Recepty Hlavní jídla S masem Bylinková krůtí prsa s gratinovanými bramborami

Ingredience

500 g krůtích prsou
1 lžička soli
½ lžičky pepře
3 lžíce másla
3 stroužky česneku (oloupané)
1 špetka šalvěje
4 ks čerstvého rozmarýnu
1 lžíce čerstvého tymiánu (nakrájených listů)
1 lžíce petrželky (najemno nakrájené)
3 lžíce olivového oleje
50 ml bílého vína
250 ml vody
Gratinované brambory:
½ kg brambor
1 lžička hrubé soli
½ lžičky pepře
2 lžíce másla
1 cibule (velká)
2 stroužky česneku (oloupané)
125 ml smetany ke šlehání (30 %)
1 lžíce dijonské hořčice
250 g čedaru (nastrouhaného sýra např. čedar nebo Gruyère)

Postup přípravy

1

Smícháme máslo, tři PL oleje, bílé víno, jeden hrnek vody, jeden prolisovaný česnek a nadrobno nakrájené bylinky – šalvěj, větvičku rozmarýnu, tymián a petrželovou nať. Přidáme sůl, pepř a dobře promícháme.

2

Krůtí prsa nakrájíme na silnější plátky a ze všech stran je potřeme připravenou směsí. Maso vložíme do zapékací mísy a položíme na něj zbylé dva stroužky česneku a tři větvičky rozmarýnu.

3

Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 15–20 minut, dokud povrch masa nezrůžoví. Občas ho polijeme výpekem. Potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme 20 minut.

4

Nachystáme si brambory. Troubu předehřejeme na 190 °C a plech na muffiny vymažeme olejem. Brambory nakrájíme na slabší kolečka. Na pánvi necháme na mírném ohni rozpustit máslo. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, sůl, pepř, hořčici, smetanu a počkáme, dokud se směs nezačne vařit. Potom ji odložíme stranou.

5

Do každé části plechu na muffiny vložíme 4 kolečka brambor, zalijeme je směsí z pánve a navrch nastrouháme sýr.

6

Brambory zakryjeme alobalem a pečeme 30 minut. Pak z nich alobal odstraníme a pečeme je ještě 10 minut. Brambory necháme ve formě vychladnout. Teprve potom je vyndáme a podáváme s krůtím masem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3