Tipy a rady Vánoční punč, nebo svařené víno? Ochutnejte obojí

Historie vánočního punče sahá až do 17. století. Slovo panch neboli punč pochází z hindštiny a znamená pět. Nápoj byl totiž v minulosti vyráběn jen z pěti základních surovin a recept na punč se skládal z alkoholu, vody, cukru, citronu a koření. Užívali si ho britští námořníci, kteří byli známí vysokou spotřebou alkoholu. Pivo se jim totiž v tropickém počasí často kazilo, a museli proto přesedlat právě na punč. Vyráběl se zpravidla z místních surovin a koření z Indie. Fanouškem vánočního punče byl také Charles Dickens, který ho často připravoval svým přátelům.

Punč je vhodný na konzumaci nejen v zimních měsících, ale i během celého roku. V našich zeměpisných šířkách je nejoblíbenější právě ten zimní vánoční punč. Horký punč se podává ve velkých vyhřívaných mísách a nalévá se naběračkou.

Nejlepší recept na vánoční punč

5 základních pravidel:

  • Základem je kvalitní víno. Používejte jen takové víno, které máte rádi. Víno přidávejte jako poslední složku, lije se totiž až do převařené směsi. Víno nikdy nepřevařujte, jen ohřívejte.
  • Právě nekvalitní suroviny způsobují nepříjemný bolehlav druhý den po konzumaci. A to přece nechcete zažít.
  • Nepříjemnou bolest hlavy přivodí také nadměrné množství cukru. Pokud nemusíte, cukr ani nepřidávejte. Pokuste se vánoční punč osladit pomerančovou šťávou nebo kousky přidaného čerstvého ovoce.
  • Voda na vánoční punč musí být čerstvě převařená.
  • Do vánočního punče se nejvíc hodí nakrájená jablka, hrušky, pomeranče anebo také třešně či maliny. To všechno v kombinaci se skořicí, která punč krásně provoní.

Na kvalitní tradiční punč potřebujeme:

  • 0,7 l kvalitního suchého červeného vína
  • 0,4 l vody
  • šťávu z pomeranče
  • šťávu z citronu
  • 0,25 dl rumu
  • 100 g cukru
  • 4 ks skořice
  • 4–6 ks hřebíčku
  • ovoce nakrájené na kostky či plátky (jablka, pomeranče, třešně, maliny…)

Všechny suroviny kromě ovoce a vína dáme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu. Po ohřátí přidáme víno, promícháme a vypneme. Pokud punč podáváme v chladném prostředí, tak ho jenom přihříváme, nepřivádíme ho znovu k varu. Vánoční punč podáváme s kousky ovoce.

Brusinkový punč

Základem oblíbeného brusinkového punče je kvalitní bílé víno, voda, brusinková šťáva, jablečný mošt, jablka a samozřejmě brusinky. Při servírování použijte větvičku rozmarýnu, který punči dodá příjemnou chuť a vánoční atmosféru. Brusinky jsou mimořádně prospěšné hlavně v zimním období, mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují množství vitamínů, posilují imunitu a léčí.

Punč s brandy

Bílé víno je též základem punče, který se připravuje s brandy nebo whisky. Stačí přidat už jen med nebo cukr, hřebíček, skořici, badyán a punč máte hotový.

Vánoční punč, nebo svařené víno? Ochutnejte obojí
Švédský Gløgg

Švédský punč má větší grády. Kromě suchého červeného vína se do něj přidává bílý rum, brandy a bourbon. Pokud vás tento silný skandinávský drink zaujal, nabízíme vám recept.

Co potřebujete:

1 lahev suchého červeného vína
1 hrnek bílého rumu
1 hrnek bourbonu
1/2 hrnku brandy

3/4 hrnku medu
3/4 hrnku rozinek
1/4 hrnku mandlí
pomerančovou kůru
skořici
hřebíček

Náš tip:

Pokud chcete mít vánoční punč ještě intenzivnější, použijte místo vody ovocný nebo černý čaj, případně pomerančovou šťávu. Nezapomeňte také na naše nejmenší a připravte jim dětský vánoční punč bez alkoholu. Místo červeného vína použijte červenou hroznovou šťávu nebo šťávu z černého rybízu. Vyzkoušejte také náš jemný punč s bílým vínem.

Svařené víno, nebo vánoční punč?

Určitě se nabízí otázka, jaký je v tom vůbec rozdíl. Svařené víno na rozdíl od punče neobsahuje jiný alkohol než víno samotné ani se do něj nepřidává voda či jiný nealkoholický nápoj.

Základní recept na svařené víno obsahuje kromě vína plátky pomeranče, strouhaný zázvor, hřebíček a skořici.

Pokud se vydáte na vánoční trhy do Rakouska nebo Německa, najdete zde jinou obdobu svařeného vína. Přidávají do něj navíc kardamom, citron, ale také cukr či med.

Zdroj: vinepair.com, goodhousekeeping.com, bbcgoodfood.com, wikipedia.org

Publikováno: před 8 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek