Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nadšenci zdravého životního stylu se ve velkém vzdávají lepku, ze kterého se v průběhu několika let stihl stát doslova démon. Podobně je na tom i mléko. Věci však nejsou jen černé nebo bílé. Potravinová alergie a intolerance, přesto, že vykazují podobné příznaky, jsou totiž dva zcela odlišné problémy.
Potravinová alergie
O potravinové alergii mluvíme tehdy, když se po požití potraviny, kontaktu s ní či její inhalaci objeví abnormální reakce organismu ze strany imunitního systému. Ten obvykle bojuje proti infekcím, ale zde si situaci najednou vyloží tak, že jistá potravina je vetřelec a vyvolá nepřiměřenou, někdy až život ohrožující reakci. Podle Institutu Tomase Pascala Sanza potravinová alergie postihuje jedno až tři procenta populace a u dětí mladších tří let je to až 8%. Spouštěči potravinové alergie jsou nejčastěji ořechy, mléko, ryby, arašídy, vejce, mořské plody, sýry, ale i jablka.
Příznaky:
Alergii tedy není radno v žádném případě podceňovat a i nejmenší podezření doporučujeme okamžitě řešit s lékařem. Poprvé či podruhé totiž může být reakce organismu mírná, ale později se může nepříjemně vystupňovat.
Potravinová alergie může být životu nebezpečná.
Potravinová intolerance
Na potravinové intoleranci se na rozdíl od alergie imunitní systém nepodílí. V tomto případě totiž tělo prostě není schopno vstřebat nějakou složku stravy. Obvykle pro deficit potřebného enzymu, díky kterému se složka běžně bez problémů absorbuje. Můžete tedy jíst určité potraviny, ale po čase vám začnou dělat problémy. Ty ustoupí, pokud se těchto potravin vzdáte. Typickým příkladem je intolerance na laktózu pro chybějící enzym laktázy. Pokud vás tedy po vypití mléka trápí nadýmání, průjmy, žaludeční křeče, bolesti hlavy, nevolnost nebo na sobě pozorujete celkové podráždění, možná máte s laktózou problém i vy. Poruchou trávení mléka trpí v dospělosti podle stránky Laktóza.sk více než polovina světové populace. Tento problém však lidstvo zná již více než 5000 let. Při analýze pozůstatků ledového muže z Alp Ötziho dokonce vědci zjistili, že s trávit mléko měl problém i on.
Pouze lékař spolehlivě rozpozná, zda jde o potravinovou alergii nebo intoleranci.
Strašák jménem lepek
Další notoricky známou intolerancí je ta na lepek. Příznaky trávicího charakteru jsou podobné jako při alergii, ale v tomto případě můžete sníst malé množství potravin s lepkem, aniž vás potrápily nepříjemné symptomy. Na rozdíl od alergie, kde už i stopové množství lepku může vyvolat komplikace.
Lidé bojující s těmito nepříjemnostmi by měly vyřadit potraviny s obsahem alergenů a pozorně číst etikety na produktech, které končí v jejich nákupních košících i zasypat číšníky v restauracích podrobnými otázkami, zda se v menu nenachází pro ně nebezpečná složka. I na našem trhu již existují běžně dostupné alternativní produkty.
A ti, kteří jsou zase alergičtí na bílkovinu kravského mléka, mohou sáhnout po bezlaktózovou výrobcích.
Pokud trpíte nějakými trávicími obtížemi, možná za nimi stojí problém s konzumací pšenice či sacharidy. Nejjistější cesta je navštívit lékaře, který vám přesně určí diagnózu.