Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Tento zázrak z Jižní Ameriky vás zasytí na dlouhou dobu. Brambory obsahují sacharidy ve formě škrobu a jsou tedy zdrojem energie, vitamínů a minerálů. Ke správné funkci vaší trávicí soustavy přispívá vláknina obsažená v bramborech. Nejzdravější úpravu brambor představuje vaření ve slupce, a to buď ve vodě nebo páře. Při této úpravě se zachová nejvíce cenných látek. Nejméně zdravé je pak smažení, kdy teplota dosahuje více jak 185˚ C. Dochází totiž ke vzniku potencionálně karcinogenních látek.
Kromě vlákniny a sacharidů se brambory mohou chlubit i vysokým obsahem vitamínu C. Nejvíce tohoto vitamínu mají syrové brambory, ne každému však syrový brambor chutná. Naštěstí i po uvaření zůstane v bramboru dost céčka. V bramborech nechybí ani vitaminy skupiny A, obsahují kyselinu listovou a také flavonoidy a karoteny, které řadíme k antioxidantům. Tuto zeleninu si tedy dopřejte i v těhotenství. Ze stopových prvků najdeme v bramborech:
Před tím, než hodíte brambory do vody a uvaříte, vykrojte všechny klíčky. Obsahují totiž toxické látky. Na uvaření brambor použijte co nejméně vody (tak aby ale byly celé ponořené), tak v nich zůstane co nejvíce výživných látek. Vodu, ve které jste brambory vařili, se nebojte přidat například do polévky. Využijete tak všechny živiny, které brambory mají.
Pro redukční dietu jsou nejvhodnější rané brambory, nicméně doba, po kterou je lze konzumovat, je velmi omezená. Pokud právě bojujete s nadváhou, doporučuji v zimě upřednostňovat brambory vařené, popřípadě pečené po delší dobu při nižší teplotě. Dobrá je také moukou nezahuštěná bramboračka. "Vyhnula bych se kombinacím s masem a upřednostnila spojení s jinou zeleninou. Také bych brambory nejedla na noc," říká odbornice na výživu Zuzana Pavelková Šafářová.
Brambor je několik typů. Ty "obyčejné" kupujte podle jídla, které z nich chcete uvařit. Tak se vyhnete nepříjemnosti, když budete chtít dělat salát, ale brambory budou moučné a budou se rozpadat. Víte, na co jsou vhodné červené brambory? A zkusili jste už sladké brambory – bataty?
Po tomto typu brambor sáhněte v případě, že připravujete bramborový salát. Díky tomu, že brambory typu A jsou pevné a drží tvar, jsou ideální na vaření ve slupce nebo třeba k pečení na plátky v troubě. Pokud na ně zapomenete a povaříte je o chvilku déle, jen tak se nerozvaří.
Zkuste trochu jiný bramborový salát s kapary, ředkvičkami a koprem
Pro milovníky kozího sýru máme recept na středomořský bramborový salát
Dejte si také bramborový salát s červenou cibulkou, okurkou a jablkem
Brambory tohoto typu jsou polopevné, tedy při vaření mohou mít mírně moučnatou strukturu. Varný typ B je univerzální, to znamená, že se hodí jako příloha, do salátů, do polévek i na pečení a restování. Pokud tedy nakupujete zásoby, sáhněte po tomto typu, se kterým nezkazíte jakékoliv bramborové jídlo či přílohu.
Originální pečené brambory plněné klobásou a sýrem
Do menu zařaďte gulášovou polévku se zeleninou
Při vaření tento typ brambor měkne a křehne. Brambory typu C jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů. Škrob je skvělým pojivem v těstech. Varný typ C se tedy nejlépe hodí na bramborovou kaši, bramboráky nebo do těsta. A jestli dostanete chuť na smažené hranolky, také sáhněte po typu C.
Bramborové knedlíky lehce zvládnete i doma
Nejlépe chutnají maminčiny bramboráky
V obchodech se s typem D nesetkáte, protože byste tento typ v kuchyni nevyužili. Tyto brambory se používají jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Naopak se v obchodech ale můžete setkat se smíšenými typy brambor AB nebo BC. V takovém případě mají vlastnosti z obou typů. První písmeno značí převahu daného varného typu.
První věc, kterou je potřeba zmínit je, že batáty nejsou brambory. Ačkoliv obě rostliny k nám přišly z Ameriky, brambory patří do čeledi lilkovité a batáty do čeledi svlačcovité. Rozlišujeme dvě odrůdy batát – červenou a žlutou. Oproti bramborám mají více cukru a škrobu a o polovinu vyšší energetickou hodnotu.
Červené batáty vařte nebo pečte a klidně je podávejte i ve slupce. Žluté batáty jsou nejvhodnější na smažení – bramboráky, hranolky, chipsy.
Vyměňte nudnou přílohu za batátové pyré s parmazánem
Jako polévku servírujte pikantní batátovo-mrkvový krém
Aby vám zásoba brambor vydržela co nejdéle, dejte je na suché a tmavé místo. Teplota by se měla pohybovat mezi 2-8 °C. Při vyšších teplotách hrozí, že shnijí nebo naklíčí a jak už víme, klíčky obsahují toxické látky. Naopak skladování při nižších teplotách způsobí, že brambory přemrznou a budou chutnat sladce.
Jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé?
Zdroj: vimcojim.cz, apetitonline.cz, novakuchyne.cz, fresh.iprima.cz, clanky.vareni.cz , ireceptar.cz, Zuzana Pavelková Šafářová