Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nic o vás neřekne, že jste mistrem své jarní kuchyně více, než chutné a překrásné dorty s květinovými ozdobami, roztomilé fialky zamražené v kostkách ledu v ovocných limonádách nebo jarní polévka dochucená pampeliškami. Květy jsou na talíři nejenom milým, ale také chutným a výživným doplňkem, který se vyplatí ochutnat. Obzvláště pokud rostou přímo na vaší zahrádce, a tak je velmi jednoduché si s nimi trochu pohrát. Dejte si však pozor, ne všechny květiny jsou na přípravu pokrmů vhodné a některé z nich jsou dokonce pro lidský organismus mírně jedovaté. Zjistěte s námi, kterým květinám dát ve svých pokrmech zelenou, jak je chutně připravit a také to, které raději ponechte pouze kvést na zahrádce.
Odbornice na zdravou výživu Zuzana Pavelková Šafářová doporučuje jedlé květy použít do pokrmů i nápojů. “Jsou, stejně jako bylinky, plné vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidačních látek. Neslouží tedy jen jako dekorace, ale jejich konzumace je pro nás přínosná. Květy by ovšem neměly být nikdy chemicky ošetřené a rozhodně ne všechny jsou jedlé,” upozorňuje. Těmi jedlými můžete ozdobit dezerty, saláty, polévky, ale i hlavní jídla. Lze je přidat společně s vodou do tvořítek na led a zamrazit a používat do karafy s nápojem.
Tip redakce Hello Tesco: Používejte pouze rozkvetlé a otevřené, čerstvě natrhané květiny, které jsou hezké i na pohled. Neotevřené či nedozrálé rostlinky chutnají přesně tak, jako nedozrálé ovoce – hořce nebo trpce. Stejnou chybu byste udělali i s povadlými či ušlými květinami.
Mnozí z nás omamnou vůni růží jednoduše milují a dennodenně ji používají. Teď si prostě jenom představte, že tuto nasládlou vůni si můžete vychutnat i jako nasládlou příchuť v receptech. Okvětní lístky růže ozdobí množství vašich ovocných letních drinků či smoothies, narozeninových dortů a také sorbetů.
Tip na sladké růžové lupínky: Připravte si růže jako překrásnou, a hlavně sladkou ozdobu ke koláčům či pečivu. Z organických růži nestříkaných pesticidy oloupejte okvětní lístky a dbejte přitom na to, abyste z lupenů odstranili také bílou nezbarvenou spodní část (ta je totiž poměrně hořká). Každý lupínek pečlivě potřete vaječným bílkem či javorovým sirupem. Pak všechny lupeny posypejte cukrem, položte na voskový nebo pečící papír a nechte přes noc uschnout. Pokud použijete sirup, dbejte na to, abyste lupínky snědli co nejdříve, nebudou totiž svůj tvar držet tak dlouho, jako ty potřené bílky.
Tato poněkud exoticky vyhlížející květinka má peprnou chuť, a tak do jídel používejte raději pouze její květ místo celé rostliny, kde se peprnost projevuje nejsilněji. Skvěle se hodí na dochucení zeleninových salátů, ozvláštnění těstovin či vajíčkových omelet, ale používá se i na dozdobení grilovaného hovězího masa. Mnoho šéfkuchařů ji používá dokonce i jako základ pro tvorbu lichořeřišnicového octu, kterým se po jeho dokončení polévají grilované ryby. Peprnější chuť se totižto krásně rozmělní do octu a vytváří s jemnou chutí rybiny velmi zajímavou kombinaci.
Fialky se díky své silnější sladké chuti a pronikavému vzhledu hodí spíše do cukrovinek než ke slaným receptům. Před podáváním je nezapomeňte pořádně omýt a vysušit. Skvěle vypadají zamražené do kostek ledu ve svěžích ovocných limonádách, hodí se však i k domácí jogurtové zmrzlině, máslovým dezertům nebo jako dekorace jakýchkoliv dezertů. A co tak je tuto neděli přidat na ranní palačinky s javorovým sirupem?
Receptu na domácí jogurtovou zmrzlinou dozdobenou fialkami odolá málokdo.
Měsíček známe z bylinkových čajů, ale hojně ho používáme i v kosmetice a lékařství. Není to jen tak nadarmo. Na náš organismus má totiž blahodárné účinky, a proto se nemusíte bát přidat ho do svých receptů. Je znám pro svou chuť připomínající citrony, a tak se skvěle hodí ke sladkým i slaným jídlům. Použijte ho jako ozdobu svých zeleninových salátů nebo třeba jako svěží ozdobu klasické nedělní bábovky.
Macešky se ve vaření používají vcelku často zejména kvůli jejich využití při slaných i sladkých receptech. Vaše jídla dokáží pozvednout na vyšší úroveň hlavně díky krásně barevnému vzhledu. Svěží chuť macešek je pokaždé trochu jiná, ale cítit v ní můžete mírně trávnaté podtóny. Přidejte je do netradičních sýrových pomazánek nebo je nasypejte na zeleninový salát. Nádherně se budou vyjímat při zdobení dortů, cookies nebo cupcaků a i tomu vanilkovému pudinku dodají punc luxusu a elegance.
Se svou známou nasládlou vůní a chutí dokáže levandule krásně doplnit svěží saláty, neobyčejné dresinky nebo ji můžete zapéct do sladkých dobrot jako třeba do vdolečků. Používáme ji také pro ozvláštnění a dodání aroma ke kozímu sýru a skvěle doplňuje pochoutky s kuřetem, krůtou či jinou drůbeží.
Sedmikrásky jsou ztělesněním nevinnosti a dobré nálady. Mnoho dětí si z nich na jaro plete věnečky na hlavu…a pár z nich také rádo zakusí jejich zajímavou chuť. To je však v pořádku, v kuchyni je také můžete vyzkoušet nasekat do salátů, či nimi dozdobit obědové sendviče s máslem, sýrem a čerstvou zeleninou. Konzumujte však pouze květinovou část rostlinky, stopka se občas může zdát mírně nahořklá.
Některé květiny se prostě na konzumaci nehodí, protože nám mohou způsobit žaludeční křeče, průjmy, zvracení nebo jiné nepříjemnosti:
Zdroje: www.zuzanasafarova.cz, dw.com, gardenseason.com, gardeners.com, zena.aktualne.cz