Tipy a rady Recepty z vajec: Zkuste dračí vejce nebo ptačí mléko

Vajíčka jsou v kuchyni snad nejvyužívanější surovinou. Spojují sekané či mleté ​​potraviny, zahušťují polévky, omáčky, kypří těsta a jsou i základem různých samostatných jídel. Vajíčka jsou vhodné ať už jako samostatné jídlo, jako příloha nebo jako součást pokrmů. Používají se vařené, pečené, smažené i syrové. Jednoduše – vejce mají široké spektrum využití.

Snad nejčastější formou, v jaké vejce jako takové konzumujeme, jsou vejce vařená natvrdo nebo naměkko.

Zjistěte, jak dlouho je vařit, aby byla přesně taková, na jaká máte chuť

Podívejme se však i na další recepty s vajíčky, které možná ještě neznáte a stojí za to je zkusit.

Vajíčková pomazánka na milión způsobů

Receptů na vajíčkovou pomazánku je nespočet. Její základ tvoří natvrdo uvařená vajíčka, máslo, sýr, sůl a pepř. Vše spolu zmixujeme a podle chuti přidáváme například:

  • Hořčici
  • Mletou sušenou papriku
  • Cibuli
  • Mrkev
  • Papriku
  • Ředkvičky
  • Šunku

Pomazánka chutná nejlépe na čerstvém pečivu.

Domácí majonéza do salátů, jak ji dělala vaše babička

Kdysi se majonéza nekupovala v obchodech, ale poctivě se šlehala doma. Není to vůbec těžké, důležité je mít pevnou ruku a trpělivost. Na domácí majonézu potřebujeme:
300 ml slunečnicového oleje
2 vejce
1 PL hořčice

Je velmi důležité, aby všechny suroviny byly pokojové teploty. Ideální bude, když je vytáhnete večer z chladničky a majonézu uděláte druhý den. Když však už nemáte tolik času, dopřejte ingrediencím alespoň tři hodiny mimo lednice. V mixéru rozmixujeme vejce s hořčicí a pomalu velmi tenkým proudem až po kapkách za stálého míchání přiléváme olej. Když majonéza zvětší objem a začne houstnout, olej můžeme přidávat větším proudem, stále však rovnoměrně a pomalu. Hotovou majonézu osolíme.

Recept na originální vajíčkový salát

Domácí majonézu využijete při přípravě vaječného salátu. Ten má, podobně jako pomazánka, nespočet podob a variací. Základem vajíčkového salátu jsou:
- Nakrájená vejce natvrdo
- Ve slupce uvařené nakrájené brambory
- Majonéza
- Nadrobno nasekaná cibule
- Nakrájené zavařené okurky

Vše spolu smícháme a vajíčkový salát dochutíme solí, pepřem, hořčicí. Pokud je příliš hustý, zředíme ho trochou nálevu z kyselých okurek.

Pro změnu chuti můžete do originálního vajíčkový salátu přidat nakrájenou papriku, šunku, hrách nebo jinou zeleninu.

Plněná vajíčka - náš tip na rychlé jednohubky

Natvrdo uvařené bílky, naplněné pomazánkou ze žloutku a dalších surovin, vás zachrání, když přijde nečekaná návštěva a vy jí nemáte moc co nabídnout. Recept na plněné vajíčka je jednoduchý, najdete ho na Hello Tesco.

Recept na dokonale nadýchanou omeletu

Vajíčkovou „palačinku“ můžete připravit jako slanou ale i sladkou snídani. Nestačí však pouze rozmíchat vajíčka a vylít je na horkou pánev. Dobrá nadýchaná omeleta vyžaduje trochu kumštu a pomůže vám i pár triků:
- Na 1 omeletu počítejte 3 vejce.
- Vejce na omeletu rozšlehejte s trochou mléka nebo smetany.
- Nešlehejte příliš dlouho, jinak bude omeleta řídká a bude se špatně otáčet.
- S trochou sycené minerálky bude omeleta nadýchanější, stejně když vyšleháte nejprve bílky na sníh a přimícháte je k žloutkům.
- Omeletu opékejte z každé strany asi minutu.
- Podávejte vždy na zahřátém talíři.

Nechte se inspirovat receptem na velikonoční omeletu s jarními bylinkami a šunkou.

Frittata - pečená omeleta

Pokud u vás vaječná frittata ještě nezdomácněla, zkuste ji jednou a bude u vás jasnou volbou, když nebudete vědět, co rychle navařit na večeři. Frittata se připravuje podobně jako omeleta z vajec rozšlehaných s mlékem nebo smetanou, dochucených solí a pepřem. Pak už jen přidáte to, na co máte chuť, nebo co nabízí lednice. Do frittaty můžete nakrájet například:
- papriku, cuketu, rajčata
- ve slupce uvařené brambory
- klobásu
- mozzarellu nebo feta sýr
- špenátové listy

Vše vlijete do zapékací misky a pečete asi 15 minut při teplotě 170 °C. Frittatu můžete nalít i do široké pánve a pod pokličkou na mírném ohni smažit asi 5 minut z každé strany. Pozor při otáčení, aby se vám frittata nepotrhala.

Frittata di cipolla, tedy frittata s cibulí potěší každého člena rodiny.

Nejrychlejší polévka je vaječná

Takový jednoduchý recept na polévku jen tak snadno nenajdete. Vajíčkovou polévku máte hotovou za čtvrt hodiny.

Potřebujeme:
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
trochu oleje
1 lžičku celého kmínu
2 litry vody
2 kostky bujónu podle chuti
2 - 3 vejce
petrželku

Na oleji osmažíme mouku dozlatova. Jíšku zalijeme studenou vodou, přidáme bujón, a když bude voda vřít, pomalu za stálého míchání vlijeme rozšlehaná vejce. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem.

Vajíčkové muffiny s cuketou

Netradiční způsob přípravy vajec je zapéct je ve formě na muffiny. Zkuste to tak, jak jsme to udělali my – s tenoučkými plátky cukety po obvodu a sýrovou kůrkou navrchu. Přejděte na recept na vaječné muffiny s cuketou.

Dračí vajíčka jako ozdoba studené mísy

Extravagantní ozdobou každé studené mísy budou oloupaná vajíčka natvrdo se světle hnědou mramorovanou kresbou. Jak na to? Vajíčka vaříme 4 minuty ve vroucí vodě. Pak je vyjmeme a do vody dáme dva sáčky černého čaje nebo nasypeme sypaný čaj. Celou skořápku vajíček proklepneme lžičkou, aby popraskala. Neloupeme! Vajíčka vložíme zpět do čajové vody a vaříme další čtyři minuty. Ve vodě je necháme vychladnout, pak oloupeme a opláchneme.

Náš tip: Dračí vajíčka překrojte a naplňte žloutkovou nádivkou.

Ptačí mléko jako od maminky

Lehoučké obláčky sněhu z bílků, plovoucí ve žlutém vanilkovém pudinku mnohým připomenou jejich vlastní dětství. Oblíbený dezert doporučujeme kdykoliv, když máte chuť na sladké a nevíte, co byste si zamlsali.

Na ptačí mléko potřebujeme:
3/4 l mléka
3 – 4 vejce (podle velikosti)
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
1 – 2 PL cukru (podle chuti)

Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s pudinkem a vanilkovým cukrem. Mléko přivedeme k varu a postupně do něj lžící vkládáme sněhové hrudky, které po chvilce obrátíme. Pak je vybereme do misek. Do vřelého mléka vlijeme žloutkovou směs a uvaříme řidší pudink. Naléváme do misek na sněhové obláčky a podáváme teplé.

Vajíčková tlačenka plná zeleniny

I vajíčková tlačenka patří k receptům, při kterých se chutně zužitkují zbytky z lednice. Vždyť do ní můžete dát i uzeniny, zeleninu a také ten bílý jogurt, kterému už za chvíli skončí záruka. Zkuste náš recept na vajíčkovou tlačenku s vašimi přísadami.

Všechny suroviny, potřebné na recepty z vajec, vám Tesco přiveze až před vaše dveře.

Publikováno: před 4 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7