Tipy a rady Listopad: jeřabiny, šípky či zazimování zahrady

Naplánovat si další sezónu v zahradě je dobré dřív, než nám v hlavě začnou znít koledy a přijde čas pečení vánočního cukroví.

Podzim je obdobím, kdy bychom měli především myslet na svoje zdraví. Chladné a sychravé dny a nedostatek slunečního svitu oslabují naši imunitu a zvyšují pravděpodobnost onemocnění. Při prochladnutí nás zachrání třeba silný domácí vývar nebo sezónní ovoce. Důležitá je však samotná prevence, a proto je vhodné využít poslední plody podzimní zahrady, které jsou ideálním prostředkem pro získání zásob vitamínů na zimu. Vrcholem sběru různých bylin je sběr šípků a jeřabin.

Šípky – výborný zdroj vitamínu C

Sbíráme je od konce září, celý říjen a na začátku listopadu. Správná barva šípků při sběru je oranžová až červená. Měkké a přezrálé plody nejsou na sběr vhodné.

Nejvhodnějším místem na uskladnění jsou uzavřené nádoby. Šípky sušíme v troubě při maximální teplotě 35 stupňů. V žádném případě však nesmí zhnědnout nebo být lepkavé, jinak ztratí svoje drahocenné vitamíny. Správně usušené šípky skladujeme maximálně po dobu 1 roku.

Šípky kromě vitamínu C obsahují také velké množství vitamínu A a B, hořčíku, vápníku a železa. Pročistí vám organismus, zlepší krevní obraz a především posílí imunitu.

Můžete z nich připravit čaj, sirup anebo je používat ve formě šípkového oleje.

Proč používat šípkový olej?

Šípkový olej se získává ze semen šípků, a to lisováním zastudena. Je bez vůně a má krásnou barvu. Je prospěšný pro pokožku, protože má omlazující, ošetřující, hojivé a regenerační účinky. Svoje uplatnění najde nejen v kosmetickém, ale také ve farmaceutickém průmyslu. Šípkový olej se často označuje jako tzv. suchý olej. Je to proto, že se do pokožky velmi rychle vstřebává a nezanechává na ní mastné stopy. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové a olejové, silný antioxidant lykopen a je bohatý rovněž na vitamín A, C a E.

Šípkový olej je náchylný na změnu teplot, proto ho skladujte raději v lednici. Vyvarujte se také perorálního užívání, je totiž určený jen na pokožku, vlasy a nehty.


Podceňované jeřabiny

Plody známé jako jeřabiny jsou malé bobulky, které obsahují množství cenných nutričních látek. Dozrávají během podzimních měsíců, v období, kdy jsou vhodné ke sběru. V čerstvém stavu jsou poměrně suché a trpké, proto se tepelně upravují. Je možné je využít na přípravu marmelád, sirupů, k sušení nebo jako součást čajových směsí, a dokonce na výrobu likérů.

V neposlední řadě jsou plody jeřabiny v zahradách v zimních měsících cennou a vyhledávanou potravinou pro ptactvo. Ptákům poskytují totiž důležité výživné látky a pomáhají jim přežít zimu.

Je možné je pěstovat téměř kdekoliv. Na půdní typ i polohu jsou celkem nenáročné. U nás se jeřabiny pěstují prakticky bez hnojení. Výhodou všech odrůd je, že je nenapadají škůdci ani choroby. Díky tomu se v zahradách pěstují bezpostřikovou technologií a výsledkem jsou tak zdravé plody.

Hrabání, kompostování, zazimování zahrady

Kromě užitečného sběru posledních podzimních plodů, jako jsou šípky nebo jeřabiny, je důležité připravit zahradu na zimní spánek. Na co nesmíte zapomenout?

Podzim na zahradě: co vysadit a jak zahradu ošetřit?

1. Pohrabte listí na kompost

Listí je skvělé na zazimování zahrady a choulostivých rostlin, jako jsou hortenzie, ibišky, fuchsie nebo růže. Na trávníku by však nemělo zůstat. Kromě toho, že v něm přezimují škůdci, mu také hrozí plíseň. Listí je ideální pohrabat do kompostu. Kompost doporučujeme na zimu zakrýt, aby se zbytečně nevytopil a vy jste nepřišli o jeho vzácný obsah.

2. Zasaďte tulipány

Jarní zahradu si neumíme představit bez kvetoucích tulipánů a narcisů. Po chladnější zimě nám svou přítomností zlepší náladu. Pokud se z nich chcete těšit i na jaře, je nejvyšší čas je vysadit. Půda na vysazení by měla být totiž dostatečně chladná, nikoli však přemrzlá či promočená. Tulipány kvetou od března až do května, proto první práce na zahradě začínají už v únoru. Pro svůj spokojený život pak tulipány potřebují lehkou půdu a dostatek slunce a vláhy.

3. Přestěhujte citlivé rostliny do interiéru

Pokud se chystáte na zimu přenášet rostliny ze zahrady do interiéru či ze zahrady na balkoně dovnitř do bytu, myslete na to, že topení v zimě vysušuje vzduch. Vašim rostlinám pomůže přežít, když při jejich přesazování použijete květináče s dírkou a položíte je do misky s vodou, abyste jim zajistili přiměřenou vlhkost. Větší rostliny nepokládejte přímo na podlahu, protože by vám mohly vyschnout.

4. Vytvořte ptačí budku nebo krmítko

Suchý chléb nebo jiné potraviny jsou sice levnou variantou, jak nakrmit ptactvo, odborníci je však nedoporučují. Chemicky upravená strava, sůl a koření jsou pro ptáky toxické. Jaké krmivo je pro ně tedy vhodné? Ideální jsou různá sušená semena, sušené ovoce, různé druhy obilnin nebo oblíbená jeřabina.

5. Uskladněte zahradní nářadí

Zahradní nářadí před zimním uskladněním vyčistěte a naolejujte. Do velké nádoby dejte písek s běžným olejem, promíchejte a zapíchněte do něj nářadí. Písek vám nářadí očistí, olej ho zakonzervuje a zabrání korozi. Nezapomeňte též vypustit a uskladnit zahradní hadice.

6. Vykopejte díru na vánoční stromek

Pokud plánujete nákup živého vánočního stromku s úmyslem ho vysadit již tuto zimu u vás na zahradě, vykopejte jámu dřív, než začne mrznout. Nezapomeňte vykopanou díru zakrýt, aby nezamrzla a vy jste do ní mohli stromek pohodlně zasadit.

Zdroj: houseandgarden.co.uk, zahrada.sk, bionatural.sk

Publikováno: před 2 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7