Ostatní Zlatý trojúhelník a 5 zásad proti chaosu v kuchyni

Dobře zorganizovaná kuchyň a pořádek v kuchyni vám pomůže efektivně se v ní orientovat, vařit a tvořit co nejméně odpadu. Rozlučte se s tím, co dosloužilo, darujte to, co vám už neslouží. Nakupte průhledné nádoby, věšáčky, vyzbrojte se trpělivostí a pusťte se do toho!

Zbavte se nepotřebných věcí

  • Zbytečnosti darujte

Prvním krokem ke zorganizování kuchyně, a nejen té, je zbavit se bez milosti všeho, co jste použili možná jen jednou – dvakrát, nebo vůbec. Darujte je někomu spolu se spotřebiči, které jen zabírají místo, protože jste je dostali k narozeninám a od té doby jsou zastrčené kdesi vzadu v kuchyňské lince.

  • Vyhoďte nefunkční předměty

Věčně tupé nože, zlomené vařečky, různé otvíráky, talířky, šálky bez ouška a jiné předměty, které skladujete jen z jakési falešné milosti, již dosloužily. Poděkujte jim a vyprovoďte je do popelnice. Bez milosti.

  • Zkontrolujte data spotřeby

I trvanlivé potraviny mají omezenou trvanlivost. Je to koření vůbec ještě chutné a voňavé, nebo ho používáte už jen proto, že ho prostě máte doma dobré dva - tři roky? A co ovesné vločky - jste si jisti, že v nich nejsou moli?

Víte, jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí?

Rozdělte kuchyni na zlatý kuchyňský trojúhelník

Zlatý kuchyňský trojúhelník výrazně usnadňuje kuchaři pohyb po kuchyni a tím šetří jeho čas, energii i nohy. Že jste o něm ještě neslyšeli? Je to trojúhelníkové uspořádání mezi lednicí, dřezem s vodovodem a sporákem, přičemž dřez stojí na pomyslném vrcholu trojúhelníku, lednice vlevo a sporák s troubou vpravo, pokud jste ke dřezu otočení tváří. To je ideální základní uspořádání kuchyně. U lednice jsou úložné prostory na potraviny. Mezi dřezem a sporákem je prostor pro přípravu jídel. Ne vždy je možné takto kuchyni zařídit, ale můžete se k tomu alespoň přiblížit. A to tak, že si vaši kuchyni rozdělíte na zóny, například:

1. nádobí

2. skladování potravin

3. příprava jídla

4. čištění a mytí

Pak všechny věci roztřídíte a uložíte podle těchto zón.

Využijte prostor

Dejte každé věci své vlastní, pevně stanovené místo. Ty, které používáte často, umístěte tak, abyste na ně dosáhli co nejsnáze. Velké a málo používané věci dejte dozadu, nebo do horních skříněk. Pánve mohou viset na háčcích na stěně, podobně jako naběračky, vařečky, metličky na šlehání. Vnitřní strana kuchyňských dvířek poslouží jako odkládací prostor na pokličky, stačí na ně nalepit nebo přibít háčky tak, aby pokličku udržely. Nebo na dvířka zavěste stojan na noviny, do kterého dáte třeba vařečky či prkýnka. Běžně nevyužívaný prostor, jako jsou rohy v rohových skříňkách nebo skříňka pod umyvadlem, se dá využít také. Porozhlédněte se po posuvných regálech, výsuvných možnostech, otočných podložkách, na které naskládáte například zavařeniny. K uspořádání zásuvek vám pomůže organizér, nebo si ho vyrobte z nepotřebných krabic. Takto se vám už věci nebudou válet přes sebe.

Tip: Zásuvka poslouží i jako místo pro přehledné uložení kořenek.

Skladujte potraviny viditelně

Jedním z hlavních tvůrců kuchyňského chaosu jsou hory všelijakých potravin uložených ve skříňkách. V lepším případě je máte nasypané v různých zásobnících, v opačném v otevřených původních baleních, ze kterých se se škodolibostí vysypou v nejnevhodnějším okamžiku.

Přeměřte si výšku poliček ve skříňkách a nakupte si takové zásobníky, které se do nich vejdou. A přestože ty kulaté mají své kouzlo, sáhněte raději po praktických čtyřúhelníkových. Koření přesypte do identických kořenek a označte. Průhledné nádoby, vhodně uložené, vám umožní na první pohled vidět stav vašich zásob.

Uspořádejte si ledničku

Jste si jisti, že v lednici máte pouze věci, které tam patří? A že jsou uloženy tam, kde je to pro ně nejvhodnější? Zjistěte to a udělejte si v lednici pořádek podle dobrých rad.

Ovoce a zeleninu skladujte správně

Když už se budete dívat do té ledničky, vyndejte odtud i ovoce a zeleninu, kterým chlad neprospívá. Skladujte je v nádobách s dobrým přístupem vzduchu, například v drátěných koších. Budete mít i přehled o tom, co už je potřeba spotřebovat.

Věděli jste, že ...

... avokádo se nemá skladovat s jablky?

Zdroj: lifehacker.com, realsimple.com

Publikováno: před 10 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7