Tipy a rady Užijte si grilovačku i bez masa!

Zkuste při nejbližším grilování nahradit šťavnatý kus masa zeleninou. Jedna je vhodná na gril, další na špíz, do alobalu či do grilu. I díky slupce, kterou většina druhů zeleniny má, se se zeleninou dá experimentovat více než s masem. Zjistěte, jak co nejchutněji připravit grilovanou zeleninu!

Cuketa a lilek

Před grilováním cuketu i lilek  posolte a nechte 15 minut odstát. Zbavíte je tak přebytečné vody a lilek i hořkosti. Pak osušte a promíchejte ve směsi olivového oleje a bylinek. Nechte odstát alespoň půl hodiny.

Čas grilování: asi 2 minuty, podle tloušťky plátků

Chřest

Máte chuť na něco křupavého? Ugrilujte si chřest! Očistěte jej, potřete trochou oleje, osolte, ochuťte bylinkami a grilujte.

Čas grilování: přibližně 5 minut z každé strany.

Hřiby, paprika

Hřiby a papriky  jsou perfektní na špízy. Důkladně je omyjte a napíchněte mezi barevnou zeleninu. Hřiby napichujte na výšku, efekt bude ještě hezčí.

Čas grilování: 2 - 5 minut, podle tloušťky plátků, resp. hřibů

Kukuřice, květák

Jemně opečená, osolené a potřená máslem nenechá kukuřice chladným ani toho největšího gurmána. Podobně připravíte i květák, jen ho předtím nakrájejte na asi centimetr tlusté plátky.

Čas grilování: Kukuřici i květák grilujte z každé strany asi 4 - 5 minut.

Brambory

Brambory patří ke grilovací klasice. Pro rychlejší ugrilování je nakrájejte na tenké plátky, nebo zabalte do alobalu.

Čas grilování: asi 5 minut z každé strany.

Rajčata

I rajčata můžete grilovat. Překrojte je na polovinu, dužinu posypte bazalkou a pokapejte olivovým olejem.

Čas grilování: 5 - 10 minut

Grilovaný sýr

Ze sýrů  jsou vhodné na gril téměř všechny, kromě tavených. Na pultech už najdete sýry připravené přímo na gril, i s omáčkou.

Čas grilování: asi 7 minut z každé strany

Grilovaný chléb a pečivo

Chléb a pečivo patří na gril taktéž. Dovolíme si tvrdit, že jde přímo o nezbytnost. Umíte si představit něco dokonalejšího,

Grilované ovoce

Z grilu podávejte i dezert! Za grilovaný ananas se zmrzlinou, banán, jablka či hrušky se skořicí a medem vás budou vaši hosté na rukou nosit. Ovoce nejprve nakrájejte na plátky a pak grilujte.

Čas grilování: asi 5 minut z každé strany

Grilovaná bageta

Dokonalou přílohou ke grilované zelenině, sýru i masu je na grilu opečené pečivo či chléb. Pokapejte ho olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami.

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7