Tipy a rady Kapr v trojobalu nebo vepřová pečeně? Jaká je vůně Vánoc?

Vánoce jsou u nás křesťanským svátkem a 24. prosinec je den, který symbolizuje vyvrcholení půstu – adventu.

O čem hovoří tradice?

Na štědrovečerním stole by, co se týče tradičních receptů, neměly chybět pečené a vařené těstoviny, hrách, čočka, zelňačka s houbami, polévka z řepy a kořenové zeleniny. Ryby, bez kterých si většina lidí nedokáže Štědrý večer představit, byly charakteristické zejména pro bohaté městské obyvatelstvo.

V katolických rodinách se maso mohlo jíst až po půlnoci. V evangelických se tento den vařila zelňačka s klobásou a čerstvým či uzeným vepřovým masem. Na sousedním Slovensku se například jedly pirohy s brynzou anebo s tvarohem.

Ryby

Ryby jsou známé vysokou hladinou omega-3 mastných kyselin, které sehrávají důležitou roli ve vývoji a růstu mozku. Právě losos, makrela, sardinky a treska obsahují nejvyšší podíl těchto zdraví prospěšných kyselin.

A co český kapr? Kapr žije v pomalu tekoucích vodách, a i když se většina z nás domnívá, že se jedná o českou rybu, původem pochází z Číny. Právě Číňané zjistili, že pokud se kapři přenesou z řeky do rybníka, tak se jim daří lépe a rostou rychleji. A od toho se odvíjí i jejich charakteristická intenzivní chuť.

Jak na kapra

Právě kapr je u nás nejpreferovanější volbou na vánoční stůl. Maso z kapra je velmi kvalitní. Ze zdravotního hlediska je cenné především pro obsah lehce stravitelných bílkovin a nízký obsah tuku.

  • Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady jeho skladování.
  • Čerstvě opracovaného kapra skladujte při teplotě od –1 do 5 °C, mraženého při –18 °C, avšak maximálně po dobu 4 měsíců. Při skladování čerstvého kapra dbejte na to, aby teplota neklesla pod –1 °C, protože se jinak začnou vytvářet krystalky ledu ve svalovině kapra, které způsobí nežádoucí změny ve struktuře a kvalitě masa.
  • Čerstvý kapr vám v lednici vydrží při teplotě 2–4 °C jeden celý den, a pokud ho nasolíte a pokapete citronem, tak dokonce dva.
  • Mraženého kapra před úpravou rozmrazte v lednici, nikdy ho nepokládejte do teplé vody.
  • Kapra umyjte pod tekoucí chladnou vodou a osušte.
  • Citronová šťáva výrazně zlepší jeho chuť. Šťávu nechte působit minimálně 15 minut. Pokud vám pachuť kapra vadí, ponořte ho na noc do mléka.
  • Kapra pořádně nasolte, dokonce víc, než jste zvyklí solit během vaření. Nic není horší než málo nasolená ryba.

Vůně Vánoc s sebou nese také vůni smaženého kapra. Vyzkoušejte našeho smaženého kapra v těstíčku s klasickým bramborovým salátem.

Pokud máte chuť na zdravý experiment, v troubě smažený kapr s bramborovým salátem bez majonézy je výborným pokrmem, který jste ještě nezkoušeli.

Vánoce s lososem

Losos přestává být záležitostí fit receptů a již dávno si našel svoje místo na štědrovečerním talíři. Pokud nemáte zkušenosti či trpělivost s vykostěním ryb, věřte, že vykostit rybu dokážete jedním tahem! Lehce dostupné jsou však i filety a steaky.

Lososa lze připravit na mnoho způsobů – pečeného s omáčkou či s vánočním kořením. Jedná se o velmi chutnou a kvalitní rybu.

Proč je losos oranžový?

Víte, proč má losos svou výraznou oranžovou barvu? V umělých chovech ho totiž krmí různými vitamíny a hlavně betakarotenem. Lososi žijící ve volné přírodě nemají tak intenzivní zbarvení jako ti z chovu.

Kuřecí prsa a vepřová pečeně

Kromě ryb patří k tradiční vánoční klasice také smažená kuřecí prsa, kuřecí stehna či řízky z vepřové pečeně. Jak je připravit, aby byly co nejchutnější?


Řízkové desatero

  1. Na řízky vybírejte maso spíš prorostlé než suché. Vhodná je vepřová pečeně
    a v případě drůbežího masa kuřecí stehna. Tuková část dodá masu tu správnou šťavnatost.
  2. Pokud připravujete řízky dětem, zvolte naopak kuřecí prsa, která nejsou tak mastná
    a děti je mají rády.
  3. Pokud chcete suché maso smažit, dejte ho na noc do marinády. Naložte ho do kysané smetany nebo do jogurtu, bude pak krásně měkké a šťavnaté.
  4. Kuřecí prsa na řízky roztlačte dlaní, neklepejte je! Jsou příliš jemná a narušili byste tím jejich strukturu. Kuřecí stehna jen zbavte kůže a rovnou obalte.
  5. Dokonalý trojobal? Na mléko a vodu do vajíčka zapomeňte. Většina masa obsahuje velké procento vody, která se při smažení odpařuje. Pokud přidáte další tekutinu, bude vám trojobal od masa odskakovat.
  6. Během vaření do řízků nepíchejte. Vyteče vám z nich šťáva a vysuší se.
  7. Používejte vždy čerstvou domácí strouhanku.
  8. Aby se vám trojobal nepřichytil k pánvi, přidejte do vyšlehaného vajíčka lžičku bramborového škrobu.
  9. Pokud chcete docílit exotické chuti, přidejte do strouhanky sušený zázvor nebo česnek.
  10. Obalené řízky nikdy neodkládejte do lednice, obalujte je bezprostředně před smažením. Vlhkost a rozpálený tuk nejdou k sobě.

Vánoční saláty jinak

Vánoce však nejsou pouze o mase, ať už se jedná o kapra, lososa, nebo kuřecí či vepřové řízky. Jejich důležitou součástí jsou také vánoční saláty, které potěší všechny členy domácnosti. Vyzkoušejte recepty na originální vánoční saláty a překvapte chuťové buňky neotřelými variacemi.

Zdroj: slovenske-zvyky.webnode.sk, tojenapad.dobrenoviny.sk

Publikováno: před 2 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7