Ostatní Rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí

Kromě toho se říká, že konkrétní datum je pouze formalitou, ve skutečnosti můžeme výrobky zkonzumovat i po něm. Jak to tedy je? Na potravinách nás někdy matou i dva podobné, ale ve skutečnosti rozdílné údaje:

  • Datum minimální trvanlivosti
  • Datum spotřeby

Datum minimální trvanlivosti je datum, dokdy by potravina měla zůstat kvalitní Nejčastěji se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není poškozen. Je možné, že po uplynutí data minimální trvanlivosti potravina ztratí svou chuť, vůni, strukturu. Pokud je ale obal neporušený a potravina voní i chutná tak, jak by měla, její konzumace by měla být bezpečná. Otevřené potraviny po datu minimální trvanlivosti raději už nejezte.

Datum spotřeby uvádí, dokdy je bezpečné potravinu jíst
Uvádí se zpravidla na čerstvých potravinách a na takových, které se rychle kazí. Potraviny po uplynutí data spotřeby byste už neměli jíst, ani když jste dodrželi podmínky skladování. Ty by měly být v tomto případě dodrženy, jinak vám hrozí zdravotní komplikace. Datum spotřeby můžete prodloužit okamžitým zmrazením potraviny. Po otevření potraviny s uvedeným datem spotřeby dodržujte i ostatní pokyny, jak skladování a pokyn pro spotřebování do uvedeného počtu dní po otevření.

Datum spotřeby je mimořádně důležitý i podle foodblogerky Lucie Grigové z blogu Do poslednej omrvinky, na kterém se věnuje receptům ze surovin, které v domácnostech často končí v koši a také tipům, jak se vyhnout vyhazování jídla na úrovni domácností. "Datum spotřeby nás informuje o tom, do jakého data je potravinu bezpečné konzumovat. Najdeme ho na výrobcích, které rychle podléhají zkáze, tedy například čerstvé maso a ryby, uzeniny, výrobky z masa, mléčné výrobky. Je důležitý proto, že chrání konzumenta před rizikem potravinových nákaz. U těchto výrobků je velmi důležité dodržovat pokyny pro skladování, které jsou uvedeny na etiketě každého výrobku. Na obalech jsou stejně uvedeny informace o tom, jak skladovat takový výrobek po jeho otevření a do kolika dnů po otevření obalu je ještě bezpečné ho konzumovat," vysvětluje pro náš portál Lucie.

Jíst maso po datu spotřeby?

Pozornost zvyšte při mase a masných výrobcích, zde datum spotřeby dodržujte skutečně mimořádně poctivě. "Já osobně bych rozhodně nedoporučovala jíst maso a masné výrobky po uplynutí data spotřeby. Jsem spíše za to, abychom předcházeli situacím, že v lednici objevíme výrobek po uplynutí data spotřeby a rozhodování, zda riskovat konzumaci takového výrobku i po uplynutí data spotřeby, nebo jej raději vyhodíme," říká Lucie a přidává i pár tipů, jak takovýmto situacím předcházet. Například plánováním jídelníčku. Maso bychom si podle jejího názoru určitě neměli kupovat do zásoby, měli bychom ho kupovat jen tehdy, když jsme si jisti, že z něj budeme vařit ještě týž nebo nejpozději následující den. Dobrým nápadem je i zamrazení masa ještě před uplynutím data spotřeby, čímž prodloužíme jeho trvanlivost. Po rozmrazení je však třeba jej ihned tepelně upravit a zkonzumovat co nejdříve.

Rozmražené potraviny už nezmrazujte, ale okamžitě spotřebujte!

Jen na vlastní nebezpečí

Datum expirace je na obalech uveden z nějakého důvodu - a to z důvodů ochrany vašeho zdraví. I podle Lucie je konzumace po jeho uplynutí jen na vlastní zodpovědnost. Za rozumnější považuje nakupovat čerstvé potraviny s označením datum spotřeby jen když je potřebujeme. Její rada zní nekupovat je do zásoby nebo s tím, že 'možná se budou v následujících dnech hodit." Určitě je také důležité všímat si data spotřeby již při nákupu a už v obchodě zvážit, zda budeme tyto potraviny schopni zkonzumovat do tohoto data. Důležité je také pravidelně je kontrolovat v lednici - abychom měli přehled, co je třeba dokdy spotřebovat. Přestože na první pohled tento požadavek možná zní v dnešní době nereálné, neboť současný životní styl je velmi hektický, kontroly obsahu chladničky se dají zařadit bez problémů i do rychlého životního tempa," dodává známá slovenská foodblogerka.

Zkontrolujte si ledničku - máte potraviny uložené správně?

Zdroj: svssr.sk, doposlednejomrvinky.sk

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7