Tipy a rady Meloun červený a žlutý: Opravdu je dobře znáte?

Melouny patří k létu stejně jako slunce, teplo a voda. Do Evropy přišly v 16. století z Asie. V Turecku a Řecku jsou národním ovocem. Z řečtiny mají melouny i jméno, které připomíná jejich tvar: slovo "melopepon" znamená "velké jablko". A když si už hrajeme se slovíčky - víte, zda je spisovně dýně, nebo meloun? Červený meloun má botanický název dýně červená, žlutý meloun se v botanice nazývá melounem cukrovým. Zda však použijete slovo "meloun" nebo "dýně", obě jsou synonymem botanických označení a tudíž jsou správná.

Je meloun ovoce nebo zelenina?

Červené melouny, nebo pokud chcete dýně červené, jsou symbolem léta a snad nejoblíbenější zeleninou. Ano, čtete dobře - meloun je zelenina! Patří do čeledi tykvovitých, podobně jako okurka nebo cuketa. Sladká chuť melounů však neříká nic o tom, že by tyto šťavnaté plody neměly být ovocem. A tak nás melouny pletou podobně jako rajčata, která jsou vlastně ovoce, ale jíme je jako zeleninu. Snad jsme vás příliš nezmátli.

Dva druhy melounů pro všechny sladké chutě

Když se řekne "meloun", ne vždy je jasné, o co se vlastně jedná. Meloun, nebo pokud chcete dýně, má totiž dva základní druhy. A podobně jako s tím ovocem a zeleninou, i zde je to trochu komplikovanější. Ani ten nejsladší červený meloun nemůžeme nazvat cukrovým, protože melouny jsou žluté. Červené dýně jsou melouny vodní. Zapamatujete si to jednoduše - z červeného melounu vám teče po bradě více šťávy a proto je vodní.

Zajímavé druhy červených melounů

Pro běžné spotřebitele jsou červené melouny buď celozelené nebo proužkované. Možná ještě podlouhlé a kulaté a to je všechno. Když však poznáte jejich odrůdy blíž, budete vědět, že i růžový meloun může být již slaďoučce zralý a jasně červená zrnitá dužina nemusí naznačovat přezrátí.

Mezi prvními dozrávají melouny Sugar baby. Tmavozelené, kulaté, asi 4-kilové plody jsou sladké, zrnité a pokud máte rádi melouny plněné alkoholem, volte právě Sugar baby.

Jasně červenou zrnitou dužinu si v zralosti zachovávají zhruba čtyřkilové melouny Sun gift (Gift of the sun). Zajímavá je jejich slupka žluté barvy.



Žlutý je i Janosik, ale ne zvenku, ale zevnitř. Světlezelená slupkou s tmavými pruhy skrývá žlutou, měkkou a šťavnatou dužinu.

Pokud máte rádi pořádně velké melouny, poohlédněte se po odrůdě Crimson sweet, Suzi, Dumar, Top. Zaručeně je poznáte podle zebrovité slupky, kulatého až oválného tvaru a velikosti klidně až 12 kilo.

Uvnitř jsou tyto melouny spolehlivě sladké, voňavé a šťavnaté, mají málo zrníček a ve studené spíži vám vydrží poměrně dlouho.


Oproti tomu je meloun Mini love jako trpaslík. Pouze asi 2-kilový melounek má malá zrníčka, tmavozelenou slupku s jemnými pásy a sladkou, šťavnatou chuť. Dopěstujete ho i ve velkém květináči na slunném balkoně.

Nejznámější cukrové melouny

Žluté, tedy cukrové melouny, druhy rozlišíte o něco snáz než jejich červené bratrance. Odlišují se již na pohled tvarem, barvou a každý druh je v obchodě vždy označen. Nejlépe chutnají studené.

Galia je nejznámějším reprezentantem cukrových melounů. V zralosti její charakteristickou vůni snadno identifikujete a poznáte ji podle slupky, která připomíná jemně rozpraskanou kůru stromů.

Kantalup, nebo i Cantaloupe chuťově i vůní připomíná ananas, někdy mango. Je nejmenší z cukrových melounů, kulatý. Slupka bývá žlutozeleně nebo žlutobíle žebrovaná, jakoby zabalená v síťce, dužina je žlutá. Kantalup meloun je velmi sladký a dokonale chutná se zmrzlinou. Kantalupskému melounu se podobá Charentais se světle zelenou pruhovanou slupkou. Jeho oranžová dužina připomíná meruňky chutí a vůní a proto je ideální pro přípravu dezertů.

Bledožlutá, téměř bílá s nádechem dozelena je dužina medového nebo Honeydew melounu. Jeho slupka je hladká, citrónově žlutá. Pokud chcete podávat prosciutto nebo šunku s melounem, volte Honeydew. 

Náš tip na horké letní noci: Rozmixujte vychlazený Honeydew a zalijte ho šumivým vínem.

Nejdražší melouny stojí více než auto

I za takovou sezónní záležitost, jakou melouny jednoznačně jsou, jsou lidé ochotni utratit velké peníze. V Japonsku v roce 2016 byl pár dokonale kulatých cukrových melounů odrůdy Yubari vydražen za rekordních 27 240 dolarů (přes 600 000 Kč). Na žlutých melounech z městečka Yubari nebylo na první pohled nic extra. Jejich kupce řekl, že chtěl pouze "vrátit laskavost farmářům, kteří nám pomáhají každý rok."

Z Japonska pochází i další nejdražší meloun. Densuke s červenou dužinou zaujme černou barvou slupky. Roste na ostrově Hokkaidó a jeho úroda se ročně počítá na pár desítek kusů. Ceny za tento meloun se pohybují od 2 500 až do více než čtyři tisíce eur.

Když jsme už v tom Japonsku: Věděli jste, že ...

... Japonci pěstují melouny v tvarech čtyřúhelníků, aby byly lépe skladovatelné? Zamilovaní si rádi pochutnají na melounech ve tvaru srdce.

Dejte si meloun pro zdraví

Příroda to zařídila tak, že meloun je velmi rafinovaným způsobem, jak v létě dodržovat pitný režim a nepřijít o vitamíny a minerály. V určitém množství si je mohou dopřát i diabetici a těhotné ženy. V těhotenství meloun bývá pomocníkem při otocích. Meloun je z téměř 90 % voda, plná vlákniny, vitamínů A, B, C, K a zejména draslíku, přičemž cukrové melouny ho mají až trojnásobně více než červené. Sladkou chuť melounu dodává ovocný cukr, tedy fruktóza a ta vás nabíjí energií. Melouny  obsahují látku L-citrulin, která pomáhá při odstraňování svalové horečky, tzv. "svalovice". Melouny svým vysokým obsahem vody působí močopudně, což pročišťuje lymfatický systém a ledviny, čímž působí příznivě při prevenci ledvinových kamenů, při onemocnění jater, ale i při odstraňování celulitidy. Vláknina upravuje vyprazdňování, může se stát, že po velkém množství snědených melounů vás prožene. Melouny podporují metabolismus, hydratují pokožku zevnitř, jsou dobré při úpalu a únavě z tepla. Melouny si dejte, když jste ve stresu. Uklidní vás a pomohou se spánkem.

Meloun vás v létě osvěží, uklidní, zažene žízeň i hlad

Melounová jadérka nevyplivujte! V zimě si z nich udělejte čaj

Nemáte rádi melounová jadérka? To je škoda, protože jsou bohatá na hořčík a tak pomáhají regulovat činnost srdce a krevní tlak, jakož i metabolismus. Podporují tvorbu kolagenu, dobrého na chrupavky, vlasy, nehty, pleť. Lykopen v dýňových jadérkách je silný antioxidant, přispívající k prevenci zhoubných onemocnění. Pro muže jsou melounová semínka zajímavá svou schopností ochrany prostaty.


Melounová jadérka si odložte na zimu, abyste i mimo sezonu mohli využívat všechny zdravotní benefity melounů. Povařte hrst dýňových semínek čtvrt hodiny ve dvou litrech vody a tento vývar popíjejte během dvou dnů, ne více. Pokud vám však zrníčka i přes jejich účinky vadí, poohlédněte se po melounu bez jadérek.


Jak se pěstuje meloun bez jadérek?

Meloun bez jadérek je výsledek usilovné spolupráce lidí a přírody. Původní odrůdy byly vágní chutě, ale pěstitelům melounů se zamlouval, takže mu trochu pomohli. V běžném červeném melounu je standardní počet chromozomů 22, což je diploidní číslo. Melouny se sudým počtem chromozomů produkují samčí a samičí pohlavní buňky s 11 chromozomy, které se zdvojnásobují. Pěstitelé melounů toto číslo zdvojnásobily ještě jednou a z 22 chromozomů udělali 44. Pylem z melounů s 22 chromozomy pak opýlili rostliny se 44 chromozomy a semena rostlin červených dýní z takového křížení měla 33 chromozomů. Melouny s 33 chromozomy nevytvářejí, nebo jen zřídka, životaschopný pyl a semena, takže jsou bez zrníček. Jak vidno, pěstování melounů bez jadérek je trochu složité. Z toho důvodu melouny bez zrníček nejsou tak běžné a jejich cena je o trochu vyšší než při melounech se zrníčky.

Melounový olej se postará o zdravou krásu

Olej z dýňových zrníček využijete i zvenku v péči o vlasy a pokožku. Vetřete ho do pokožky a jemně do vlasů, kde bude dlouho působit hydratačně. Dobře ho snáší i mastná a aknózní pleť. Urychluje také hojení popálenin a ran. Melounový olej se používá také jako přírodní antiparazitikum pro lidi i pro zvířata. Kromě toho má účinky jako meloun - pročišťuje ledviny, močové a lymfatické cesty, detoxikuje, posiluje imunitu, napomáhá při prevenci a léčbě zánětů prostaty.


Jsou červené a melouny dobré na hubnutí?

Odpověď je jednoduchá - pokud to nepřeženete, melouny, zejména červené dýně, jsou pro dietní dny jako stvořené. Meloun před jídlem zasytí, po jídle zažene chuť na sladké a velké množství vody v nich odplaví nasbírané toxiny. Žluté melouny mají více kalorií, půl kila počítejte jako jedno jídlo. Melouny nemusíte jíst pouze samotné - namixujte si z nich ovocně-melounové smoothie, nebo si udělejte kořeněný salát z červeného melounu, okurky, bulharského sýra a bylinek. Čistě melounovou dietu ale nedržte déle než tři dny, jinak riskujete zdravotní problémy.

Zajímá vás kalorická hodnota melounů? Sto gramů červeného melounu má 118 kilojoulů, 93 gramů vody, 6 gramů sacharidů, 0,69 g vlákniny a 0,17 g tuku. Kalorická hodnota žlutého melounu ve sto gramech je 114 kilojoulů, 90 gramů vody, 8 gramů sacharidů, 0,55 g vlákniny, 14 mg vápníku a pouze 0,1g tuku.

Pěstování melounů je náročnější

Teplomilným melounem se daří na jihu, ale ve skleníku nebo fóliovníku se o to můžete pokusit i v chladnějších oblastech. Semínka vysévejte 2 cm hluboko do půdy pod fólii, žluté melouny do vzdálenosti asi metr, červené na jeden a půl metru.

Melouny je lepší pěstovat ze sazenic, vysazovaných po 15. květnu pod fólii. Týden před plánovanou výsadbou melounové sazenice otužujte, na nějaký čas je vykládejte ven, aby si zvykly na změněné teplotní podmínky. Potom vysazujte melouny pod fólii. Do ní udělejte díru, lopatkou vyberte tolik zeminy, aby se do díry vešel kořenový bal po děložní listy, rostlinu zalijte, jamku zasypte. Pod fólií se melounům daří lépe a netrápí je plevel.

Zavlažování melounů po vysazení není nutné ani v nejsušším období. Melouny zavlažujte až když kvetou, a nikdy ne v horkých dnech. Stačí jim zálivka 2 - 3krát za vegetační období a nikdy ne na listy. Je důležité chránit dýně před plísňovými onemocněními.

Melouny potřebují opylení, jinak roste pouze bujná rostlina bez plodů. Problém s opylovači může nastat ve fóliovnících a sklenících, resp. při pěstování melounů pod fólií, kam nemá opylující hmyz přístup. V takovém případě musíte melouny opylit ručně. Ze samčích květů jemně odstraníte korunní lístky a tyčinkami potřete bliznu samičího květu.

Sběr melounů je tak trochu hádanka. Melouny vodní jsou zralé, když mají tmavou kůru a při poklepání vydávají dutý zvuk. Napoví vám i usychající stonek. Melouny po sklizni potřebují ještě dva - tři dny na dozrání. Jinak nepříjemně překvapí jejich řepovitá chuť. Zdravé celé melouny vydrží uskladněné i pár týdnů. Během uskladnění se ale mění jejich chuť.

Triky, jak vybrat dobrý meloun

Výběr dobrého, zralého melounu nemusíte nechávat náhodě, máte ho ve svých rukou. Téměř na jistotu půjdete, pokud si koupíte již překrojený meloun. Přičichněte k němu, podívejte se, zda dužina nezačíná hnít a zda kůra není poškozena. Na trhu vám do červeného melounu udělají trojúhelníkový výřez, abyste viděli a také cítili, že vámi vybraný meloun je už zralý. V obchodech se při výběru červeného melounu spolehněte na oči a uši a použijte tyto tři triky:

  1. V první řadě hledejte pevný, těžký a rovnoměrný kus bez měkkých míst a škrábanců, jehož slupka je celistvá, bez prohlubní a poškození a stonek je suchý. Potom ho pomačkejte na opačné straně proti stonku. Pokud je měkký, ruce pryč, je totiž starý a bude bez chuti.

  2. Barva slupky by měla být co nejtmavší. Bledé místo na melounech je tam, kde ležel na půdě. Čím tmavší je toto místo, tím je meloun sladší.

  3. Když jste si vybrali pohledem, poklepejte na meloun. Zvonivý dutý zvuk říká: "Jsem zralý meloun, kup si mě!"

Podobně vybírejte i cukrový meloun. Vyberte si meloun pevný, se zdravou slupkou. Pokud je zralá, bude krásně vonět, jakmile ji vezmete do rukou.

Recepty z melounů jsou zárukou osvěžení

Nejobvyklejším způsobem jedení melounů je dát je vychladnout, nakrájet a sníst. Krájí se na měsíčky, trojúhelníčky, kostky. Zejména pro děti je zábavné vyjídání půlky melounu lžící, z čehož jsou pak celé ulepené.

Melouny červený i cukrový mají v kuchyni širší uplatnění. Meloun použijte:

  • Do ovocných salátů
  • Do salátů v kombinaci se zeleninou, ořechy, šunkou, prosciutto, drůbežím masem, sýry
  • Žlutý meloun zkombinujte s prosciutto jako předkrm
  • Do smoothie
  • Rozmixovaný jako součást nápojů
  • Cukrový meloun se hodí do dezertů a na koláče

Zdravá rada: Abyste se vyhnuli nepříjemným důsledkům, melouny nejezte s mléčnými výrobky a nezapíjejte studenými nápoji.

Doporučujeme vám vyzkoušet tyto melounové recepty:


Publikováno: před 5 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek