Tipy a rady Vánoční zelňačka – připravte si ji po svém

Regionální Vánoce

Pocházíte-li z Moravy, pak součástí vašeho štědrovečerního menu zřejmě bude vánoční zelňačka se smetanou a čočkou. Na Moravě najdete na vánočním stole kromě oblíbené zelňačky také její variantu s houbami či hrachovou nebo houbovou polévku.

Na východním Slovensku například vyhrává zelňačka s rajčaty a rýží. Najdou se ale také rodiny, které jsou na Slovensku věrné čočkové či fazolové polévce.

Variace zelňačky ve světě

Zelňačka je světově známý pokrm. Polský kapusniak či kwasnica, slovenská kapustnica, ukrajinský kapusnyak či ruské šči. Tuto oblíbenou polévku znají různě po světě i za hranicemi Evropy.

Americká verze zelňačky

V kuchařce šéfkuchařů Cortney Burnsové a Nicka Bally z restaurace Bar Tartine v San Franciscu najdete recept na tradiční zelňačku. Recept získali od otce Nicka Bally, který žil na Slovensku. Této polévce američtí kuchaři dali přívlastek „sladká, kyselá, aromatická“. Jak vlastně jejich zelňačka vypadá a které suroviny v receptu použili?

Americká zelňačka obsahuje kuřecí vývar, kysané zelí, suché chorizo, slaninu, houby, chilli, zelenou papriku, cibuli, sušené meruňky, brambory, rajčata, česnek, uzenou papriku, kmín, bobkový list, sůl, černý pepř a zakysanou smetanu na ozdobení. Určitě ji vyzkoušejte!

Ukrajinská zelňačka

Ukrajinská zelňačka neboli kapusnyak je známá buď v masové verzi s uzeným či čerstvým vepřovým masem, nebo ve vegetariánské verzi. Speciální chuť jí dodává uzené maso a sušené houby. Se zelňačkou je to jako s vínem – čím starší, tím chutnější a intenzivnější. Aby se však nezkazila, je dobré ji zkonzumovat maximálně do 7 dní anebo ji raději dát zmrazit.

Co potřebujete na vánoční ukrajinskou zelňačku?

Uzené nebo čerstvé vepřové maso, cibuli, česnek, bobkový list, černý pepř, mrkev, brambory, sušené houby, kysané zelí, sůl, kopr a zakysanou smetanu.

Polský kapusniak

Uzené maso či šunka od kosti, zahušťování ječmenem a podávání s tmavým chlebem – to jsou rozdíly, na jejichž základě zjistíte, že jíte polskou verzi zelňačky.             

Máte chuť na polskou zelňačku? Připravte si tyto suroviny:

Kysané zelí, uzenou polskou klobásu, cibuli, mrkev, ječmen, uzenou slaninu, kmín, tymián, rajčatový protlak, olivový olej, bobkový list, sůl, černý pepř a tmavý chléb.


Zelňačka na různé způsoby

Pokud patříte mezi ty, kteří trpí potravinovými intolerancemi, máme pro vás tipy, jak se s tím vypořádat a užít si vánoční zelňačku stejně jako ostatní!

Vegetariáni a vegani

Pokud jednoduše nejíte maso, držíte půst či se vyhýbáte masu z jiného přesvědčení, nemusíte jako náhradu zelňačky hned vařit houbovou polévku. Tradiční zelňačku si hravě připravíte také ve vegetariánské verzi. Maso a klobásu nahradíte uzeným tofu nebo tempehem, oboje dodá zelňačce výbornou uzenou chuť. Nezapomeňte do ní přidat jablka a sušené houby marinujte v bílém víně. Výsledná chuť vás příjemně překvapí. Pokud však nemáte rádi sóju, doporučujeme naši hřejivou zelňačku s houbami, která je rovněž vhodná pro vegany i vegetariány.

Bez lepku a bez laktózy

Pokud jste celiaci nebo trpíte intolerancí lepku, dávejte si pozor na složení klobás, které se do polévky hojně přidávají. Nekvalitní klobásy totiž většinou lepek obsahují. Vzdát se budete muset klasického chleba, který si bohužel k zelňačce s klobásou dopřát nemůžete. Místo chleba však můžete vyzkoušet bezlepkové mrkvové placky nebo bezlepkové pečivo.

Podobně je to i s laktózou. Ta se ve vánoční zelňačce nachází jen tehdy, když k ní na závěr přidáte lžičku zakysané smetany. Pokud se však smetanové chuti nechcete vzdát, na trhu existují různé alternativy v podobě ovesné, rýžové či sójové smetany. Výslednou chuť zelňačky to nezmění, jelikož jejich chuť je neutrální.

Masožravci bez omezení

Milovníci masa, kteří konzumují všechny potraviny, si nesmí nechat ujít naši zelňačku s uzeným masem. Obsahuje všechny základní komponenty, jako je maso, zelí a brambory, a je zkrátka vynikající, stejně jako verze tradiční zelňačky s klobáskou.

TIP:

Pokud patříte mezi fandy rychlého vaření, vyzkoušejte naši jednoduchou a rychlou zelňačku z jednoho hrnce s uzeným masem a bramborami, kterou hravě zvládnete za 30 minut!

Zbytky zelí

Pokud vám zůstaly zbytky kysaného zelí, je hřích je vyhazovat. Můžete je totiž použít do dalších vynikajících receptů, které se v zimním období hojně připravují. 

Zdroj: tastingtable.com, thespruceeats.com

Publikováno: před 4 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7