Tipy a rady Zelené novoroční předsevzetí – jez, šetři, recykluj!

Ve světě vzniká nová mantra „Reduce – Reuse – Recycle“, což v překladu znamená „redukujte – znovu používejte, nekupujte nové – recyklujte“. Pokud se začnete řídit tímto heslem, můžete zlepšit život nejen sobě, ale také svému okolí. Nastavte si správně svá novoroční předsevzetí.

Žádný nebo minimální dopad

Zkuste se poohlédnout po potravinách bez obalu. Nejběžnější jsou oříšky nebo sušené ovoce. Dnes už ale existuje řada bezobalových obchodů, kde můžete vše nakoupit do vlastních obalů a tím se nepodílet na tvorbě zbytečného odpadu.

Ekologická stopa

Stravování tvoří důležitou součást celkové ekologické stopy člověka. Výběrem vhodných kvalitních potravin snižujete zatěžování přírody. A přitom se nemusíte nijak speciálně omezovat. Pokud vám záleží na budoucnosti planety, upřednostňujte potraviny, které neprocestovaly víc než vy během svých výletů do zahraničí. Při výběru potravin ze zahraničí se vyhýbejte těm, které byly vyprodukovány na úkor tropických pralesů nebo jiným neekologickým způsobem. V orientaci vám pomůže certifikát Fair Trade.

Lokálnost a sezónnost

Ovoce a zelenina, které se nedají pěstovat v našich podmínkách, se často dováží ze vzdálených krajin. Salát, rajčata a papriky pěstované ve sklenících mají několikanásobně vyšší ekologickou stopu než ty, které jsou pěstované přirozeným způsobem na poli. Transport potravin do dalekých krajin vyžaduje, aby byly sbírané ještě nezralé, před transportem zmražené nebo chemicky ošetřené. Chlazení a mražení přispívá ke globálnímu oteplování, které je způsobeno tím, že plyny, které se používají na chlazení, mají 1400krát větší oteplovací efekt na atmosféru než oxid uhličitý.

Upřednostňujte proto lokální a sezónní zdravé potraviny a nenechávejte se v zimě zlákat rozmanitými druhy z opačné strany zeměkoule. Při pořizování zdravých potravin od lokálních zemědělců si dejte pozor, abyste kvůli tomu zbytečně nadměrně necestovali, vydejte se například pěšky na farmářský trh.

Zelené novoroční předsevzetí – jez, šetři, recykluj!
Plýtvání

Celých 20 až 30 % potravin, které nakoupíte, skončí v koši. Množství vyhozených potravin je obrovské, nejvíc se plýtvá v restauracích a domácnostech. Zkuste si před nákupem důsledně napsat seznam potravin, které potřebujete. Naplánujte si přípravu celodenního menu dopředu tak, abyste na jedné straně recyklovali všechno, co v lednici zůstalo, a zároveň nakoupili jen to, co skutečně potřebujete. Pokud máte přebytky, darujte je sousedům nebo lidem v nouzi.

Věděli jste, že…

Darování potravin lidem daleko od domova v rozvojových zemích nemá moc smysl. Při dlouhodobém a systematickém potravinovém dotování se v konečném důsledku vytváří více chudoby. Deformuje se místní trh a o obživu přicházejí místní rolníci, kteří nedokážou prodat svoji produkci.

Recyklace odpadu – vytvořte si systém

Nejjednodušší způsob, jak začít recyklovat, je separovat odpad. Stačí, když si pořídíte víc menších nádob na odpad nebo si je vyrobíte doma z přebytečných krabic.

Kompostování – recyklování organických zbytků

Kompostovat se dá také v paneláku. Pomocí kompostéru, který umístíte na balkon, můžete zbytky z kuchyně proměnit na vlastní přírodní hnojivo, které se dá vždy využít.

Zbytky v kuchyni

Zdravé recepty jsou ty, které jsou připraveny z čerstvých, zdravých potravin. Při plánování nákupů potravin proto zvažte, co všechno můžete z jedné potraviny připravit. Například z dýně uděláte polévku, pomazánku, smoothie nebo koláč. A nejen z dýně. Čerstvé potraviny jsou zdravé. Nákupy plánujte krátkodobě, tak aby se vám potraviny nezačaly v lednici kazit. Soustřeďte se na to, abyste je mohli vždy využít a nekončily tak zbytečně v kompostéru.

Tipy na zdravé recepty ze zbytků

Zkusit toho můžete skutečně mnoho. Výborné jsou zdravé obědy do krabičky, které si děti zamilují. Zapomenout nesmíme ani na nejdůležitější jídlo dne – snídani. Vyzkoušejte 12 nápadů na zdravé snídaně a svačiny pro celou rodinu, které můžete bez problémů uvařit ze zbytků v lednici. Pokud máte v kuchyni přebytečnou zeleninu, například rajčata, můžete je využít i jinak než na vaření. Rajčata pomohou srdci, očím i vlasům.

Zkrátka, dejte věcem druhou šanci. Skočte si pro oblečení do secondhandu, zbytky jídla dejte sousedům, opravujte pokažené spotřebiče, nepoužívejte jednorázové nádoby, začněte žít zodpovědně. Není to tak náročné!

Zdroj: zajezka.sk, doma.sk

Publikováno: před 6 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek