Recepty Dezerty Pečené Čokoládovo-oříškový dort

Ingredience

Korpus
4 ks vejce
300 g moučkového cukru
100 ml vody
100 g mandlové mouky (Tesco mandlové mouky)
200 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
máslo (na vymazání formy)
hladká mouka (na vysypání formy)
Krém
200 g měkkého tvarohu
500 ml smetany ke šlehání bez laktózy (Tesco Free From smetany ke šlehání)
200 g hořké čokolády
2 polévkové lžíce kakaa
Náplň
200 g kondenzovaného mléka
55 g vlašských ořechů
1 polévková lžíce másla bez laktózy (Tesco Free From másla)
3 polévkové lžíce marmelády (Tesco marmelády)

Postup přípravy

1

Nejprve si připravíme korpus. Z bílků vyšleháme pevný sníh a odložíme ho stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme po lžících vodu. V malé misce smícháme mouku s práškem do pečiva. Směs postupně přisypáváme do žloutkové pěny. Přidáme mleté mandle a promícháme. Nakonec do těsta lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

2

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy o průměru 26 cm. Pečeme v předem vyhřáté troubě 55 minut na 170 °C. Před rozkrojením necháme dobře vychladnout, nejlépe přes noc.

3

Následně si připravíme náplň. Kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a máslo dáme do menšího hrnce. Směs za stálého míchání na středním ohni přivedeme k varu. Hned, jak začne vřít, snížíme teplotu. Vaříme asi 10 minut, dokud směs nezhoustne. Přelijeme ji do malé misky a necháme úplně vychladnout.

4

Připravíme si krém. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Necháme ji trochu vychladnout. Do misky dáme tvaroh a šlehačku a vyšleháme ji do pevné konzistence. Následně odebereme ¼ krému – na bílou část dortu. Do zbylé části postupně vmícháme vychladlou rozpuštěnou čokoládu a kakao.

5

Vychladlý korpus překrojíme podélně na tři části. Zdobicí sáček si naplníme čokoládovým krémem. Na korpus naneseme část marmelády, trochu krému a ořechovou náplň, položíme na ni druhou část korpusu a postup zopakujeme. Dort přikryjeme třetí částí korpusu.

6

Bílý krém naneseme po obvodu dortu do jeho spodní poloviny. Z krému si trošku odložíme. Zbylou část natřeme čokoládovým krémem. Uhladíme a pomocí zdobicího sáčku ozdobíme vrchní část dortu. Můžeme ho ozdobit i jehličím. Zbylým bílým krémem uděláme po obvodě dortu drobné cákance.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3