Tipy a rady Otestujte se: Jak dobře znáte bobulové ovoce?

Jahody, maliny, borůvky, ostružiny a další bobule zbožňujeme pro jejich neodolatelnou vůni a chuť. Mají široké spektrum použití – dají se jíst čerstvé, mrazit, sušit, použít na koláče, do salátů, dělají se z nich džemy i víno. Co všechno o bobulích víte?

1. Jahody se začaly pěstovat kolem roku 1300 ve Francii. Dnes jsou známé po celém světě. Kolik odrůd jahod se celkově pěstuje?

a) 450
b) 500
c) 600

2. V jisté zemi oslavují Den borůvkového koláče. Uhodnete kde?

a) USA
b) Kanada
c) Aljaška

Borůvkovobanánové pyré chutná dětem i dospělým.

3. Které ovoce se nezralé podobá jinému druhu?

a) Brusinky – podobají se borůvkám
b) Ostružiny – jsou podobné malinám
c) Borůvky – podobají se ostružinám

4. Víte, které ovoce je na obrázku?

a) Rybíz
b) Brusinky
c) Aronie


5. Kterým plodům se říká také „stromové jahody“ nebo „stromové maliny“?

a) Moruše
b) Granátové jablko
c) Ostružiny

6. Pouhá bobulka pokryje celou doporučenou denní spotřebu vitaminu C. O čem je řeč?
a) Goji
b) Rakytník
c) Ostružina

7. Sušené ovoce na čokoládě je pastva pro oči i pro chuť. Víte, jak se suší?

a) Na přímém slunci
b) Mrazem
c) Ve vakuu


8. Fialové bobule acai berry jsou plné antioxidantů. Jak se jim také říká?

a) Kanadské borůvky
b) Mexické borůvky
c) Brazilské borůvky

9. Bobulové ovoce většinou sklízíme dozrálé. Které dozrává ještě po sklizni?

a) Moruše
b) Angrešt
c) Rybíz

10. Kde dostanete bobulové ovoce celoročně a ještě vám ho i dovezou?

a) Na tržišti
b) Nikde
c) V Tescu

Výsledky:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. B
  5. A
  6. B
  7. B
  8. B
  9. B
  10. C

Zdroj: driscolls.com, Wikipedia, vitarian.sk, thefoodjournal.com

Publikováno: před 6 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7