Tipy a rady Máme pro vás návod na nejlepší perníčky

Každý rok se snažíme najít co nejlepší recept na perníčky. Aby byly měkké, aby se nepřipálily, aby byly chutné, zdravé, dokonalé. Existuje pár pravidel, jejichž dodržování vám zaručí ty nejlepší perníčky.

Těsto na perníčky má tu skvělou vlastnost, že postupem času neztrácí na kvalitě ani na chuti, právě naopak – je ještě chutnější. Je to díky medu, který působí konzervačně. Těsto se výborně formuje, a proto se z něho už roky vyrábějí různé tvary cukroví.

Nejlepší perníčky? Pojďme na to!

Medové perníčky si získaly naše srdce díky neodolatelné vůni a chuti. Důležitým faktorem je též jejich trvanlivost a křehkost. Perníčky vám vydrží až 3 měsíce. Samozřejmě ty s polevou kratší dobu.

1.   Těsto na perníčky

  • Klíčem k nejlepšímu těstu je správný poměr a kvalita surovin.
  • Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
  • Uhnětené těsto by mělo být tuhé.
  • Hotové těsto byste měli nechat odpočívat minimálně 12 hodin (nejlépe přes noc).

2.   Správný postup

  • Med, cukr a máslo byste měli nejdříve převařit. Jistě si řeknete, že je to škoda, protože med ztratí převařením drahocenné látky, ale ty ztratí tak či onak pečením. Med převařovali už naši dávní předkové, nechte si od nich poradit.
  • Těsto na perníčky je potřeba vyválet na 0,5 cm tenký plát a vykrajovat perníčky ve stejné velikosti, aby vám některé „neshořely“ a jiné nezůstaly syrové.
  • Vykrojené tvary byste měli pokládat na pečicí papír dále od sebe a vložit do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
  • Hotové, ještě horké perníčky je potřeba potřít rozšlehaným žloutkem s mlékem.


3.   Kvalita perníčků

  • Pokud chcete, aby perníčky po upečení do Vánoc změkly, tak trik s kůrkou chleba či s rozkrojeným jablíčkem zřejmě už znáte. Nejdůležitější je si pečení perníčků včas naplánovat. Jako „budík“ vám může posloužit začátek adventu. Když si vaše děti otevírají první okénko na adventním kalendáři, vy půjdete nakoupit suroviny na pečení perníčků a pustíte se do toho. Do Vánoc tak budou mít dostatek času změknout.

4.   Profesionální zdobení

  • Ozdobit stovky perníčků zabere dost času a zdobením zkracujete dobu jejich trvanlivosti. Ozdobte jich jen pár – ty, které vyložíte na slavnostní vánoční stůl, a ne ty, které se rozhodnete pověsit na stromeček.
  • Perníčky, které se rozhodnete ozdobit, určitě po vyndání z trouby vajíčkem nepotírejte. Poleva vám na nich nebude držet.
  • Dodržujte poměr: na 1 bílek připadá 200 g práškového cukru a jedna čajová lžička citronové šťávy. Poleva musí být hustá a nesmí kapat. Pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu cukru.
  • Toužíte-li po jiné než bílé polevě, k obarvení poslouží přírodní barviva, jako je šťáva ze špenátu nebo mrkve. Na zdobení perníčků si udělejte domácí barviva.
  • Perníčky zdobte nejdříve 3 až 4 hodiny po upečení.

5.   Voňavé perníčky

  • Aby vánoční cukroví vonělo celým bytem, můžete mu pomoci přidáním zázvoru, badyánu nebo skořice. Zázvorové perníčky připravujte s čerstvým zázvorem, jako to dělali naši předkové, nepoužívejte sušený zázvor. Jejich chuť a vůně bude intenzivnější.

6.   Originální nápady

  • Pokud si přejete být originální, můžete si vytvořit vlastní formičky na perníčky. Těm zručnějším se je podaří vyrobit například z obalu na čajovou svíčku nebo si nechte vlastní tvary vytisknout na 3D tiskárně.
  • Pokud stále tápete, zkuste jeden z našich 7 receptů na originální vánoční perníčky.

7.   Regenerace je důležitá

  • Výroba vánočního cukroví dá zabrat. Abyste po pečení nabrali sílu, dopřejte si třeba medovou masáž. Uvolní svaly a detoxikuje organismus.

Zdroj: foodfest.sk

Publikováno: před 3 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7