Tipy a rady Tradiční vánoční cukroví: Tipy na druhy, které nesmí chybět na žádném stole

Pojďte se s námi podívat na 3 nejoblíbenější kousky, které stojí za to upéct a na svátečním stole by neměly chybět.

Linecké – křehké pokušení pro mlsné jazýčky

Co vznikne, když spojíte křehké máslové těsto s domácí marmeládou a výsledek posypete trochou moučkového cukru? Jednoznačně pochoutka, které neodolají děti ani dospělí. Je jen na vás, zda dáte přednost tradiční podobě tohoto cukroví, nebo pospojujete několik vrstev ve tvaru hvězdičky do roztomilých stromečků.

Příprava není složitá a tohle tradiční cukroví zvládne každý. Nachystejte si 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg cukru moučky a 2 žloutky. Pokud chcete dodat těstu šmrnc, můžete použít také trochu vanilkového cukru nebo citronové kúry. Nechte všechny ingredience odpočinout při pokojové teplotě a při jejich míchání spojte nejprve mouku a měkké máslo. Teprve potom přidejte zbytek a vytvořte hladké těsto.

Nechte jej přes noc odpočinout v lednici. Některé recepty tvrdí, že stačí i 2 hodiny, pokud ale chceme skutečně jemné těsto bez prasklin, musíme si počkat. Druhý den už stačí jen těsto rozválet na tloušťku zhruba tří milimetrů a vykrojené tvary upéct v troubě při 180 °C.

Tip: Upečené linecké vyndejte z trouby po 4–5 minutách. Při pečení jej nespouštějte z očí. Během chvilky totiž dokáže změnit barvu z jemně narůžovělé na křupavě hnědou, a to nechceme. Nejlépe chutnají s domácí marmeládou. My jsme se zamilovali do malinové.

Perníčky – upečte si takové, které nepopraskají

Tohle tradiční cukroví milují snad všichni. Ať už se rozhodnete použít klasická vánoční vykrajovátka, nebo dáte přednost zasněžené chaloupce, jistě chcete těsto, které v troubě nepopraská. Praskliny totiž komplikují zdobení a výsledek nevypadá tak hezky.



Připravte si 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2–3 lžíce poctivého českého medu, 1–2 lžičky perníkového koření, 2 vejce, ½ lžičky jedlé sody a 50 g másla. Z ingrediencí uhněťte hladké a tuhé těsto a nechte ho v igelitu opět odležet. 3 dny je ideální doba, za kterou si těsto odpočine. Před válením ho nakrájejte na tlustší plátky, bude se vám lépe postupovat. Pokud se bojíte, že se vám těsto přilepí k válu, vybavte jej svrchu i zespodu pečícím papírem. Můžeme jej navíc také pomoučnit.

Plát silný přibližně 0.5 cm dejte ještě na půl hodiny do ledničky, potom z něj vykrojte své oblíbené tvary a vložte je na plech s pečícím papírem. Troubu si nastavte na 170 °C a perníčky nechte péct asi 8–10 minut. Ke konci pečení potíráme rozšlehaným vejcem. Neotvírejte při pečení zbytečně troubu a perníčky nechte vychladnout zvolna. Nepopraskají.


Tip: Atmosféru tradičních Vánoc pomůže vykouzlit také stromeček. Co takhle mezi ozdoby letos umístit pár vlastnoručně vyrobených perníčků? Klidně namísto přeslazených bonbonů z kolekcí.

Pokud chcete perníčky, které se rozplynou na jazyku, začněte s jejich pečením dříve. Naopak pro tvrdší kousky třeba na stromeček s pečením počkejte až na poslední adventní týden. Své udělá také jedlá soda. Díky ní bude těsto měkčí.


Vanilkové rohlíčky – postupujte jako naše babičky

Vánoce bez vanilkových rohlíčku? To by nebylo ono. Upečte si s námi rohlíčky podle receptu našich babiček a nechte se překvapit jemně oříškovou chutí tohoto lahodného cukroví. Pokud je necháte po upečení pár dní uležet, budou neuvěřitelně křehké!

Recept je více než jednoduchý. Stačí 10 dkg najemno namletých vlašských nebo lískových oříšků, 8 dkg cukru moučky, 20 dkg másla a 28 dkg prosáté hladké mouky. Všechny suroviny zapracujeme dohromady. Pozor, do těsta nejde mléko ani vejde, proto dbejte na to, aby bylo máslo dostatečně měkké a vše se hezky spojilo. Těsto opět necháme odpočinout – tentokrát stačí přes noc.



Těsto rovnoměrně rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých budeme tvarovat rohlíčky. Vzhledem k tomu, že tohle vánoční cukroví bývá drobné, vytvoříme z dávky přibližně 80 rohlíčků. Jejich počet se ale může lišit podle velikosti formičky. V klasické troubě pečeme při 170 °C cca 20 minut. I v tomto případě se vyplatí stát na pohotovosti vedle trouby – zejména ke konci pečení. Poté je ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali zrníčka vanilkového lusku, nebo vanilkový cukr.

TIP: Chcete mít rohlíčky jako ze žurnálu? Potom je netvořte prsty, ale použijte formičku. Jeden bude jako druhý, takže se vám i krásně rovnoměrně upečou. Dokážete pro ně vymyslet takovou skrýš, kterou až do štědrého dne nikdo neobjeví?

Publikováno: před 5 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7