Recepty Dezerty Pečené Buchtičky se šodó

Ingredience

500 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
100 g krupicového cukru
250 ml plnotučného mléka
1 špetka soli
2 vejce
120 g másla (další na vymazání pekáčku)
1 citron (jen kůra)
Na šodó
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce (žloutky)
3 balíčky vanilkového cukru

Postup přípravy

1

Připravte si kvásek: Do poloviny hrnku nalijte mléko, rozdrobte do něj droždí a zasypte lžičkou cukru.Kvásek nechte vzejít v teple, bude to trvat asi 5 minut.

2

V míse smíchejte 150 g mouky, 125 ml vlažného mléka a vzešlý kvásek.Promíchejte, zaprašte moukou a nechte v teple kynout asi 15 minut, těsto vzejde dvojnásobně.

3

Poté těsto smíchejte se zbylou moukou, špetkou soli, cukrem, citronovou kůrou a žloutky. Nakonec do těsta zapracujte vlažné mléko s rozpuštěným máslem.

4

Těsto opět zaprašte moukou a nechte v teple pod utěrkou kynout alespoň hodinu.

5

Vál zasypte troškou mouky. Z těsta vytvořte dva užší a delší válečky. Nakrájejte je na menší pravidelné díly.

6

Tyto díly rukou vytvarujte do buchtiček. Vkládejte je do máslem vymazaného pekáčku těsně k sobě.

7

Ze všech stran je potírejte rozpuštěným máslem, lépe pak půjdou oddělit od sebe.

8

Naplněný pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, asi 25 minut.

9

Mezitím si připravte šodó: V rendlíku za stálého míchání přiveďte téměř k varu smetanu s vanilkovými cukry a žloutky.

10

Pozor, směs se nesmí vařit. Zahřejte ji pouze do zhoustnutí, poté odstavte a podávejte s buchtičkami.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3