Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Svítící halloweenské dýně v oknech a na dvorech přinesou trochu světla do stále delších podzimních večerů. Do výroby strašidelné dýňové lampy se rádi zapojí muži i děti a na hospodyňky zůstane úkol, co udělat se zbylou dýní? Vyhodit dýňovou dužinu a semínka by byla škoda. Dužina dýně obsahuje hodně vody a vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva a trávení. V dýni je velké množství betakarotenu – antioxidantu, ze kterého se v těle tvoří vitamín A. Spolu s vitamínem E působí preventivně proti vzniku civilizačních onemocnění. V dýni je i mnoho vitamínů skupiny B, draslíku, mědi, hořčíku.
Jídla z dýně potěší zejména vaše:
Recepty z dýně
Dýně je vděčná surovina pro přípravu slaných nebo sladkých receptů. Kromě tradiční dýňové zahuštěné omáčky nebo pečené hokkaidó dýně si z dužiny halloweenské dýně uvaříte hned několik dobrot.
Dýňová "hovězí" polévka
Nevěřili byste, ale z dýňového vláknitého vnitřku s jádry uvaříte polévku, k nerozeznání od pravé masové. Akorát že do ní nedáte ani kousek masa, ale právě vnitřek dýně, který jinak vyhazujete. K němu přidejte klasickou kořenovou zeleninu – mrkev, celer, kedlubny, petržel, dále cibuli, česnek, pár kuliček nového koření a pepře, bobkový list, sůl. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Sceďte, kořenovou zeleninu vyndejte, nakrájejte do polévky.
Rychlá dýňová krémová polévka
Na másle zpěňte cibulku, na ni hoďte kousky dýně, zalijte vodou, osolte, ochuťte muškátovým oříškem, pepřem a špetkou kmínu a uvařte do změknutí. Vše rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem a nalijte na talíř. Podávejte s krutony nebo opékaným chlebem, pár kapkami dýňového nebo olivového oleje a zjemnit můžete lžičkou smetany. Na ozdobu posypte dýňovou polévku tymiánem.
Dýňová pyré
Udělejte pro změnu dýňové pyré namísto bramborového. Postup je téměř identický. Dýňovou dužinu upečte, posolte a rozmixujte s kouskem másla a trochou mléka. Dýňová pyré si na talíři skvěle rozumí se zvěřinou nebo králíkem, ale výborně chutná i s hovězím či vepřovým masem.
Dýňová pesto
Upečenou dužinu dýně, rozmixujte s kešu a piniovými oříšky, česnekem a troškou olivového oleje. Přidejte sušenou cibulku a servírujte na těstovinách posypaných parmazánem.
Těstoviny s dýní
Dužinu dýně nasekejte na malé kousky a opečte na horkém oleji. Posolte, okořeňte provensálským kořením a smíchejte s uvařenými těstovinami. Posypte sýrem.
Dýňové placky
Připravíte je stejně jako placky bramborové, jen místo brambor dáte nastrouhanou nebo rozmixovanou dýni. Už jen připomeneme, že stačí přidat vajíčko, hladkou mouku, sůl, majoránku, pepř, nechat chvíli odstát a smažit placky.
Sladké dýňová kuličky
Z dýňových kuliček budou mít radost i děti, když je najdou ve svačinové krabičce. Upečenou dýni rozmixujte s ovesnými vločkami, ořechy a semínky tak, aby vznikla tuhá hmota. Přidejte skořici, oslaďte medem nebo javorovým či datlovým sirupem a vyformujte kuličky. Obalte je ve směsi strouhaných ořechů a nechte v chladu ztuhnout.
Zkuste i sladký dýňové brownies
Dýňové smoothie
Nebojte se ho a dejte mu alespoň jednou šanci. Dužinu dýně upečte, dejte do mixéru spolu s lžičkou medu a trochou skořice. Zřeďte vodou nebo mlékem a rozmixujte dohladka. Zkuste zkombinovat s banánem. Pokud do něj přidáte špetku zázvoru, dýňové smoothie vás v zimě dokonale zahřeje.
Dýňový džus
Že jste ho ještě nepili? Je nejvyšší čas ochutnat tento imunitě prospěšný nápoj z pečené dýně, citronové šťávy, jablek a vody. Vše umixujte dohladka a zřeďte vodou na džus. Vynikající je ráno nalačno.
Dýňová semínka
Příprava dýňových semínek je nenáročná. Vyjměte je z dýně, zbavte přebytečných dužnatých vláken a jsou připravena na pečení.
Pikantní dýňová semínka
Aby vám chutnala ještě více, smíchejte trochu olivového oleje s vaším oblíbeným kořením nebo kořenící směsí a semínka v tom namočte. Pak už jen pečte při teplotě 180°C.
Sladká dýňová semínka
Semínka upečte. Na pánvi rozpusťte lžíci másla, dvě lžíce cukru, vložte semínka a míchejte, dokud se neobalí karamelem.
Karamelizovaná dýňová semínka můžete posypat směsí skořice, mletého pepře, zázvoru a soli. Mix sladké, slané a pikantní chuti překvapí a potěší mlsné jazýčky.
Zdroj: helloveggie.co, thechunkychef.com, myrecipes.com
Foto: Shutterstock