Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
„Každého z nás občas přepadne chuť na sladkosti. Děti a sportovci mají navíc zvýšenou potřebu jednoduchých cukrů, a právě proto mnohem častěji pociťují chuť na sladké. Dopřát si dezert není hřích, pokud si ho sami připravíte ze zdravých surovin a nepřeženete to s obsahem cukru, vždy ho navíc můžete v receptu ponížit,“ radí dietoložka Zuzana Pavelková Šafářová. „Lze rovněž použít nerafinovaný cukr, ať už z cukrové třtiny či cukrové řepy, který si zachovává určité množství cenných látek, o které je bílý cukr ochuzený. Dezert ideálně vždy doplňte čerstvým ovocem. Práškový cukr je možné nahradit sladkou sušenou syrovátkou, ovšem výsledná chuť bude jiná než při použití cukru.“
Předehřejeme troubu na 175 °C, vymažeme formu na koláč máslem.
Ušleháme 4 žloutky s cukrem.
Přidáme mouku z mandlí, citronovou kůru a promícháme.
Ušleháme sníh z bílků a opatrně ho promícháme se žloutkovou směsí.
Přelijeme směs do formy a 30 minut pečeme.
Poté necháme 15 minut vychladnout a vyklepneme.
Koláč posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme kousky mandlí.