Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Chcete vědět více? Přečtěte si informace týkající se souborů cookie. Spravovat soubory cookie
Co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole chyběla stará dobrá klasika.
Černohorský vepřový řízek sice nepatří mezi jídla v období půstu, ale mnoho z nás si bez něho neumí Vánoce představit. Tak jako bez majonézového bramborového salátu.
Věděli jste?
Ondrej Antovszký byl dlouholetým šéfkuchařem, vařil pro dánskou královnu, ale také v Klubu slovenských spisovatelů. Přesně věděl, kdo z Klubu má rád hrachovou kaši s uzeným jazykem, plněnou papriku a který z autorů si nejvíc pochutná na černohorském řízku.
Do historie slovenské ale i české gastronomie se však zapsal nejvíce svými originálními recepty, které se staly klasikou. Černohorský řízek, šunková rolka, zbojnická pochoutka, řízek Marina, oštěpok, čachtické řízky a mnoho dalšího vymyslel právě Ondřej Antovszký.
Postup na černohorský řízek: 1. Vepřové řízky naklepeme, osolíme, okořeníme. 2. Nastrouhané brambory smícháme s moukou, vajíčkem, nadrobno nasekanou cibulí, promačkaným česnekem a majoránkou. Vznikne nám těstíčko podobné jako na bramborové placky. 3. Vepřové řízky obalíme v mouce a potom v těstíčku. 4. Smažíme na rozpáleném oleji, poté necháme odkapat. 5. Podáváme s nastrouhaným sýrem.
Připravte si jednoduše domácí majonézu: 1. Žloutky důkladně oddělíme a ručně vyšleháme s cukrem, hořčicí, kořením a citronovou šťávou. 2. Do vyšlehaných žloutků pomalu přiléváme olej a vyšleháme elektrickým ručním mixérem, až dokud se ingredience důkladně nepropojí.
Postup na majonézový salát: 1. Salátové brambory, mrkev a vajíčka si nejprve uvaříme a hrášek scedíme. 2. Uvařené, vychlazené brambory oloupeme a odložíme bokem. 3. Cibuli nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou, přidáme trošku černého pepře, cukru a citronové šťávy. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni maximálně 5 minut. Odstavíme stranou a necháme vychladnout. 4. Vychlazené brambory nakrájíme na hranolky, anebo použijeme formičky na protlačení brambor na salát. 5. Uvařenou mrkev nakrájíme na malé kostky a přidáme k bramborám. 6. Vajíčka a kyselé okurky nakrájíme na malé kostky a přidáme k ostatním surovinám spolu s hráškem. 7. Všechno zlehka promícháme, přidáme domácí majonézu, uvařenou cibuli a podle potřeby dochutíme solí, kořením nebo vodou z okurek.
© 2025 Tesco Stores ČR a.s.