Tipy a rady Kolikrát vypláznete jazyk, než sníte kopeček zmrzliny?

Umíte si představit letní procházky bez pořádné dávky zmrzliny? Než se do ní pustíte, prozradíme vám, jak vznikla a komu za tuto dobrotu můžete děkovat.

Ochucený sníh

První zmínky o zmrzlině pocházejí ze staré Číny, Indie a starověkého Říma. Císaři posílali otroky do hor pro první sníh, který si po ochucení vychutnávali. Číňané zase za zmrzlinu považovali jemnou mléčnou rýžovou směs, která tuhla zabalená do sněhu. Zmrzlinový boom přišel v 19. století, kdy výrobce párků Thomas Wall prorazil na trh s balenou zmrzlinou. Až Američanka Nancy Johsonově se však přičinila o vznik ledového dezertu, který se nejvíce podobal dnešní formě zmrzliny. Vymyslela zařízení na přípravu studeného krému, který si nechala patentovat.

Z misky do kornoutku

Pokud jste si mysleli, že výroba kornoutku byla cílená a plánovaná, mýlíte se. Jak to už bývá zvykem, i ten vznikl čistou náhodou. Když jistému zmrzlináři došly misky, ochotný cukrář odvedle stočil dortové oplatky, nechal je vychladnout a jedinečným vynálezem se zapsal nejen do historie, ale vydělal i balík peněz.

Nejvíce chutná Seveřanům

Prvenství v konzumaci zmrzliny drží Američané, obyvatelé Nového Zélandu a Australané. V Evropě chutná nejvíce Švédům a Dánům a například Turci zmrzlině příliš neholdují. Italové jsou mistři výroby, prodeje ale i konzumace této ledové pochoutky. Pravá italská zmrzlina je v porovnání s tou balkánskou hutnější, obsahuje méně tuku a cukru.

Dáte si chobotnicovou nebo česnekovou?

Mezi nejoblíbenější příchutě patří vanilka, čokoláda, lískový ořech, karamel a jahoda. Pokud máte klasiky dost a rádi experimentujete, vyzkoušet můžete příchutě, s nimiž přišli Japonci. Dáte si chobotnicovou, ústřičnou či dokonce zmrzlinu s příchutí koňského masa? Ničím neobvyklým není ani česneková, pivní, křenová či dokonce zmrzlina, která chutná jako vaše oblíbená pizza. Pokud cestujete do Londýna, ochutnejte zmrzlinu, která se vyrábí z mateřského mléka, v nedaleké Vídni vás možná ohromí ta, která chutí připomíná řízek a nedopalky cigaret. Troufnete si?

Věděli jste, že ...?

  • Nejvýnosnějším dnem pro prodejce zmrzliny je neděle
  • USA produkuje nejvíce zmrzliny na světě
  • Ke snědení jednoho kopečku zmrzliny stačí jazyk vypláznout 50krát
  • Odborníci používají na ochutnávání zmrzliny lžičky ze zlata, aby zajistili, že nebudou cítit žádnou pachuť
  • Až 70% žen vzdá svou dietu právě kvůli této ledové pochoutce
  • Mezinárodní den zmrzliny je 4. února

Zdroj: icecreamhistory.net, femme.sk

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7