Oblíbené podniky hvězd stříbrného plátna: Kam chodili slavní ukojit své chutě?

Československá republika se po první světové válce ocitla v období rozkvětu – jak ekonomického, tak sociálního. Vznikala nová kulturní centra, kavárny, bary, hospody a restaurace, které se těšily velkému zájmu návštěvníkům, mezi nimiž nechyběly ani velké filmové hvězdy. Jaké podniky si oblíbily právě ony?

Jedním z nejvyhlášenějších míst byla pražská restaurace v hotelu Grand hotel Šroubek, dnes známý jako Hotel Evropa na Václavském náměstí v Praze. Podnik byl vyhlášený perfektním servisem a také jídlem, na které sem pravidelně chodil například herec Vlasta Burian. Ten se dokonce přátelil se samotným šéfkuchařem a chodil si občas do hotelové kuchyně i trochu zavařit. V hotelu byla i krásná kavárna, ve které jste mohli potkat hereckou elitu Národního divadla.

A v centru Prahy ještě zůstaneme. Nacházelo se tu další místo, kde se nad sklenkou vína a dobrého jídla scházeli umělci. Malebná Klášterní vinárna v prostorách kláštera, v němž před léty působily sestry voršilky, byla podnikem, v němž mívali setkání intelektuálové i herci z blízkého Národního divadla. Hosty restaurace byly i hvězdy stříbrného plátna – Adina Mandlová či Hugo Haas. Jejich oblíbenou specialitou zde bývaly šneci na česneku.

Prvorepublikový seladon Oldřich Nový byl pravidelným hostem v hospodě v Kuklíku, kde měl chalupu. Putyku navštěvoval nejen kvůli zlatavému moku, ale i pro jeho zálibu v mariáši.

Dalším oblíbeným místem, kam chodili slavní za jídlem i společenským potěšením, byla vyhlášená restaurace Pelikán u Václavského náměstí. Pelikán patřil po celou dobu své existence ke špičce mezi českými podniky. V restauraci s luxusním interiérem se servírovaly bifteky nebo šneci, na kterém sem chodily i filmové divy Lída Baarová nebo Adina Mandlová. Dnes je dávná sláva místa bohužel neodvratně pryč.

Společenská elita navštěvovala v hojném počtu i tehdy velmi populární restauraci v Terasách Barrandov. Původně zamýšlený lidový podnik se stal dostaveníčkem pražské smetánky a filmových hvězd z blízkých filmových ateliérů. Potkat jste tu mohli Oldřicha Nového, Vlastu Buriana, Svatopluka Beneše, Adinu Mandlovou, ale i prezidenta T. G. Masaryka.

V neposlední řadě vzpomeňme i vyhlášené Paukertovo lahůdkářství, do kterého si lidé chodili pro fantastické chlebíčky. Za první republiky se stal podnik symbolem kvality a čerstvosti a řadil se mezi tři nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Navštěvovali jej Hugo Haas, Zdeněk Štěpánek, Lída Baarová, Jan Werich či Jiří Voskovec. A Vlasta Burian místní chlebíčky zbožňoval natolik, že v podniku pořádal pro své přátele speciální chlebíčkové párty.


Tento článek z naší historie je součástí akce 100leté recepty, se kterou můžete oslavit společně s Tesco výročí vzniku Československa. Soutěžte se svými tradičními rodinnými recepty a vyhrajte každý týden poukázky ma nákup v obchodech Tesco. Více o soutěži naleznete na https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/.

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7