Tipy a rady Perfektní vařená vejce: Jak dlouho je máte vařit?

Když ukládáte vajíčka do lednice, myslete na to, že by měla být skladována při teplotě 5 - 8 °C. Ideálním místem v lednici nejsou dvířka, jak výrobci lednic naznačují tím, že držáky na vejce umisťují právě tam. Vajíčka skladujte tam, kde je stabilní teplota, ideálně tedy dozadu lednice. Na užším konci vajíčka jsou vždy póry, přes které proudí dovnitř kyslík, proto je při ukládání položte užším koncem dolů. Doba skladování je maximálně 28 dní, nejčerstvější vajíčka jsou ale jen 9 dní od snesení.

Zbyla vám v lednici vajíčka a nevíte, jak je využít? 

Jak uvařit vejce?

Než se pustíte do vaření vajíček, vyndejte je z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Tak vám vajíčka ve vroucí vodě neprasknou a budou perfektní. Jestli nechcete ztrácet čas, můžete do vody v hrnci nalít lžičku octu, díky kterému vajíčka také nepopraskají.

  1. Vezměte hrnec a naplňte ho takovým množstvím vody, aby pak byla vajíčka celá zakrytá. Než ale vložíte vajíčka dovnitř, přiveďte vodu k varu. Vodu vařte v zakrytém hrnci.
  2. Až bude voda vřít, vložte vajíčka a nastavte si časovač na požadovaný čas.
  3. Po uvaření vložte okamžitě vajíčka buď do vody s ledem, nebo je ochlaďte pod tekoucí studenou vodou. Budou se vám tak lépe loupat.

Jak dlouho vařit vejce?

  • 3 minuty pro ztracená vajíčka (pošírovaná)
  • 5 minut pro vajíčka naměkko
  • 7 minut pro vajíčka nahniličko (s tekutým středem )
  • 10 minut pro vajíčka natvrdo

Jak oloupat vejce?

Začněte u tupého konce vajíčka, ve kterém se skrývá vzduchová bublina. Když bublinu prasknete, skořápky se zbavíte snadněji. Z vajíčka musíte naráz odstranit skořápku i tenkou bílou membránu, která vajíčko pokrývá ještě pod ní. K loupání použijte palce.

Další způsob je o něco jednodušší. Uvařené vajíčko opět zchlaďte ve studené vodě s ledem. Pak vajíčko vyjměte a klepněte oba konce vajíčka například o kuchyňské prkénko. Potom vajíčko položte a s dlaní na něm ho poválejte dopředu a dozadu. Vznikne síť rozlámané skořápky a ta už půjde lehce dolů. Použijte k válení přiměřenou sílu tak, abyste vajíčko úplně nerozmačkali.

Báječné vaječné recepty najdete na Hello Tesco 

Pošírovaná neboli ztracená vejce nejsou věda

Žasnete vždy nad tím, jak v restauracích nebo v televizi dokážou uvařit dokonalé pošírované vejce? Zvládnete to i vy doma, chcete to jen trochu cviku. Ztracená vejce vařte vždy jen z čerstvých vajec, jinak hrozí, že bílek nezůstane pohromadě.

  1. Připravte si hrnec s vodou a ocet. Na litr vody vždy jedna lžíce octa.
  2. Vajíčko si rozklepněte do hrnečku. Vždy vařte jen jedno pošírované vejce, ne více najednou.
  3. Vodu přiveďte k varu a teplotu o trochu snižte. Ve vodě vytvořte lžící vír. Doprostřed víru nalijte připravené vajíčko.
  4. Vařte zhruba 3 minuty. Lžící si můžete trochu pomoci, aby bílek dobře obalil žloutek.
  5. Ztracené vajíčko se vám bude dobře vyndávat pěnovačkou nebo děrovanou naběračkou.

Ke snídani si připravte toast se zeleninou a ztraceným vejcem 


Zdroj: deliciousmeetshealthy.com, zbynekmlcoch.cz, recepty.cz

Publikováno: před 12 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7