Recepty Hlavní jídla S masem Černohorský řízek s majonézovým salátem

Ingredience

Na černohorský řízek potřebujeme:

1 kg vepřové kýty nakrájených na plátky

500 g nastrouhaných brambor

3 stroužky česneku

1 velkou cibuli

3 lžíce hladké mouky

1 vajíčko

mořská sůl

majoránka

černý pepř

olej na smažení

strouhaný sýr (na ozdobu)

Na domácí majonézu potřebujeme:

300 ml oleje

3 žloutky

citronová šťáva

hořčice

černý pepř

cukr krystal

Na salát potřebujeme:

2,5 kg brambor (salátových)

4 velké mrkve

1 konzerva hrášku

6 ks kyselých okurek

4 ks vajec (vařených)

1 velkou cibuli

sůl

černý pepř

cukr krystal

Popis

Černohorský vepřový řízek sice nepatří mezi jídla v období půstu, ale mnoho z nás si bez něho neumí Vánoce představit. Tak jako bez majonézového bramborového salátu.

Věděli jste? 
Ondrej Antovszký byl dlouholetým šéfkuchařem, vařil pro dánskou královnu, ale také v Klubu slovenských spisovatelů. Přesně věděl, kdo z Klubu má rád hrachovou kaši s uzeným jazykem, plněnou papriku a který z autorů si nejvíc pochutná na černohorském řízku. 

Do historie slovenské ale i české gastronomie se však zapsal nejvíce svými originálními recepty, které se staly klasikou. Černohorský řízek, šunková rolka, zbojnická pochoutka, řízek Marina, oštěpok, čachtické řízky a mnoho dalšího vymyslel právě Ondřej Antovszký.

Postup přípravy

1

Postup na černohorský řízek: 1. Vepřové řízky naklepeme, osolíme, okořeníme. 2. Nastrouhané brambory smícháme s moukou, vajíčkem, nadrobno nasekanou cibulí, promačkaným česnekem a majoránkou. Vznikne nám těstíčko podobné jako na bramborové placky. 3. Vepřové řízky obalíme v mouce a potom v těstíčku. 4. Smažíme na rozpáleném oleji, poté necháme odkapat. 5. Podáváme s nastrouhaným sýrem.

2

Připravte si jednoduše domácí majonézu: 1. Žloutky důkladně oddělíme a ručně vyšleháme s cukrem, hořčicí, kořením a citronovou šťávou. 2. Do vyšlehaných žloutků pomalu přiléváme olej a vyšleháme elektrickým ručním mixérem, až dokud se ingredience důkladně nepropojí.

3

Postup na majonézový salát: 1. Salátové brambory, mrkev a vajíčka si nejprve uvaříme a hrášek scedíme. 2. Uvařené, vychlazené brambory oloupeme a odložíme bokem. 3. Cibuli nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou, přidáme trošku černého pepře, cukru a citronové šťávy. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni maximálně 5 minut. Odstavíme stranou a necháme vychladnout. 4. Vychlazené brambory nakrájíme na hranolky, anebo použijeme formičky na protlačení brambor na salát. 5. Uvařenou mrkev nakrájíme na malé kostky a přidáme k bramborám. 6. Vajíčka a kyselé okurky nakrájíme na malé kostky a přidáme k ostatním surovinám spolu s hráškem. 7. Všechno zlehka promícháme, přidáme domácí majonézu, uvařenou cibuli a podle potřeby dochutíme solí, kořením nebo vodou z okurek.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy


Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 29. 1. od 8:00 do 4. 2. 2020 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/49_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8