Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Chcete vědět více? Přečtěte si informace týkající se souborů cookie. Spravovat soubory cookie
Možná vypadají jako normální lízátka, ale je to spíše taková lízátková buchta. Na party jako dělaná.
Na polevu je nejlepší použít kvalitní čokoládu, kde není hodnotné kakaové máslo nahrazeno jinými rostlinnými tuky. Tak to doporučuje i naše nutriční specialistka Zuzana Pavelková Šafářová. Cukr může čokoláda obsahovat, respektivě bez cukru by byla nepoživatelná. Kvalitní čokoláda v rozumné míře zdraví prospívá. Obsahuje celou řadu minerálních látek, dále flavonoidy a antioxidanty, přírodní látky posilující imunitní systém a bojující proti civilizačním nemocem. Poleva by šla vyrobit také z karobu. Karob je oblíbenou náhražkou čokolády u vegetariánů. Získává se z lusků keře Rohovníku, známého pod označením svatojánský chlebíček. Oproti kakau neobsahuje kofein, jeho požití nevyvolává zrychlení tepu, poruchy spánku nebo hyperaktivitu a zvláště pro malé děti by byl vhodnější. Karob je doslova napěchovaný cennými látky a kromě toho je zdrojem esenciálních aminokyselin.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme vajíčka a cukr, poté přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl.
Přilejeme smetanu na vaření a vše důkladně promícháme.
Do formy na pečení malou lžičku dáme připravené těsto.
Uzavřeme druhou částí formy, dáme do trouby a pečeme po dobu 10–20 minut. Necháme trochu vychladnout a poté do upečených lízátek ještě ve formě zapíchneme špejle.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a připravíme si do misek cukrářské ozdoby.
Lízátka namočíme do čokolády a poté je obalíme cukrářskými ozdobami. Hotová lízátka umístíme do lednice přibližně na 2 hodiny, aby vše řádně ztuhlo.
© 2025 Tesco Stores ČR a.s.