Tipy a rady Rybí olej? Toto jste o něm určitě nevěděli

Kvalitních a tučných ryb, které by nám navýšily zásoby omega-3 mastných kyselin, není v našich podmínkách dostatek. Naštěstí však existují jiné možnosti, které nám doplnění těchto důležitých olejů umožňují. Nejúčinnější z nich je rybí olej. V čem nám pomáhá a jaké jsou jeho účinky?

1.   Pomáhá v boji proti depresi a úzkostem

Mezi příznaky stárnutí patří smutek, letargie a všeobecně ztráta zájmu o aktivní život, jež pak vede k depresím. Úzkost se považuje za poruchu, která se vyznačuje neustálým strachem a nervozitou. Pravidelnou konzumací rybího oleje a tím i omega-3 mastných kyselin výrazně snižujete pravděpodobnost úzkostí. Studie dokazují, že užívání rybího oleje je účinným prostředkem proti depresi a nahrazuje mnohá antidepresiva.

2.   Zlepšuje zrak

DHA – typ omega-3 mastných kyselin – je hlavní složkou sítnice oka. Pokud ho máte nedostatek, mohou se vyskytnout problémy se zrakem. Pravidelnou konzumací předcházíte také slepotě a ztrátě zraku.

3.   Chrání vaše dítě

Rybí olej je rozhodující pro růst a vývoj mozku vašeho ještě nenarozeného miminka. Známý je také fakt, že kojenci, kteří přijímají dostatečnou dávku DHA omega-3 mastných kyselin, mají lepší zrak. Užívání rybího oleje v těhotenství pak novorozenci:

  • přináší vyšší inteligenci,
  • snižuje riziko opožděného vývoje,
  • snižuje riziko ADHD, autismu a mozkové obrny.

4.   Chrání srdce

Země, kde se pravidelně konzumují čerstvé ryby, mají velmi nízký výskyt srdečněcévních onemocnění. Ukázalo se, že právě rybí olej významně přispívá ke zdravému srdci – snižuje hladinu krevního tlaku, zvyšuje „dobrý“ cholesterol, snižuje ten „zlý“, předchází tvorbě krevních sraženin a chrání tepny.

Rybí olej? Toto jste o něm určitě nevěděli
5.   Rybí olej pro děti? Snižuje hyperaktivitu

Hyperaktivita s deficitem pozornosti (ADHD) se vyznačuje nepozorností a velkou impulzivitou. Děti s ADHD mají v porovnání se svými „zdravými“ vrstevníky nízkou hladinu omega-3 mastných kyselin v krvi. Rybí olej je pro děti důležitý hlavně proto, že snižuje jejich nepozornost a pomáhá soustředit se na úkoly.

6.   Působí protizánětlivě

Zánět je přirozená reakce těla na infekci a vnitřní poškození způsobené bakteriemi nebo viry. Pokud ale přetrvává dlouho, přechází do chronického stadia. Tento stav je pro tělo škodlivý, protože negativně ovlivňuje činnost vnitřních orgánů, především srdce. Vyšší příjem omega-3 mastných kyselin působí protizánětlivě, proto pokud trpíte chronickými záněty, sáhněte po rybím oleji.

7.   Redukuje astma u dětí i dospělých

Astma je chronické onemocnění plic s příznaky jako kašel, dušnost a sípání. Závažné astmatické záchvaty mohou být velmi nebezpečné a život ohrožující. Jsou způsobeny zánětem a otokem dýchacích cest. Jelikož míra astmatu v posledních letech vzhledem k vícero faktorům stoupá, je důležité se preventivně chránit.

Užívání rybího oleje

Studie ukazují, že mateřské mléko obohacené o omega-3 mastné kyseliny je velmi prospěšné pro děti při jejich vývinu. Právě proto je rybí olej důležitý pro správný růst dětí.

Konzumace ryb v našem jídelníčku by měla být bohatá především na ty druhy, které obsahují nejvíc zdraví prospěšných látek. Do této skupiny patří losos, ančovičky, sardinky, makrela, sleď, tuňák či halibut. Abychom svému tělu zajistili dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, měli bychom alespoň dvakrát týdně konzumovat tučné ryby.

Jednodušší způsob získání omega-3 mastných kyselin a dalších vitamínů představuje užívání rybího oleje, který tyto látky obsahuje.

Rybí olej najdete nejčastěji ve formě klasického oleje. Svým aroma nemusí sice mnohým lidem vyhovovat, ale pro milovníky ryb nebude tato typická vůně ničím výjimečná. Pokud vám vadí denní užívání oleje po lžičkách, vyzkoušejte kapsle, které nemají žádnou chuť ani vůni. Pro maximalizaci účinku se doporučuje konzumovat 250 mg omega-3 mastných kyselin denně.

Skladování rybího oleje

Skladování rybího oleje je stejné jako u většiny olejů. Základním pravidlem je, aby byl uzavřený v tmavé lahvi a skladovaný na tmavém a chladném místě kvůli riziku oxidace.

Zdroj: healthline.com, mediteka.sk

Publikováno: před 4 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek