Prvorepublikové cukrárny: Jak si lidé v meziválečné éře užívali sladké chvilky?

Sladkosti mají lidé rádi odnepaměti. Dnes si na nich můžeme pochutnat kdykoliv se nám zachce, v období první republiky si je lidé dopřávali většinou jen ke zvláštním příležitostem. Jak tehdy fungovaly cukrárny a co všechno měly tyto podniky v nabídce?

Zatímco kavárny fungovaly v meziválečném období jen ve městech, cukrárny byste našli téměř v každé vesnici už dlouho před první světovou válkou, a dokonce i během ní.

Cukrářské řemeslo se těšilo velké úctě, a to i za hranicemi země. Cukráři tehdy neprodávali jen pár zákusků a zmrzlinu, ale specializovali se i na výrobu koláčů, dortů, pralinek, kandovaného zboží, perníků, čokolády či tureckého medu.

Dobroty si zákazníci většinou kupovali na doma, zejména pro slavnostní příležitost. Jíst je na ulici před ostatními bylo považováno za neslušné a bylo to dovoleno pouze dětem.

Cukrárny zprvu neměly posezení, ale časem se to změnilo. Prodejci poté také podávali čokoládu, kávu, čaj a rovněž i limonády. Zatímco v kavárnách posedávali spíše muži, cukrárny byly doménou žen. Nad kávou se šlehačkou a rakvičkou dokázaly sedět celé hodiny.

K nejvyhlášenějším z těchto „sladkých“ podniků v Praze patřil Myšák, Štěrba, Berger nebo Erhartova cukrárna.

Bergerova cukrárna, kterou založil Antonín Berger stála ve Vodičkově ulici. Otevřena byla již v roce 1895 a působila jako jakési učiliště. V té samé ulici byla otevřena i cukrárna U Myšáka, kam chodila i celá řada slavných osobností. Najdete ji tam i dnes. Zakladatelem byl František Myšák, jehož karamel, dorty a marcipán patřily mezi vyhlášené laskominy.

Rámcovou představu o tom, jak vypadala cukrárna za první republiky, si můžete udělat například v cukrárně Myšák ve Vodičkově ulici, která navázala na historii a umění Františka Myšáka. Chuť na sladké můžete ukojit v krásné zrekonstruované cukrárně Myšák ve Vodičkově ulici v Praze.

Zatímco kavárny navštěvovali pánové, do cukráren chodily zejména ženy.

(Ilustrační snímek) (Profimedia.cz)


Tento článek z naší historie je součástí akce 100leté recepty, se kterou můžete oslavit společně s Tesco výročí vzniku Československa. Soutěžte se svými tradičními rodinnými recepty a vyhrajte každý týden poukázky ma nákup v obchodech Tesco. Více o soutěži naleznete na https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/.

Publikováno: před 12 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7