nápad

Milujete sendviče a wrapy, ale zjistili jste, že je v nich žalostně málo zeleniny? Co tak vyměnit bulku za salátový list či nakrojený a opečený sladký brambor? Je to pohodlné a snížením množství zkonzumovaného pečiva snížíte nejenom příjem kalorií ale také omezíte zbytečné uhlohydráty a cukry. Náhrada za živé vitaminy, antioxidanty a množství vlákniny pak stojí za to!

Vyzkoušejte náš salátový wrap s avokádem, rajčátky a fazolí, který zaručeně polechtá chuťové pohárky.

Zelenina na zimu i na léto

Kdežto kuře, skopové nebo hovězí se vám rychle zají, zeleninová jídla se dají připravit na nekonečně mnoho způsobů. Při přípravě salátů stačí změnit jednu ingredienci nebo třeba zálivku a hned je z něj úplně jiný pokrm. Salátky si obměňujte podle své fantazie a myslete na to, že by měly být přítomné téměř na každém vašem talíři. Tedy tvořit z něj přesněji 2/3. 

Tip redakce Hello Tesco: Proč nestrávit nastávající sezonu grilovaček opékáním barevných zeleninových špízu s tofu raději než špekáčků či kalorických klobás?

Mnozí z nás se vymlouvají na to, že na zeleninu a saláty mají chuť pouze v létě, kdy je teplo a že zelenina v zimě nezahřeje. To však není pravda. Pomyslete předci na ty báječné polévky, které z obyčejné mrkve a petrželky dokázali vykouzlit naše babičky. A co teplé saláty, které zahřejí nejenom na těle ale i na duši?

Vyzkoušejte náš teplý salát z dýně a červené řepy a je možné, že nic jiného už na večeři nebudete chtít.


Zdroj: www.healthline.com, www.paloeleap.com

Publikováno: před 9 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7